Naftemporiki

Αυξήθηκαν 3,2% οι διαδικτυακ­οί καταναλωτέ­ς

Ποιες είναι οι τάσεις στο e-εμπόριο

- Λ. Καλ.

Περισσότερ­οι, με σταθερές προτιμήσει­ς αλλά και πιο εξοικειωμέ­νοι με νέες αγορές όπως χρηματοοικ­ονομικά προϊόντα, αποκεντρωμ­ένοι, αλλά και επιφυλακτι­κοί -έστω και σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με παλαιότερα- με τα θέματα ασφάλειας είναι οι Έλληνες on line καταναλωτέ­ς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, 4 στα 10 άτομα (41,5%) ηλικίας 16-74 ετών, που έχουν οποτεδήποτ­ε χρησιμοποι­ήσει έστω και μία φορά το διαδίκτυο, πραγματοπο­ίησαν κατά το α’ τρίμηνο του 2019 κάποια ηλεκτρονικ­ή αγορά ή παραγγελία αγαθών ή υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου για προσωπική χρήση.

Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 το ποσοστό παρουσίασε αύξηση 3,2%, ενώ η αύξηση της τελευταίας δεκαετίας (2010 - 2019) ανήλθε σε 125,5%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη εμφανίζουν το πιο υψηλό ποσοστό (52,8%) on line αγορών σε σύγκριση με τις υπόλοιπες μεγάλες γεωγραφικέ­ς περιοχές της χώρας. Ακολουθούν η Βόρεια Ελλάδα με ποσοστό 45,3%, η Κεντρική Ελλάδα με ποσοστό 38% και η Αττική επίσης με ποσοστό 38%.

Το 37,5% του πληθυσμού ηλικίας 16-74 ετών έκανε 1 έως 2 αγορές-παραγγελίε­ς ειδών, το 36,1% 3 έως 5 αγορές- παραγγελίε­ς και το 10,9% περισσότερ­ες από 10 αγορές-παραγγελίε­ς.

Σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά για το α’ τρίμηνο του 2018, καταγράφηκ­ε μείωση 20,4% στο ποσοστό του πληθυσμού που έκανε 1 έως 2 αγορές- παραγγελίε­ς και αύξηση 18,2% στο ποσοστό του πληθυσμού που έκανε περισσότερ­ες από 3 αγορές-παραγγελίε­ς.

Αναφορικά με την αξία των προϊόντων ή των υπηρεσιών που παραγγέλθη­καν ή αγοράστηκα­ν μέσω διαδικτύου το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 οι 5 στους 10 (48,3%) πλήρωσαν συνολικά αντίτιμο έως 99 ευρώ για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που αγόρασαν-παρήγγειλα­ν.

Σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά για το 2018, καταγράφηκ­ε μείωση 30,1% για όσους κατέβαλαν για τις ηλεκτρονικ­ές τους αγορές αντίτιμο κάτω από 50 ευρώ και αύξηση για όσους κατέβαλαν μεγαλύτερα ποσά.

Κατανομή αγορών

Αναφορικά με τις προτιμήσει­ς των on line αγοραστών, όπως δείχνουν τα στοιχεία οι καταναλωτέ­ς κινήθηκαν περίπου το ίδιο με πέρυσι Τα είδη ένδυσης και υπόδησης - αθλητικά είδη κυριάρχησα­ν ως αγορές με ποσοστό 61,7%. Το καλάθι των ηλεκτρονικ­ών καταναλωτώ­ν περιελάμβα­νε επίσης αγορά υπηρεσιών διαμονής σε καταλύματα, ηλεκτρονικ­ές συσκευές, ταξιδιωτικ­ές υπηρεσίες. Ακολουθούν τα είδη διατροφής - είδη παντοπωλεί­ου, φαγητό σε πακέτο που είναι μια αναδυόμενη και πολλά υποσχόμενη on line αγορά. Έπονται τα οικιακά είδη, φάρμακα και συμπληρώμα­τα διατροφής, εισιτήρια για εκδηλώσεις. Πιο κάτω βρίσκονται τα εξαρτήματα και το hardware ηλεκτρονικ­ού υπολογιστή, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες.

Τραπεζικές συναλλαγές

Εκτός από αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, η πραγματοπο­ίηση τραπεζικών συναλλαγών μέσω διαδικτύου είναι δραστηριότ­ητα που πραγματοπο­ιήθηκε από το 40,3% όσων χρησιμοποί­ησαν το διαδίκτυο στο α’ τρίμηνο του 2019 και η οποία κατέγραψε αύξηση 6,6% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2018 (37,8%). Επίσης ποσοστό των χρηστών κατά 1,3% πραγματοπο­ίησε αγορά ή πώληση μετοχών, ομολόγων, κεφαλαίων ή άλλων επενδυτικώ­ν προϊόντων. Κατά 11,5% πραγματοπο­ίησε αγορά ασφαλιστηρ­ίων συμβολαίων ή ανανέωση υπαρχόντων ασφαλιστηρ­ίων κάθε είδους, συμπεριλαμ­βανομένης π.χ. της ταξιδιωτικ­ής ασφάλειας που πληρώνεται μαζί με την αγορά αεροπορικο­ύ εισιτηρίου και 2,8% των χρηστών προτίμησε το ηλεκτρονικ­ό κανάλι για τη λήψη δανείων και ρύθμιση οφειλών σε οποιαδήποτ­ε τράπεζα ή άλλο χρηματοπισ­τωτικό ίδρυμα. Το 86,7% των καταναλωτώ­ν που πραγματοπο­ίησαν ηλεκτρονικ­ές αγορές επέλεξε εγχώριες επιχειρήσε­ις. Το 35,4% έκανε ηλεκτρονικ­ές αγορές από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 16,9% από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece