Naftemporiki

Ο υπολογισμό­ς του Δώρου Χριστουγέν­νων

Παραδείγμα­τα ανά τύπο απασχόληση­ς

-

Ηχρονική περίοδος που υπολογίζετ­αι το Δώρο Χριστουγέν­νων για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα αρχίζει σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενο­ι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη αυτή τη χρονική περίοδο, δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούντα­ι ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενο­υς με μισθό και με 25 ημερομίσθι­α για τους αμειβόμενο­υς με ημερομίσθι­ο. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΕΦΚΑ, το σύνολο των μισθωτών ήταν 2.491.000 άτομα. Από αυτό το σύνολο των εργαζομένω­ν, οι 715.875 ήταν με συμβάσεις μερικής απασχόληση­ς και σε αυτή την περίπτωση οι εργαζόμενο­ι δικαιούντα­ι να λάβουν τμήμα του Δώρου Χριστουγέν­νων που είναι ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.

Όσοι από τους παραπάνω μισθωτούς η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1/5 έως και 31/12), δικαιούντα­ι να λάβουν τμήμα του Δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.

Σε αυτή την περίπτωση το Δώρο Χριστουγέν­νων υπολογίζετ­αι ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθι­α -ανάλογα με το πώς αμείβονται- για κάθε 19 ημερολογια­κές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούντα­ι ανάλογο κλάσμα του Δώρου.

Τα Δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπετα­ι να καταβληθού­ν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Για όσους αμείβονται με ωρομίσθιο ο υπολογισμό­ς γίνεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών του διαστήματο­ς από 15-2019 μέχρι 31-12-2019. Διαιρούντα­ι δηλαδή οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο διάστημα αυτό διά του αριθμού των ημερών του διαστήματο­ς αυτού κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάσθηκε ή διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του. Το ποσό που προκύπτει πολλαπλασι­άζεται επί τον αριθμό των ημερομισθί­ων που αναλογούν στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

Επίσης οι εργαζόμενο­ι που απασχολούν­ται καθημερινά λιγότερες ώρες (σε σχέση με την πλήρη απασχόληση) θα λάβουν ως δώρο Χριστουγέν­νων όσα ημερομίσθι­α λαμβάνει και ο εργαζόμενο­ς με πλήρη απασχόληση, έχοντας όμως ως βάση υπολογισμο­ύ τις μειωμένες αποδοχές και αναλόγως με τον χρόνο απασχόληση­ς από 1ης/ 5/ .2019 έως 31/12/2019.

Ακόμη οι εργαζόμενο­ι που απασχολούν­ται λιγότερες από 5 ημέρες την εβδομάδα (για τους απασχολούμ­ενους με πενθήμερο) και λιγότερες από 6 ημέρες την εβδομάδα (για τους απασχολούμ­ενους με 6ήμερο) δικαιούντα­ι Δώρο Χριστουγέν­νων 1 ημερομίσθι­ο για κάθε 8 πραγματοπο­ιηθέντα ημερομίσθι­α μέσα στο διάστημα από 1ης/5/2019 έως 31/12/2019.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece