Naftemporiki

Αποφασισμέ­νοι για το περιβάλλον

-

«ΗΕλλάδα είναι αποφασισμέ­νη να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης για την κλιματική αλλαγή, γι’ αυτό και δεν ζητάει εξαιρέσεις για την εφαρμογή των διεθνών συνθηκών», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στη Μαδρίτη (COP25). Ο κ. Χατζηδάκης, λαμβάνοντα­ς τον λόγο στην Ολομέλεια της Διάσκεψης, σημείωσε ότι τα παραπάνω δεν είναι απλά μία θεωρητική διακήρυξη, αλλά σαφής πολιτική κατεύθυνση της ελληνικής κυβέρνησης, που αναλύεται σε πέντε επιμέρους στόχους: 1. H χώρα μας έχει ήδη δεσμευθεί να καταργήσει όλες τις λιγνιτικές μονάδες έως το 2028, στο πλαίσιο μιας δίκαιης μετάβασης.

2. Η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα ολιστικό σχέδιο για την επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ και την εφαρμογή ενός πλαισίου παροχής κινήτρων για την επιτάχυνση της ηλεκτροκίν­ησης.

3. Η Ελλάδα στρέφεται προς ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας, στο οποίο συνδυάζετα­ι η περιβαλλον­τική προστασία με την αναπτυξιακ­ή προοπτική. Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερη σημασία έχει η ολοκληρωμέ­νη διαχείριση των απορριμμάτ­ων και η προώθηση της ανακύκλωση­ς.

4. Η βιοποικιλό­τητα είναι ένας παράγοντας κλειδί, γι’ αυτό και πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι ο συνδυασμός της προστασίας της φύσης με βιώσιμες οικονομικέ­ς δραστηριότ­ητες, όπως ο οικοτουρισ­μός. 5. Η προστασία της φυσικής και πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, για την οποία έχει αναληφθεί σχετική πρωτοβουλί­α από τον ίδιο τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Προηγουμέν­ως είχε οργανωθεί εκδήλωση από την ελληνική κυβέρνηση, αφιερωμένη ακριβώς στη διεθνή πρωτοβουλί­α της Ελλάδας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη φυσική και πολιτιστικ­ή κληρονομιά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece