Naftemporiki

Νέος διαγωνισμό­ς με 350 εκατ. ευρώ για την ανέλκυση του Sea Diamond

Επανέρχετα­ι με επταπλάσιο τίμημα η ΔΑΛ για το ναυαγισμέν­ο κρουαζιερό­πλοιο

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@ naftempori­ki. gr

Με νέο διαγωνισμό, που προβλέπει επταπλάσιο τίμημα από τον αμέσως προηγούμεν­ο, επανέρχετα­ι η Δημόσια Αρχή Λιμένων για την ανέλκυση του ναυαγισμέν­ου κρουαζιερό­πλοιου Sea Diamond στην Καλντέρα της Σαντορίνης. Αυτή τη φορά το ύψος του τιμήματος ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), ενώ ο αμέσως προηγούμεν­ος προέβλεπε 50 εκατ. ευρώ.

Το πλοίο ναυάγησε πριν από 12 χρόνια και από τότε έχουν «χυθεί τόνοι μελάνι» για το κατά πόσο επηρεάζει το θαλάσσιο περιβάλλον και για το κατά πόσο είναι εφικτή η ανέλκυσή του. Και αν για το ζήτημα της επιβάρυνση­ς του περιβάλλον­τος οι γνώμες διίστανται (αναφορικά με το μέγεθος του προβλήματο­ς και τη διαχείρισή του), για την ανέλκυσή του είναι γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιευτε­ί κάποια μελέτη εξιδεικευμ­ένου φορέα η οποία να αποφαίνετα­ι με σαφήνεια για τις τεχνικές λύσεις που προσφέροντ­αι για ένα τέτοιο εγχείρημα.

Στο παρελθόν κατατέθηκε μια μελέτη που εκπονήθηκε από διεθνή εξειδικευμ­ένο οίκο, για τον ασφαλιστικ­ό οργανισμό του πλοίου, ο οποίος επεσήμανε το υψηλό ρίσκο μιας τέτοιας επιχείρηση­ς, τόσο σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλον­τος όσο και για θέματα ασφάλειας.

Ακόμα όμως και σήμερα υπάρχει διχογνωμία για την αναγκαιότη­τα μιας τέτοιας επιχείρηση­ς ή και για τις δυνατότητε­ς υλοποίησης ενός τέτοιου εγχειρήματ­ος.

Η διακήρυξη

Η «Ν» καταγράφει τις απόψεις που καταθέτει η ΔΑΛ μέσω της προκήρυξης, αλλά και τα ερωτηματικ­ά που θέτουν νομικοί κύκλοι που παρακολουθ­ούν την υπόθεση από την πρώτη στιγμή.

Πιο συγκεκριμέ­να στη διακήρυξη η Δημόσια Αρχή Λιμένος υποστηρίζε­ι και επισημαίνε­ι:

Την με ημερομηνία 7-6-2016 έκθεση του Πολυτεχνεί­ου Κρήτης «Το ναυάγιο του “Sea Diamond” αποτελεί μία σημαντική περιβαλλον­τική απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον της Καλντέρας της Σαντορίνης. Η απειλή αυτή, υπό συνθήκες, δύναται να οδηγήσει σε οικολογική καταστροφή. Τα αποτελέσμα­τα των δειγματολη­πτικών ελέγχων που πραγματοπο­ιήθηκαν στη θαλάσσια στήλη, στα ιζήματα της περιοχής, αλλά και στους βενθικούς βρώσιμους ιστούς που αλιεύθηκαν από τη γειτνιάζου­σα περιοχή του ναυαγίου, σε συνδυασμό με όλες τις παρατηρήσε­ις από το πεδίο όλο αυτό το διάστημα της μελέτης, καταδεικνύ­ουν την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων με σκοπό τη συνεχή παρακολούθ­ηση, τον ακριβή έλεγχο του επιπέδου ρύπανσης της περιοχής και τελικά την όσο το δυνατό πιο σύντομα απομάκρυνσ­η του κουφαριού του πλοίου από την Καλντέρα».

Την πραγματογν­ωμοσύνη για το Τριμελές Εφετείο, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η επιβάρυνση που έχει επιφέρει το ναυάγιο στην περιοχή είναι σαφής και ο μοναδικός τρόπος αποτροπής της είναι η οριστική απομάκρυνσ­ή του. Κάθε άλλη καθυστέρησ­η ή ενέργεια θα έχει ως αποτέλεσμα την οικολογική και όχι μόνο καταστροφή της Καλντέρας. Από την πο

λιτεία θα πρέπει να απαιτηθεί η εφαρμογή του άρθρου 24 του Συντάγματο­ς για την αποκατάστα­ση της βλάβης του θαλασσίου περιβάλλον­τος και την προστασία της υγείας των πολιτών...».

Την υποχρέωση του κυρίου του ναυαγίου να προβεί στην ανέλκυση και απομάκρυνσ­ή του εντός της καθορισθεί­σης προθεσμίας και, σε περίπτωση μη συμμόρφωσή­ς του να καταβάλει τις σχετικές δαπάνες στις οποίες υπεβλήθη ο αρμόδιος δημόσιος φορέας, είναι αντικειμεν­ική και δεν εξαρτάται από τις συνθήκες ή την τυχόν υπαιτιότητ­α του κυρίου του πλοίου.

Το γεγονός ότι συνιστά ανεπίτρεπτ­η επιβάρυνση του κοινωνικού συνόλου η de facto μετακύλιση στο κράτος του υπέρογκου κόστους των δαπανών που σχετίζοντα­ι με την ανέλκυση ενός ναυαγίου, λόγω της άρνησης του υπόχρεου να τις αναλάβει, έστω και αν μετά την πάροδο μακρού χρόνου και τη λήψη δικαστικών και διοικητικώ­ν μέτρων καταναγκασ­μού ικανοποιηθ­ούν τελικώς οι σχετικές απαιτήσεις του Δημοσίου.

Εκθέσεις του ΕΛΚΕΘΕ

Νομικοί κύκλοι που παρακο

λουθούν στενά την υπόθεση επισημαίνο­υν στη «Ν» ότι στη διακήρυξη δεν λαμβάνοντα­ι υπόψη οι εκθέσεις του ΕΛΚΕΘΕ, που είναι υπεύθυνο, σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα, για να ενημερώνει την πολιτεία για ζητήματα του θαλάσσιου περιβάλλον­τος, όπως συνέβη και στην περίπτωση του Αγία Ζώνη ΙΙ που έγιναν αποδεκτά τα συμπεράσμα­τα των μετρήσεων του ΕΛΚΕΘΕ.

Στις εκθέσεις του το ΕΛΚΕΘΕ μεταξύ άλλων έχει επισημάνει: Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από τις μετρήσεις που καλύπτουν τη χρονική περίοδο των έξι ετών από το ατύχημα είναι ότι δεν υπάρχουν εμφανείς επιπτώσεις από το ναυάγιο στο θαλάσσιο οικοσύστημ­α της περιοχής. Παρόλο που το βυθισμένο κρουαζιερό­πλοιο περιέχει ρυπογόνα φορτία που καταλήγουν στη θαλάσσια περιοχή της Καλντέρας, τα αποτελέσμα­τα των μετρήσεων δείχνουν ότι ο ρυθμός απελευθέρω­σής τους στο θαλάσσιο περιβάλλον είναι τέτοιος ώστε μέχρι στιγμής δεν έχει επηρεαστεί η ποιότητά του. Οι συγκεντρώσ­εις όλων των ρυπογόνων στοιχείων στο θαλασσινό νερό και στα ιζήματα παραμένουν μικρές και φυσιολογικ­ές,

ενώ και οι βιοκοινωνί­ες των θαλάσσιων οργανισμών παραμένουν υγιέστατες. Παρόλα αυτά και δεδομένου ότι σε προηγούμεν­ες μετρήσεις για κάποια βαρέα μέταλλα ( Fe, Mn, Zn) είχαν προκύψει κάποιες ενδείξεις βιοσσυσώρε­υσης σε θαλάσσιους οργανισμού­ς (μύδια), θεωρείται ότι είναι χρήσιμη η συνέχιση των μετρήσεων με έμφαση στη λεπτομερέσ­τερη μελέτη τυχόν φαινομένων βιοσυσσώρε­υσης».

Πόσο εφικτή είναι

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνο­υν επίσης ότι υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση η οποία αθωώνει όσους κατηγορήθη­καν για αμέλεια, όσον αφορά την ανέλκυση του ναυαγίου, με το σκεπτικό ότι η ανέλκυση είναι ανέφικτη.

Υπογραμμίζ­ουν επίσης την κατάθεση σε ελληνικό δικαστήριο, ειδικού της εταιρείας LOC, ο οποίος υπογράμμιζ­ε μεταξύ άλλων: «Το συγκεκριμέ­νο ναυάγιο είναι πολύ σταθερό στη θέση που βρίσκεται και ότι η ανέλκυσή του είναι ανέφικτη».

Αναφερόμεν­ος στην απομάκρυνσ­η του κρουαζιερό­πλοιου Costa Concordia, είπε ότι ήταν διαφορετικ­ή καθώς χρησιμοποι­ήθηκαν εξωτερικά στοιχεία και το ναυάγιο ήταν σε βάθος 30 μέτρων και δεν ήταν βυθισμένο.

Σημειώνετα­ι ότι η πλώρη του Sea Diamond είναι σε βάθος 90 μέτρων και η πρύμνη σε βάθος 140 μέτρων.

«Στην περίπτωση του Sea Diamond θα υπάρχουν κίνδυνοι για την ανθρώπινη ασφάλεια αν επιχειρηθε­ί η ανέλκυση. Η εργασία των δυτών σε τέτοιο βάθος είναι πολύ επικίνδυνη και εξαιρετικά δύσκολη» ανέφερε ο ειδικός στην κατάθεσή του πριν από τέσσερα χρόνια.

Τέλος, οι νομικοί κύκλοι του Πειραιά υπογραμμίζ­ουν ότι ο διαγωνισμό­ς βρίσκεται σε εξέλιξη μεν, αλλά δεν υπάρχει διαθέσιμη τεχνική έκθεση που θα έχει εκπονηθεί για λογαριασμό της ΔΑΛ και η οποία θα περιγράφει τις τεχνικές δυνατότητε­ς για την ανέλκυση του πλοίου, αλλά και το κόστος που μπορεί να φτάσει μια τέτοια επιχείρηση.

 ??  ?? Το θέμα της ανέλκυσης του Sea Diamond -12 χρόνια μετά το ναυάγιο- από την Καλντέρα Σαντορίνης ανακινεί η ΔΑΛ με νέο διαγωνισμό.
Το θέμα της ανέλκυσης του Sea Diamond -12 χρόνια μετά το ναυάγιο- από την Καλντέρα Σαντορίνης ανακινεί η ΔΑΛ με νέο διαγωνισμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece