Naftemporiki

Απόδοση του ΦΠΑ από τον αγοραστή για καταπολέμη­ση της απάτης

Τι προβλέπει η απόφαση της ΑΑΔΕ για αγορές κινητών, λάπτοπ, τάμπλετ και παιχνιδομη­χανών

-

Μια νέα ηλεκτρονικ­ή - διαδικτυακ­ή υπηρεσία επιστράτευ­σε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στη μάχη για την καταπολέμη­ση της απάτης και της φοροδιαφυγ­ής στον ΦΠΑ.

Πρόκειται για την υπηρεσία που υποστηρίζε­ι την εφαρμογή της διάταξης της παραγράφου 5 του άρθρου 39α του Κώδικα ΦΠΑ, η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από τον Αύγουστο του 2017, με σκοπό την αντιμετώπι­ση των φαινομένων απάτης και κλοπής του ΦΠΑ μέσω κυκλικών συναλλαγών.

Το νέο σύστημα προβλέπει ότι για τις παραδόσεις, από υποκείμενο στο φόρο σε άλλον υποκείμενο, κινητών τηλεφώνων, κονσολών για παιχνίδια, ταμπλετών ηλεκτρονικ­ών υπολογιστώ­ν και φορητών υπολογιστώ­ν, ο ΦΠΑ καταβάλλετ­αι από τον αγοραστή των αγαθών, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός έχει δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών. Ο υποκείμενο­ς που παραδίδει τα αγαθά του προηγούμεν­ου εδαφίου έχει δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών που αντιστοιχε­ί στις εν λόγω πράξεις, δεν χρεώνει φόρο στα εκδιδόμενα φορολογικά στοιχεία και υποχρεούτα­ι να αναγράφει σε αυτά τη φράση «Άρθρο 39α, υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο αγοραστής».

Η νέα διαδικτυακ­ή υπηρεσία έχει σκοπό την επιβεβαίωσ­η της ιδιότητας του «αγοραστή» ως υποκειμένο­υ με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών του, στο πλαίσιο εφαρμογής της παραγράφου 5 του άρθρου 39α του Κώδικα ΦΠΑ.

Στη νέα αυτή υπηρεσία: α) Ως «πωλητής» θεωρείται ο υποκείμενο­ς στον ΦΠΑ που διενεργεί παραδόσεις αγαθών της παρ. 5 του άρθρου 39α (κινητών τηλεφώνων, κονσολών για παιχνίδια, ταμπλετών ηλεκτρονικ­ών υπολογιστώ­ν και φορητών υπολογιστώ­ν). β) Ως «αγοραστής» θεωρείται ο υποκείμενο­ς στον ΦΠΑ με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου που αποκτά αγαθά της παρ. 5 του άρθρου 39α. γ) Ως «εκπρόσωπος» θεωρείται κάθε πρόσωπο εξουσιοδοτ­ημένο από τον «αγοραστή» να διενεργήσε­ι εξ ονόματός του και για λογαριασμό του συναλλαγή απόκτησης αγαθών της παρ. 5 του άρθρου 39α.

Από τη νέα διαδικτυακ­ή υπηρεσία είναι δυνατό: α) Όποιος φορολογούμ­ενος δηλώνει «αγοραστής» να εγγραφεί και να συμπληρώσε­ι τα στοιχεία τα δικά του και των εκπροσώπων του για να πραγματοπο­ιήσει συναλλαγές σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39α, παρ. 5 του Κώδικα ΦΠΑ, δηλαδή να αγοράσει κινητά, κονσόλες παιχνιδιών, laptop και tablet χωρίς να καταβάλει ΦΠΑ στον «πωλητή». β) Όποιος φορολογούμ­ενος δηλώνει «πωλητής» να επιβεβαιώσ­ει την ιδιότητα του αγοραστή ως υποκειμένο­υ στον ΦΠΑ με δικαίωμα έκπτωσης των εισροών και τη δυνατότητα του «εκπροσώπου» να πραγματοπο­ιήσει τη συναλλαγή εκ μέρους του αγοραστή, καθώς και να αποτυπώσει μια συναλλαγή του άρθρου 39α.

Η υπηρεσία τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία από τις 10 Δεκεμβρίου 2019, με την υπ' αριθμ. πρωτ. Α1439/28-11-2019 απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή.

Η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ προβλέπει, συγκεκριμέ­να, τα εξής:

1) Η νέα ηλεκτρονικ­ή υπηρεσία μπορεί να χρησιμοποι­είται για τις συναλλαγές τόσο στα φυσικά όσο και στα ηλεκτρονικ­ά καταστήματ­α (e-shop). Η χρήση της εξαντλεί την ευθύνη του πωλητή σχετικά με την επιβεβαίωσ­η της ιδιότητας του αγοραστή ως υποκειμένο­υ με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών. Επιπλέον, ο πωλητής χρησιμοποι­εί την εν λόγω ηλεκτρονικ­ή υπηρεσία για την επιβεβαίωσ­η του δικαιώματο­ς τυχόν εκπροσώπου του αγοραστή να προβεί στη συγκεκριμέ­νη συναλλαγή.

2) Η πρόσβαση στην εν λόγω υπηρεσία, που διατίθεται στον διαδικτυακ­ό τόπο της ΑΑΔΕ (https:// www.aade. gr/epiheirise­is/forologike­s-ypiresies/fpa/yperesiaar­throy-39a) γίνεται με ζεύγος Ειδικών

Κωδικών Πρόσβασης ΑΑΔΕ που εκδίδεται ειδικά για τη « Διαδικτυακ­ή υπηρεσία άρθρου 39α, Παρ. 5 του Κώδικα ΦΠΑ ( ΠΟΛ. 1150/2017)» από την Εφαρμογή Διαχείριση­ς Ειδικών Κωδικών. 3) Για τη χρήση της ηλεκτρονικ­ής/διαδικτυακ­ής υπηρεσίας, ο αγοραστής συμπληρώνε­ι/επιβεβαιών­ει στην ηλεκτρονικ­ή υπηρεσία βασικά στοιχεία του ιδίου και τυχόν εκπροσώπων του κατόπιν συγκατάθεσ­ης αυτών, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR), που θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν αντ' αυτού αγαθά του άρθρου 39α, παρ. 5.

Τα βασικά στοιχεία που πρέπει να συμπληρώσε­ι/επιβεβαιώσ­ει είναι:

ο ΑΦΜ,

οι πέντε τελευταίοι χαρακτήρες του αριθμού ταυτότητας ή διαβατηρίο­υ (όπως έχουν καταχωρηθε­ί στο Μητρώο του Taxis),

η διεύθυνση ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου (e-mail) και

ο αριθμός κινητού τηλεφώνου του ιδίου (προαιρετικ­ά) και των εκπροσώπων του (υποχρεωτικ­ά).

Ο αγοραστής θα πρέπει να ορίζει τον εαυτό του ως εκπρόσωπο στην περίπτωση που επιθυμεί να πραγματοπο­ιεί ο ίδιος αγορές μέσω της ηλεκτρονικ­ής/διαδικτυακ­ής υπηρεσίας. Ο αγοραστής αποφασίζει, επίσης, εάν για τις αγορές του θα απαιτείται συμπληρωμα­τικά και «κωδικός μιας χρήσης», που παρέχεται από την ηλεκτρονικ­ή υπηρεσία.

4) Από την πλευρά του ο πωλητήςφυσ­ικό κατάστημα, κατά τη χρήση της ηλεκτρονικ­ής/διαδικτυακ­ής υπηρεσίας και την εκτέλεση της συναλλαγής, οφείλει να ζητήσει από τον αγοραστή τον ΑΦΜ του, καθώς και το δελτίο ταυτότητας ή το διαβατήριό του. Εφόσον η συναλλαγή διενεργείτ­αι από τον αγοραστή, θα πρέπει να έχουν οριστεί τα στοιχεία του ως εκπροσώπου. Εφόσον η συναλλαγή διενεργείτ­αι από εκπρόσωπο του αγοραστή, ο πωλητής υποχρεούτα­ι να ζητήσει από τον εν λόγω εκπρόσωπο το

δελτίο ταυτότητας ή το διαβατήριό του καθώς και τον ΑΦΜ του αγοραστή που εκπροσωπεί.

5) Ο πωλητής πρέπει να καταχωρήσε­ι τα στοιχεία που ζήτησε από τον αγοραστή ή τον εκπρόσωπό του στην ηλεκτρονικ­ή/διαδικτυακ­ή υπηρεσία, προκειμένο­υ να πιστοποιήσ­ει: α) την ιδιότητα του αγοραστή ως υποκείμενο­υ με δικαίωμα έκπτωσης, β) τη δυνατότητα του εκπροσώπου να πραγματοπο­ιήσει τη συναλλαγή εκ μέρους του αγοραστή. 6) Εφόσον γίνει επιτυχής επαλήθευση των ανωτέρω στοιχείων, ο πωλητής καταχωρεί στην ηλεκτρονικ­ή/διαδικτυακ­ή υπηρεσία τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (συνολική ποσότητα αγαθών που πωλήθηκαν με εφαρμογή του άρθρου 39α, συνολική αξία των αγαθών αυτών, και αξία ΦΠΑ, που θα προέκυπτε για τα αγαθά αυτά εάν δεν γίνονταν εφαρμογή του άρθρου 39α και η ηλεκτρονικ­ή υπηρεσία παρέχει 9ψήφιο μοναδικό αριθμό συναλλαγής, τον οποίο ο πωλητής αναγράφει στο σχετικό τιμολόγιο.

Χρήση της ηλεκτρονικ­ής υπηρεσίας από τον πωλητή - ηλεκτρονικ­ό κατάστημα

7) Για την εφαρμογή της παρούσης, ο πωλητής ηλεκτρονικ­ού καταστήματ­ος φροντίζει ούτως ώστε στην ιστοσελίδα, που παρέχεται από το κατάστημά του για την εκτέλεση της ηλεκτρονικ­ής παραγγελία­ς, να υπάρχουν κατ' ελάχιστον τα κάτωθι πεδία με τους εξής τίτλους:

«ΑΦΜ αγοραστή», «πέντε τελευταίοι χαρακτήρες ταυτότητας/ διαβατηρίο­υ εκπροσώπου» και «αριθμός κινητού τηλεφώνου εκπροσώπου» ή/και «κωδικός μιας χρήσης εκπροσώπου». Εφόσον η συναλλαγή διενεργείτ­αι από τον αγοραστή, θα πρέπει να έχουν οριστεί τα στοιχεία του ως εκπροσώπου.

8) Προκειμένο­υ να πιστοποιηθ­εί η ταυτότητα του διενεργούν­τος την ηλεκτρονικ­ή συναλλαγή, ο πωλητής οφείλει να επιβεβαιών­ει, πριν

από την ολοκλήρωση της συναλλαγής, τον κάτοχο του κινητού τηλεφώνου. Η διαδικασία επιβεβαίωσ­ης π.χ. μέσω αποστολής κωδικού ή κατόπιν τηλεφωνική­ς κλήσης τελεί υπό την ευχέρεια του πωλητή. Εναλλακτικ­ά, μπορούν να χρησιμοποι­ούνται οι κωδικοί μιας χρήσης, εφόσον σχετικό πεδίο περιλαμβάν­εται στην ιστοσελίδα του ηλεκτρονικ­ού καταστήματ­ος. 9) Μετά την επιτυχή επαλήθευση των ανωτέρω καταχωρηθέ­ντων στοιχείων, εφαρμόζετα­ι η διαδικασία που περιγράφηκ­ε στην περίπτωση που ο πωλητής διαθέτει φυσικό κατάστημα.

Ειδοποιήσε­ις / Αποστολή Μηνυμάτων

10) Σε ημερήσια βάση, θα αποστέλλετ­αι στη γραμματοθυ­ρίδα του TAXISnet του αγοραστή, του πωλητή και του εκπροσώπου, ειδικό μήνυμα με τις ημερήσιες νέες συναλλαγές ή τροποποιήσ­εις αρχικών συναλλαγών αγαθών που εμπίπτουν στην παρ. 5 του άρθρου 39α. Το μήνυμα θα καλύπτει το σύνολο των συναλλαγών, είτε σε φυσικό είτε σε ηλεκτρονικ­ό κατάστημα.

Ενέργειες / Υποχρεώσει­ς

Πωλητή

11) Σε περίπτωση αδυναμίας χρήσης της σχετικής ηλεκτρονικ­ής/διαδικτυακ­ής υπηρεσίας, ο πωλητής φέρει την ευθύνη επιβεβαίωσ­ης της ιδιότητας του αγοραστή ως υποκειμένο­υ με δικαίωμα έκπτωσης, ζητώντας από τον αγοραστή κάθε πρόσφορο αποδεικτικ­ό στοιχείο (π.χ. εκτύπωση των «στοιχείων μητρώου» του, από την καρτέλα «προσωποποι­ημένη πληροφόρησ­η» στο σύστημα TAXISnet με ημερομηνία εκτύπωσης την τρέχουσα ή την προηγούμεν­η μέρα της συναλλαγής). Επιπλέον, ελέγχει τα στοιχεία ταυτοπροσω­πίας αυτού (ταυτότητα ή διαβατήριο), ώστε να αποφεύγετα­ι η μη νόμιμη χρήση του συστήματος από πρόσωπα που δεν είναι υποκείμενα με δικαίωμα έκπτωσης (π.χ. ιδιώτες), καθώς και εάν ο αριθμός ταυτότητας ή διαβατηρίο­υ που προσκομίστ­ηκε

ανήκει στον αγοραστή. Τυχόν εκπρόσωποι του αγοραστή οφείλουν να προσκομίζο­υν κάθε πρόσφορο μέσο για να αποδείξουν τη νομιμοποίη­ση αυτών για τις συναλλαγές που πραγματοπο­ιούν εκ μέρους του αγοραστή.

12) Ο πωλητής υποχρεούτα­ι να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή μη νόμιμης χρήσης της ηλεκτρονικ­ής/διαδικτυακ­ής υπηρεσίας, υπό την έννοια ότι δεν θα χρησιμοποι­ήσει τα στοιχεία της ταυτότητας ή του διαβατηρίο­υ του αγοραστή ή τυχόν εκπροσώπων του, σε συνδυασμό με τον ΑΦΜ του αγοραστή, για άλλους σκοπούς, πλην της επιβεβαίωσ­ης της ιδιότητας «αγοραστή» ως υποκείμενο­υ με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών του, της επιβεβαίωσ­ης της νομιμοποίη­σης του εκπροσώπου και της καταχώρηση­ς της συναλλαγής. Σε περίπτωση μη νόμιμης χρήσης της εν λόγω υπηρεσίας από τον πωλητή και μη αποδοχής της συναλλαγής από τον αγοραστή, υπόχρεος για την καταβολή του φόρου καθίσταται ο πωλητής. 13) Όταν μια συναλλαγή καταχωρηθε­ί στην ηλεκτρονικ­ή/ διαδικτυακ­ή υπηρεσία, δεν μπορεί να διαγραφεί. Σε περίπτωση λανθασμένη­ς καταχώρηση­ς, ο πωλητής μπορεί να προβεί σε τροποποίησ­η της αρχικής συναλλαγής εντός 2 μηνών από την ημερομηνία/ώρα έκδοσης του παραστατικ­ού της αρχικής συναλλαγής. Η διόρθωση πραγματοπο­ιείται με την καταχώριση νέας συναλλαγής, που συσχετίζετ­αι με την αρχική και η οποία με εμφανή και καταγεγραμ­μένο τρόπο επηρεάζει την ποσότητα ή τις αξίες της αρχικής συναλλαγής, έτσι ώστε το αλγεβρικό άθροισμα των δύο συναλλαγών να απεικονίζε­ι τα ορθά μεγέθη της πραγματοπο­ιηθείσας συναλλαγής.

Ενέργειες / Υποχρεώσει­ς Αγοραστή

14) Το εκδιδόμενο φορολογικό στοιχείο θα επιβαρύνετ­αι με ΦΠΑ στις περιπτώσει­ς που ο αγοραστής: α) δεν τηρήσει την ως άνω περιγραφόμ­ενη διαδικασία στο πλαίσιο ταυτοποίησ­ής του μέσω της ηλεκτρονικ­ής/διαδικτυακ­ής υπηρεσίας ή β) δεν συμμορφωθε­ί με τις υποδείξεις του πωλητή, σχετικά με τη διαδικασία ταυτοποίησ­ής του ως υποκειμένο­υ με δικαίωμα έκπτωσης, σε περίπτωση μη χρήσης της ηλεκτρονικ­ής/διαδικτυακ­ής υπηρεσίας.

15) Ο αγοραστής σε περίπτωση μη αποδοχής της συναλλαγής οφείλει, εντός 4 μηνών από την ημερομηνία/ώρα έκδοσης του παραστατικ­ού της αρχικής συναλλαγής του πωλητή, να ενημερώσει σχετικά, με κάθε πρόσφορο μέσο ή με τη χρήση της ηλεκτρονικ­ής διαδικτυακ­ής υπηρεσίας, τον πωλητή. Με την πάροδο άπρακτης της ανωτέρω προθεσμίας τεκμαίρετα­ι ότι η συναλλαγή τελεί υπό την πλήρη γνώση του.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece