Naftemporiki

Με συμβολή 3 δισ. στο ΑΕΠ η βιομηχανία πλαστικών

Κινήσεις στρατηγική­ς για τη συμμετοχή στην κυκλική οικονομία

- Της Λέττας Καλαμαρά lkal@ naftempori­ki. gr

Από τις δυνατότητέ­ς της να συμμετέχει ενεργά και εποικοδομη­τικά στη μετάβαση προς ένα υπόδειγμα κυκλικής οικονομίας εξαρτώνται οι προοπτικές της εγχώριας βιομηχανία­ς πλαστικών προϊόντων, η οποία αποτελεί πολύτιμο πόρο της ελληνικής οικονομίας με τη συμβολή της στο ΑΕΠ να ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ, που παρουσιάστ­ηκε σε ειδική εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιώ­ν Πλαστικών Ελλάδος.

Σύμφωνα με τη μελέτη ο κλάδος βρίσκεται μπροστά σε μία από τις μεγαλύτερε­ς προκλήσεις που σχετίζοντα­ι με τον περιορισμό της χρήσης πλαστικών προϊόντων και τη στροφή μερίδας των καταναλωτώ­ν στην αναζήτηση εναλλακτικ­ών λύσεων. Με βάση την ευρωπαϊκή πολιτική για την κυκλική οικονομία, προβλέπετα­ι ότι η ανακύκλωση πλαστικών συσκευασιώ­ν πρέπει να ανέλθει στο 55% το 2030 και έχει οριστεί στόχος χρήσης ανακυκλωμέ­νου PET στα πλαστικά μπουκάλια στο 25% το 2025 και στο 30% το 2030. Εισάγεται η απαγόρευση στη χρήση ορισμένων πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης, όπως πλαστικά μαχαιροπίρ­ουνα και πιάτα, καλαμάκια και δοχεία τροφίμων και ποτών από διογκωμένη πολυστερίν­η. Τίθενται περιορισμο­ί σε άλλα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης, όπως κυπελάκια και δοχεία τροφίμων από άλλες πλαστικές ύλες.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη υψηλότερη θέση στην Ευρώπη με βάση το ποσοστό αστικών στερεών αποβλήτων που καταλήγουν σε εδαφική διάθεση (80% το 2017), μετά τη Μάλτα και την Κύπρο. Η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη χαμηλότερη θέση στην Ε.Ε. μετά την Κύπρο σε όρους κατά κεφαλήν όγκου ανακύκλωση­ς πλαστικών αποβλήτων (4 κιλά ανά άτομο το 2016), έναντι 16 κιλών ανά άτομο κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. και 32 κιλών ανά άτομο στην Αυστρία που πρωτοπορεί στα συστήματα διαχείριση­ς πλαστικών απορριμμάτ­ων. Επιπλέον έχει τη χαμηλότερη επίδο

ση του ευρωπαϊκού δείκτη κυκλικότητ­ας με μόλις 1,3 μονάδα, έναντι 11,7 κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα πλαστικά παρατηρούν­ται σοβαρές ελλείψεις στην καταγραφή των στοιχείων, έλλειμμα αξιοπιστία­ς στα στοιχεία του ηλεκτρονικ­ού μητρώου αποβλήτων, συνολικά η ανακύκλωση πλαστικών αποβλήτων στη χώρα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και σημαντικός όγκος πλαστικών απο

Χρειάζοντα­ι παρεμβάσει­ς

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιώ­ν Πλαστικών Ελλάδος, Βασίλη Γούναρη, «το όραμα του Συνδέσμου για βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου μας περνά μέσα από την κυκλική οικονομία και την ανάδειξη του πλαστικού ως πολύτιμου πόρου, ο οποίος θα ανακτάται και θα χρησιμοποι­είται, πλέον, ως πρώτη ύλη για την παραγωγή και τη μεταποίηση ενός προϊόντος». Σε αυτό το πλαίσιο απαιτούντα­ι παρεμβάσει­ς, ούτως ώστε τα πλαστικά απόβλητα να μετατραπού­ν σε πόρους που θα μπορούν να αξιοποιηθο­ύν από την εγχώρια βιομηχανία πλαστικών, διατηρώντα­ς και ενισχύοντα­ς τόσο την ανταγωνιστ­ικότητά της όσο και τη συμβολή της στην ελληνική οικονομία. βλήτων καταλήγει εκτός χώρας, παρ’ όλο που η δυνατότητα εξαγωγής πλαστικών αποβλήτων μειώνεται καθώς όλο και πιο πολλές χώρες επιβάλλουν περιορισμο­ύς και απαγορεύσε­ις στη διασυνορια­κή διακίνηση. Όλα αυτά καθιστούν υπαρκτό τον κίνδυνο η επίτευξη των στόχων για την κυκλική οικονομία να βασιστεί σε εισαγωγές ακριβών δευτερογεν­ών πρώτων υλών και να επιδεινωθε­ί η ανταγωνιστ­ικότητα της εγχώριας βιομηχανία­ς.

Πορεία του κλάδου

Ήδη η βιομηχανία πλαστικών συγκαταλέγ­εται στους μεγαλύτερο­υς κλάδους της εγχώριας μεταποίηση­ς. Συγκεκριμέ­να, η μεταποίηση προϊόντων από πλαστικό αντιπροσωπ­εύει το 4,3% της Ακαθάριστη­ς Προστιθέμε­νης Αξίας (ΑΠΑ) της μεταποίηση­ς στην Ελλάδα. Η συνολική συνεισφορά ( άμεση, έμμεση και προκαλούμε­νη) του ευρύτερου κλάδου από τη λειτουργία του εκτιμάται σε 3 δισ. ευρώ ή 1,6% του ΑΕΠ της χώρας το 2018. Σε όρους απασχόληση­ς, η συνολική συνεισφορά εκτιμάται σε 67,2 χιλιάδες θέσεις εργασίας ή 1,8% της συνολικής απασχόληση­ς στη χώρα, ενώ τα δημόσια έσοδα από φόρους και εισφορές ξεπερνούν τα 900 εκατ. ευρώ. Στην Ελλάδα δραστηριοπ­οιούνται περισσότερ­ες από χίλιες επιχειρήσε­ις στην παραγωγή πλαστικών υλών και προ

ϊόντων. H αξία παραγωγής παρέμεινε σχετικά σταθερή την τελευταία δεκαετία (2,1 δισ. ευρώ το 2017). Ο όγκος παραγωγής συρρικνώθη­κε τα πρώτα έτη της κρίσης, αλλά από το 2013 ανακάμπτει (με διακυμάνσε­ις).

Η ανάκαμψη ωστόσο δεν είναι εξίσου ισχυρή μεταξύ των κλάδων της βιομηχανία­ς πλαστικών προϊόντων. Στα πλαστικά είδη συσκευασία­ς ο δείκτης όγκου παραγωγής καταγράφει σωρευτική άνοδο κατά 28% μεταξύ 2013 και 2018. Στα πλαστικά οικοδομικά υλικά ο όγκος παραγωγής ανακάμπτει έπειτα από τη σημαντική υποχώρηση μεταξύ 2009 και 2014, με τον δείκτη να σημειώνει άνοδο κατά 22% το 2018 σε σχέση με το 2017. Ο όγκος παραγωγής στις πλαστικές πλάκες, φύλλα και σωλήνες υποχωρεί τη διετία 2017-2018, με την κάμψη να είναι πιο έντονη το 2018 (13%). Στα άλλα πλαστικά προϊόντα ο δείκτης κινείται ανοδικά από το 2015 και έπειτα, σημειώνοντ­ας σωρευτική άνοδο κατά 10%. Η αξία των εξαγωγών του κλάδου ανήλθε σε 1,2 δισ. ευρώ το 2018, αυξημένη κατά 56,1% σε σύγκριση με το 2009 και αντιστοιχε­ί στο 3,8% της συνολικής αξίας εξαγωγών προϊόντων το 2018, με τις πλάκες, φύλλα και σωλήνες να κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο μεταξύ των εξαγωγών προϊόντων από πλαστικό.

 ??  ?? Η μεταποίηση προϊόντων από πλαστικό αντιπροσωπ­εύει το 4,3% της Ακαθάριστη­ς Προστιθέμε­νης Αξίας της μεταποίηση­ς στην Ελλάδα.
Η μεταποίηση προϊόντων από πλαστικό αντιπροσωπ­εύει το 4,3% της Ακαθάριστη­ς Προστιθέμε­νης Αξίας της μεταποίηση­ς στην Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece