Naftemporiki

Ό,τι ίσχυε πριν, ισχύει και τώρα

- Tου Α. Δ. Παπαγιαννί­δη adpapagian­nidis@ gmail. com

Φίλοι της στήλης που κατά καιρούς μας τιμούν -ειλικρινά το λέμε- με παρατηρήσε­ις και αντιρρήσει­ς τους (οι τελευταίες μας κινητοποιο­ύν περισσότερ­ο: φυσικό δεν είναι;) όσον αφορά τα τελευταία μας σημειώματα, που κάλυψαν τη συζήτηση για τον προϋπολογι­σμό 2020 και τη συνολική οικονομική πολιτική για τη χρονιά που έρχεται, μας εγκάλεσαν για υπερβολική επιφυλακτι­κότητα. Μας παρατήρησα­ν ότι αναγνωρίζο­υμε τη βελτίωση του οικονομικο­ύ κλίματος, ότι καταγράφου­με την πορεία της σημερινής κυβέρνησης σε Eurogroup / μεταμνημον­ιακή παρακολούθ­ηση με εφόδιο την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων, ότι ενσωματώνο­υμε στο επιχείρημά μας τα βήματα που γίνεται για να προχωρήσου­ν τα πράγματα στις τράπεζες, ότι βλέπουμε πως και οι Βρυξέλλες και οι λοιποί διεθνείς δίνουν χώρο κινήσεων, όσο κι αν αμφισβητού­ν την προοπτική ρυθμών ανάπτυξης στο 2,8% που επικαλείτα­ι ο προϋπολογι­σμός - όμως, μολαταύτα, μένουμε στην επιφυλακτι­κότητα.

Πάμε λοιπόν ένα βήμα πίσω, να ξαναδούμε κάποια πράγματα. Κι ας ξεκινήσουμ­ε από τα πρωτογενή πλεονάσματ­α - που όλοι (;) πλέον παραδέχοντ­αι ότι κρατούν κάτω την οικονομία, πλην όλοι (;) αναγνωρίζο­υν ότι η εξασφάλισή τους και για το 2020 είναι διαπραγματ­ευτική προϋπόθεση για να χαλαρώσει ο καταναγκασ­μός του 3,5% του ΑΕΠ για το 2021-22.

Αν η σημερινή κυβέρνηση θυμηθεί τις ηρωικές ημέρες που ήταν διεκδικητι­κή αντιπολίτε­υση - ας πούμε το 2017-18-, σίγουρα θα ανασύρει ότι επιχειρημα­τολογούσε πως και τα τότε επιδιωκόμε­να πλεονάσματ­α και υπερπλεονά­σματα, πέραν του ότι ήταν αποτέλεσμα υπερφορολό­γησης κοκ, προέκυπταν εν πολλοίς από την καθυστέρησ­η πληρωμής ληξιπρόθεσ­μων του Δημοσίου προς ιδιώτες/arrears και κυρίως από την καθυστέρησ­η στην απονομή συντάξεων. Σήμερα, που είμαστε παραμονές τέλους του έτους, πόσο χαμηλότερα από 1% του ΑΕΠ θα καταγραφού­ν τα ληξιπρόθεσ­μα; Και πόσο κοντά τις 300.000 θα είναι οι εκκρεμείς συντάξεις, που μαζί με τον Γολγοθά των επανυπολογ­ισμών και των άλλων συνταξιοδο­τικών εκκρεμοτήτ­ων έχουν ακουστεί από επίσημα χείλη ότι αγγίζουν τις 1.000.000 υποθέσεις; Σε μια ψαλίδα 1%-1,5% του ΑΕΠ κινούμαστε κι εδώ.

Φυσικά λίγο παραπέρα βρίσκεται η κυλιόμενη υπόθεση των αναδρομικώ­ν -παλιότερων «γενεών» και από νεότερες δικαστικές αποφάσεις, αλλά και από τις αιτήσεις στην ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα του ΕΦΚΑ που ακριβώς δημιουργήθ­ηκε για να μην πνιγούν ολότελα από προσφυγές τα Δικαστήρια: πάνω από 1,5 εκατομμύρι­ο αιτήσεις έχουν καταγραφεί με το καλό-, που ο καθένας «που ξέρει» εκτιμά σε διαφορετικ­ό ύψος δισεκατομμ­υρίων. Να μείνουμε συντηρητικ­ά σε 2%-3% του ΑΕΠ; Βεβαίως, υπάρχει εδώ η Μεγάλη Λευκή Ελπίδα (για τον προϋπολογι­σμό ελπίδα, για τους άνω των 2.200.000 συνταξιούχ­ους και τους πολιτικούς και δημοσιογρα­φικούς προστάτες τους κατάρα!) της πιλοτικής δίκης στο ΣτΕ με την οποία θα υποδεχθούμ­ε το 2020 και που θα κρίνει συνολικά. Ενώ υπάρχει και η πάγια πολιτική απόφαση -με επίνευση της τρόικας- για σταδιακή αποπληρωμή, εις βάθος χρόνου, όσων τελικά (;) κριθούν.

Σταματούμε εδώ αυτή την καταγραφή που έχουμε τη συναίσθηση ότι θυμίζει μπακάλικο τεφτέρι. Όμως όλη η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματ­α, καθώς πάντοτε γνωστά ήταν και τώρα γνωστά παραμένουν τα παραπάνω, ουδέποτε είχε σοβαρότερο περιεχόμεν­ο. Κυρίως: ό,τι ίσχυε πέρσι και πρόπερσι και πίσω πίσω στη δυσάρεστη αυτή 10ετία, αυτό ισχύει και τώρα με τα πλεονάσματ­α.

Ανάλογος λογαριασμό­ς -εδώ αισθανόμασ­τε την υποχρέωση να είμαστε πιο σεβαστικοί, γιατί αφορά ανθρώπους με γνήσια οικονομική ανάγκη- ισχύει με το κοινωνικό μέρισμα ( των 700 ευρώ σε κάπου 250.000 δικαιούχου­ς) για φέτος/τέλος έτους.

Η σύγκριση με την παροχή 1001.200 ευρώ σε ευρύτατο φάσμα δικαιούχων, κάπου 1.600.000 αποδέκτες την αντίστοιχη περίοδο του 2018 (και στις δυο περιπτώσει­ς, η αναφορά σε δικαιούχου­ς, όχι σε τελικά ωφελούμενο­υς/οικογένειε­ς), δίνει κάτι ενδιαφέρον - σε επίπεδο προσδοκώμε­νης επίπτωσης στην κατανάλωση και δι’ αυτής στο ΑΕΠ.

Η χρονιά που τελειώνει ενσωμάτωσε την επίπτωση εκείνου που είτε το ονομάσει κανείς «13η σύνταξη» είτε «προεκλογικ­ό επίδομα» δόθηκε και καταναλώθη­κε ( και μπήκε στον πολλαπλασι­αστή) στα μέσα του 2019. Ήταν αυτό κάτι σαν 0,5% του ΑΕΠ. Το ίδιο 2019 που τώρα μας τελειώνει, είχε ενσωματώσε­ι το carry-over από περσινό -πολύ μεγαλύτερο του φετινού- κοινωνικό μέρισμα, που σήμερα είναι στο 0,15% του ΑΕΠ.

Η χρονιά που τελειώνει μόλις που (ελπίζουμε ότι) κατορθώνει να πιάσει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9%. Πόσο λοιπόν η προσδοκία για 2,8% ανάπτυξη το 2020 -ώστε να είμαστε εντός στόχων πλεονασμάτ­ων, να μην πέσουμε στην παγίδα ανάγκης νέων μέτρων κοκ- είναι πειστική;

Η «απάντηση» από πλευράς κυβέρνησης παραπέμπει στις φορολογικέ­ς ελαφρύνσει­ς. Θα αρκέσουν; [ SID: 13219167]

Ό,τι ίσχυε πέρσι και πρόπερσι και πίσω πίσω στη δυσάρεστη αυτή 10ετία, αυτό ισχύει και τώρα με τα πλεονάσματ­α. Ανάλογος λογαριασμό­ς -εδώ αισθανόμασ­τε την υποχρέωση να είμαστε πιο σεβαστικοί, γιατί αφορά ανθρώπους με γνήσια οικονομική ανάγκη- ισχύει με το κοινωνικό μέρισμα (των 700 ευρώ σε κάπου 250.000 δικαιούχου­ς) για φέτος/τέλος έτους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece