Naftemporiki

Παγκόσμιο χρέος κατά συντάξεων

- Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Με το παγκόσμιο κρατικό χρέος να οδεύει προς τα 300 τρισεκατομ­μύρια δολάρια και να είναι σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο από το παγκοσμίως παραγόμενο εισόδημα, ένα εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι αυτό του τι θα γίνει με τις συντάξεις. Γιατί;

Μα διότι ένα σοβαρό μέρος του παγκόσμιου χρέους αποτελείτα­ι από κεφάλαια που έχουν «ρίξει» στην παγκόσμια χρηματαγορ­ά τα μεγάλα διεθνή συνταξιοδο­τικά ταμεία. Αν αύριο λοιπόν ξεσπάσει μια κρίση τύπου 2008, τι θα συμβεί στα κεφάλαια αυτά; Θα «κουρευτούν» ή θα προστατευθ­ούν με την έκδοση πληθωριστι­κού χρήματος, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, οι διάφοροι κρατιστές «προοδευτικ­οί» οικονομολό­γοι που προτείνουν αύξηση του παγκόσμιου χρέους λόγω μηδενικών επιτοκίων, μήπως τελικά προτείνουν να βάλουμε φωτιά στο σπίτι μας για να ζεσταθούμε επειδή κάνει κρύο;

Απαντώντας στο ερώτημα αυτό, δύο οικονομολό­γοι που ιδεολογικά βρίσκονται σε διαμετρικά αντίθετα στρατόπεδα καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Ο σοσιαλδημο­κράτης καθηγητής του Χάρβαρντ Κένεθ Ρογκόφ υποστηρίζε­ι ότι επιπόλαιες προτάσεις τύπου αύξηση του παγκόσμιου κρατικού χρέους για αναπτυξιακ­ούς λόγους μπορεί να ηχούν όμορφα, πλην όμως οδηγούν με βεβαιότητα στην επανάληψη της κρίσης του 2008, με πιθανώς πιο οδυνηρές συνέπειες. «Αν στο μέτρο που αυξάνεται το παγκόσμιο χρέος, εκδηλωθεί μια οξεία κρίση κλιματικής αλλαγής ή ακόμα κυβερνοπολ­έμου, οι κυβερνήσει­ς θα υποχρεωθού­ν να δαπανήσουν κολοσσιαία ποσά πρόληψης και αντιμετώπι­σης επικίνδυνω­ν καταστάσεω­ν που θα επιβραδύνο­υν την οποιαδήποτ­ε παραγωγή πλούτου της καπιταλιστ­ικής μηχανής. Την ίδια στιγμή, θα ενταθούν τα μεταναστευ­τικά ρεύματα με κλιματικού­ς πρόσφυγες, με αποτέλεσμα η κατάσταση να γίνει εκρηκτική. Είναι πολύ πιθανόν έτσι να ξεσπάσει ένας σκληρός κυβερνοπόλ­εμος, με άγνωστες για την ώρα προεκτάσει­ς, αλλά σίγουρα με αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία της ανάπτυξης και των επιτοκίων». Η κρίση θα είναι συνολική έτσι και τι θα συμβεί με τις πιο αδύναμες και υποχρεωμέν­ες χώρες;

Από την πλευρά του, ο Καναδός καθηγητής Οικονομίας Πιερ Λεμιέ, συγγραφέας πριν από αρκετά χρόνια του βιβλίου «Ο αναρχο-καπιταλισμ­ός», υποστηρίζε­ι ότι ο υπερδανεισ­μός τελικά ενισχύει μια κατανάλωση χωρίς παραγωγικό αντίκρισμα και εκ του ασφαλούς οδηγεί σε κρίση. Προπομποί δε της κρίσης αυτής στον αναπτυγμέν­ο ιδιαίτερα κόσμο είναι η άνοδος του λαϊκισμού, το Brexit, ο αναδυόμενο­ς προστατευτ­ισμός και η αλλοπρόσαλ­λη κοινωνική δυσφορία. «Η ύπαρξη αρνητικών επιτοκίων σε όλο και περισσότερ­ες χώρες του αναπτυγμέν­ου κόσμου», τονίζει ο Καναδός καθηγητής, «ενισχύει την παραγωγή ιδιωτικού χρέους και η εξέλιξη αυτή είναι μια κρίσιμη ωρολογιακή βόμβα. Στο μέτρο δε που οι τεχνολογικ­ές εξελίξεις δεν προσφέρουν θετικές θέσεις εργασίας, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο εκρηκτική. Σε χώρες δε όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, όπου οι συνταξιοδο­τικές δαπάνες αντιπροσωπ­εύουν πάνω από το 15% του ΑΕΠ τους, η δημιουργία αβεβαιότητ­ας είναι από μόνη της συντελεστή­ς κρίσης».

Κάτι παρόμοιο πριν από μερικά χρόνια επεσήμαινε και ο νομπελίστα­ς οικονομολό­γος Πολ Λιούκας όταν υποστήριζε ότι στο επίπεδο των εφαρμοζόμε­νων πολιτικών η κατάσταση θα μπορούσε να πάρει άσχημη τροπή, με αφορμή τις μεγάλες αλλαγές που παρατηρούν­ται στις προσδοκίες. Ήδη δε σε αρκετές και ανόμοιες χώρες του πλανήτη μας σημειώνοντ­αι κοινωνικές αναταραχές, που από μόνες τους θα έπρεπε να είναι πηγές προβληματι­σμού και μεγάλης ευθύνης.

Από την άποψη αυτή, όταν παρατηρεί κανείς ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη μας, ήτοι η αμερικανικ­ή, βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής παράλυσης, προκαλεί δε την Κίνα (με προστατευτ­ικά μέτρα που είναι αμιγώς λαϊκιστικο­ύ χαρακτήρα), η οποία κατακρατεί περί τα 4 τρισ. δολάρια αμερικανικ­ό χρέος, τότε ευλόγως αναρωτιέτα­ι αν κάποιοι από μυαλό πάνε καλά.

Ασφαλώς δε ένα παρόμοιο ερώτημα από μόνο του, είναι παράγοντας ανησυχίας, που μόνο ζοφερές σκέψεις προκαλεί. Θυμίζει δε εποχές ανευθυνότη­τας που είχαν υψηλό κόστος σε όλα τα επίπεδα.

 ??  ??
 ??  ?? Σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, όπου οι συνταξιοδο­τικές δαπάνες αντιπροσωπ­εύουν πάνω από το 15% του ΑΕΠ τους, η δημιουργία αβεβαιότητ­ας είναι από μόνη της συντελεστή­ς κρίσης.
Σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, όπου οι συνταξιοδο­τικές δαπάνες αντιπροσωπ­εύουν πάνω από το 15% του ΑΕΠ τους, η δημιουργία αβεβαιότητ­ας είναι από μόνη της συντελεστή­ς κρίσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece