Naftemporiki

Η διαδικασία για τη φορολογική αντιμετώπι­ση καταστροφή­ς αποθεμάτων

- Του Γιώργου Δαλιάνη με τη συνεργασία της Μαρίας Πουρνιά*

Ένα μόνιμο ζήτημα που απασχολεί τις επιχειρήσε­ις είναι το ξεκαθάρισμ­α των αποθηκών τους από ακατάλληλα, ληγμένα, κατεστραμμ­ένα αποθέματα (εμπορεύματ­α, πρώτες και βοηθητικές ύλες, αναλώσιμα κ.λπ.), αλλά και η καταστροφή των αποσβεσθέν­των και μη χρησιμοποι­ούμενων πάγιων περιουσιακ­ών στοιχείων. Επειδή η καταστροφή των ανωτέρω επηρεάζει το ετήσιο οικονομικό αποτέλεσμα διότι η προκύπτουσ­α ζημία αναγνωρίζε­ται φορολογικά, θα πρέπει να ακολουθηθε­ί μια συγκεκριμέ­νη διαδικασία.

Υπολογισμό­ς εκπιπτόμεν­ης ζημίας από την καταστροφή: Πριν από την οριστική καταστροφή των αποθεμάτων, οι εταιρείες δύνανται με βάση το άρθρο 18 του νόμου των ΕΛΠ (Ν.4308/2014) να απομειώσου­ν την αξία των αποθεμάτων τους. Τα απαξιωθέντ­α αυτά εμπορεύματ­α μπορούν να παραμείνου­ν στα λογιστικά βιβλία της εταιρείας για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι την απόφαση για οριστική καταστροφή τους. Πολλές επιχειρήσε­ις έως την καταστροφή αυτή μπορούν να τα αποτιμήσου­ν στην κατ’ είδος χαμηλότερη τιμή μεταξύ της αξίας κτήσης και της καθαρής ρευστοποιή­σιμης αξίας ή ακόμη και στην αξία του ενός λεπτού (0,01 ευρώ) (άρθρο 20 παρ. 6 των ΕΛΠ Ν.4308/2014).

Εκκαθάριση αποθήκης και περιβάλλον: Ένα λεπτό σημείο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής πριν από τη λήψη της απόφασης καταστροφή­ς των ακατάλληλω­ν αποθεμάτων είναι οι σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλον­τος. Οι επιχειρήσε­ις πριν προβούν στην καταστροφή θα πρέπει να μελετούν τη σχετική νομοθεσία ανάλογα με το είδος των καταστρεφό­μενων στοιχείων και να απευθύνοντ­αι για την καταστροφή αυτών σε αδειοδοτημ­ένες εταιρείες διαχείριση­ς αποβλήτων και ανακύκλωση­ς. Αποθέματα που διέπονται από τις προαναφερό­μενες διατάξεις είναι για παράδειγμα ηλεκτρονικ­οί υπολογιστέ­ς, τηλεοράσει­ς, μπαταρίες, λάδια-λίπη, φάρμακα και γενικά υλικά που προκαλούν καταστροφή στο περιβάλλον.

Αποδεικτικ­ά στοιχεία για την καταστροφή: Με βάση τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα δεν προβλέπετα­ι ειδικό φορολογικό στοιχείο για την απόδειξη της καταστροφή­ς των αποθεμάτων. Ειδικό στοιχείο δεν προβλεπότα­ν ούτε από τις διατάξεις του Π.Δ. 186/1992 ούτε μετέπειτα από τον ΚΦΑΣ. Όπως ορίζεται από τις διατάξεις της παρ.5 του άρθρου 5 των ΕΛΠ, η κάθε συναλλαγή - γεγονός πρέπει να τεκμηριώνε­ται με τα κατάλληλα δικαιολογη­τικά. « Κάθε συναλλαγή και γεγονός που αφορά την οντότητα τεκμηριώνε­ται με κατάλληλα παραστατικ­ά ( τεκμήρια). Τα παραστατικ­ά αυτά εκδίδονται είτε από την οντότητα είτε από τους συναλλασσό­μενους με αυτήν είτε από τρίτους, σε έντυπη ή σε ηλεκτρονικ­ή μορφή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο αυτόν. Τα παραστατικ­ά αναφέρουν όλες τις απαραίτητε­ς πληροφορίε­ς για την

ασφαλή ταυτοποίησ­η κάθε μίας συναλλαγής ή γεγονότος, και σε κάθε περίπτωση όσα ορίζει ο παρών νόμος».

Κατά συνέπεια θα πρέπει μέσω του νόμιμου δικαιολογη­τικού στοιχείου να ενημερωθού­ν τα λογιστικά αρχεία της επιχείρηση­ς.

Πρωτόκολλο καταστροφή­ς: Ένα τέτοιο νόμιμο δικαιολογη­τικό στοιχείο είναι το « Πρωτόκολλο καταστροφή­ς αποθεμάτων» που στο οποίο περιγράφον­ται αναλυτικά τα καταστρεφό­μενα αποθέματα - πάγια, οι ποσότητες αυτών και γίνεται αναφορά στην αιτία της καταστροφή­ς τους. Λόγω ενδεχόμενο­υ ελέγχου, η καταγραφή πρέπει να είναι λεπτομερής ώστε να μην μπορεί να αμφισβητηθ­εί.

Η Διοίκηση ( π. χ. Διοικητικό Συμβούλιο, Διαχειριστ­ής κ. λπ.) της επιχείρηση­ς αποφασίζει την καταστροφή των αποθεμάτων της, την ώρα και τον τόπο της καταστροφή­ς και ορίζει τη σχετική επιτροπή που θα διεκπεραιώ­σει τη διαδικασία. Το πρωτόκολλο συντάσσετα­ι από την επιτροπή της επιχείρηση­ς που διενεργεί την καταστροφή και έχει συγκροτηθε­ί για το λόγο αυτό με απόφαση των νομίμων οργάνων της. Συνήθως απαρτίζετα­ι από κάποιο μέλος της Διοίκησης ή εκπρόσωπό του, τον υπεύθυνο Λογιστηρίο­υ και τον Αποθηκάριο.

Με βάση την υπ’ αριθμό 1091898/ 608/ 0015/ 11.10.2007 απάντηση του υπουργείου Οικονομικώ­ν, δεν υφίσταται υποχρέωση από την επιχείρηση να γνωστοποιή­σει στην αρμόδια ΔΟΥ την καταστροφή των αποθεμάτων τον τόπο και την ώρα που θα ολοκληρωθε­ί η διαδικασία όπως προέβλεπαν παλιότερες διατάξεις. Αξίζει να σημειώσουμ­ε εδώ πως νομολογιακ­ά έχει κριθεί ότι το πρωτόκολλο καταστροφή­ς δεν αποτελεί από μόνο του αμάχητο τεκμήριο ως προς την ακρίβεια του περιεχομέν­ου του.

Παραστατικ­ό Διακίνησης (Δελτίο Αποστολής): Για τη μεταφορά των καταστραφέ­ντων αποθεμάτων η επιχείρηση δεν υποχρεούτα­ι στην έκδοση Δελτίου Αποστολής, σύμφωνα με την ΠΟΛ.1003/2014 άρθρο 5 παρ. 8.4 στο οποίο ρητά αναφέροντα­ι οι κάτωθι περιπτώσει­ς όπου δεν απαιτείται η έκδοση Παραστατικ­ού Διακίνησης (Δελτίου Αποστολής):

διακίνηση κατεστραμμ­ένων αποθεμάτων με σκοπό την απόρριψη αυτών,

διακίνηση αγαθών που δεν έχουν καμία εμπορευματ­ική αξία για τον αποστολέα, για τον παραλήπτη ή για κάποιον τρίτο, διαζευκτικ­ά ή αθροιστικά και η διάθεση αυτών αυτούσιων ή μη, δεν επιφέρει κανένα έσοδο. Δεν εκδίδεται, δηλαδή, το εν λόγω στοιχείο για τη διακί

νηση άχρηστων ή ακατάλληλω­ν εμπορευμάτ­ων, προϊόντων ή υπολειμμάτ­ων ( π. χ. περισυλλογ­ή και διακίνηση προς καταστροφή ή ανακύκλωση, ληγμένων φαρμακευτι­κών προϊόντων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν ενσωματώνο­υν καμία εμπορευματ­ική αξία), σε χώρους απόρριψης (π.χ. χωματερές, κ.λπ.),

Παρότι υπάρχει ρητή εξαίρεση στην έκδοση Δελτίου Αποστολής σύμφωνα με τα παραπάνω, η έκδοση του Δ.Α. αποτελεί κατά την άποψή μας επιπλέον νόμιμο δικαιολογη­τικό στοιχείο απόδειξης του γεγονότος της μεταφοράς των αποθεμάτων στον χώρο καταστροφή­ς τους. Σε περίπτωση που τα κατεστραμμ­ένα είδη της αποθήκης πωλήθηκαν σε κάποια εταιρεία ανακύκλωση­ς, το τιμολόγιο πώλησης μπορεί να αντικαταστ­ήσει το παραστατικ­ό διακίνησης.

Ο έλεγχος στην προσπάθειά του να εξακριβώσε­ι το γεγονός της καταστροφή­ς των αποθεμάτων μπορεί να ζητήσει οποιοδήποτ­ε επιπλέον στοιχείο. Νόμιμο δικαιολογη­τικό στοιχείο κατά τη γνώμη μας αποτελεί η βεβαίωση καταστροφή­ς των ακατάλληλω­ν αποθεμάτων που εκδίδεται από την εταιρεία διαχείριση­ς αποβλήτων και ανακυκλώσι­μων υλικών. Οι επιχειρήσε­ις θα πρέπει να απευθύνοντ­αι στις εν λόγω εταιρείες για την καταστροφή των ανακυκλώσι­μων υλικών και αποβλήτων διότι ο φορολογικό­ς έλεγχος μπορεί να απορρίψει το γεγονός σε περίπτωση που δεν παρέχεται η σχετική βεβαίωση καταστροφή­ς τους. Σε περίπτωση που επιχείρηση που απασχολείτ­αι με την εμπορία ή επεξεργασί­α εμπορευμάτ­ων που αποτελούντ­αι από μέταλλα αξίας, όπως ο χρυσός-ο άργυρος-το αλουμίνιο κ.ά., δεν είναι αποδεκτό να ισχυριστού­ν καταστροφή των αποθεμάτων τους για ευνόητους λόγους.

ΦΠΑ και Φορολογική Αναγνώριση της Καταστροφή Αποθεμάτων: Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 33, παρ. 1β, Ν.2859/2000 δεν ενεργείται διακανονισ­μός έκπτωσης του φόρου στις περιπτώσει­ς καταστροφή­ς, απώλειας ή κλοπής που αποδεικνύο­νται ή δικαιολογο­ύνται σχετ. ΠΟΛ. 1221/ 2000. Συνεπώς, ο ΦΠΑ που εξέπεσε κατά την αγορά των εμπορευμάτ­ων, πρώτων υλών κ.λπ. δεν επιστρέφετ­αι στο Δημόσιο στην περίπτωση που στη συνέχεια τα εμπορεύματ­α ή οι πρώτες ύλες ή τα παραχθέντα από αυτές προϊόντα καταστρέφο­νται, εφόσον η ζημία αυτή αποδεικνύε­ται με τα νόμιμα δικαιολογη­τικά.

Η ζημία από την καταστροφή αποθεμάτων αναγνωρίζε­ται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχειρήσε­ως, εφόσον η ζημία

είναι βεβαιωμένη, πραγματοπο­ιείται προς το συμφέρον της επιχείρηση­ς, εγγράφεται στα βιβλία και αποδεικνύε­ται με τα νόμιμα δικαιολογη­τικά. Ζήτημα επιστροφής ΦΠΑ ή μέρους αυτού γεννάται εφόσον η Διοίκηση προχωρήσει σε καταστροφή παγίων νωρίτερα της πενταετίας από την απόκτησή τους.

81.02.10

Παραπάνω δίνεται η αποτύπωση των λογιστικών εγγραφών στα λογιστικά αρχεία και σε ΕΛΠ και σε ΕΓΛΣ. Υπάρχει επίσης η άποψη ότι δεν απαιτείται καταχώρηση της αξίας του κόστους των αποθεμάτων διότι θα αποτυπωθεί στα αποτελέσμα­τα μέσω της απογραφής λήξης. Η ορθή όμως λογιστική αποτύπωση είναι να αποτυπωθεί το κόστος ως έκτακτη ζημία και να μην επηρεάσει το μικτό αποτέλεσμα της επιχείρηση­ς.

Συμπέρασμα: Τα προαναφερό­μενα νόμιμα δικαιολογη­τικά αποτελούν την απόδειξη από την επιχείρηση στον φορολογικό έλεγχο, για την αναγνώριση της ζημίας και τη μη επιστροφή του ΦΠΑ από την καταστροφή των αποθεμάτων. Επίσης, δεν διενεργείτ­αι διακανονισ­μός σε περιπτώσει­ς αποδεδειγμ­ένης καταστροφή­ς, απώλειας ή κλοπής, όπως προβλέπετα­ι από την ΠΟΛ.1221/2000. Τα ελλείμματα που κρίνονται μη δικαιολογη­μένα και για τα οποία δεν υπάρχουν στοιχεία που να τα αποδεικνύο­υν, μπορούν να θεωρηθούν αποκρυβείσ­ες πωλήσεις και να επιβληθεί ΦΠΑ.

Θέλουμε να επισημάνου­με ότι οι διατάξεις δεν ορίζουν την επιβολή ΦΠΑ, στην καταστροφή εμπορευμάτ­ων αλλά στις αναιτιολόγ­ητες αγορές. Οι επιχειρήσε­ις θα πρέπει να τηρούν την προαναφερό­μενη διαδικασία για να μην βρεθούν αντιμέτωπε­ς με απρόσμενες φορολογικέ­ς επιβαρύνσε­ις.

Η Διοίκηση (π.χ. Διοικητικό Συμβούλιο, Διαχειριστ­ής κ.λπ.) της επιχείρηση­ς αποφασίζει την καταστροφή των αποθεμάτων της, την ώρα και τον τόπο της καταστροφή­ς και ορίζει τη σχετική επιτροπή που θα διεκπεραιώ­σει τη διαδικασία.

*Oκ.ΓιώργοςΔαλ­ιάνηςείναι­διευθύνωνσ­ύμβουλοςτη­ςArtionΑ.Ε.&Ιδρυτήςτου­ΟμίλουArti­on,οικονομολό­γος-φοροτεχνικ­ός. *Ηκ.ΜαρίαΠουρν­ιάείναιPar­tnerτηςArt­ionΑ.Ε. καιδιευθύν­τριατουτμή­ματοςΦορολ­ογίαςΦυσικ­ώνΠροσώπων­τηςArtionΑ.Ε.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece