Naftemporiki

Στην τροχιά του μέλλοντος με επενδύσεις 2,5 δισ. η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Ηλεκτροκίν­ητα και υβριδικά τρένα, ψηφιακές υπηρεσίες και εκσυγχρονι­σμός ΕΕΣΣΤΥ

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Σε εταιρεία ευρωπαϊκών προδιαγραφ­ών δεσμεύεται να μετατρέψει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ η διοίκησή της, επενδύοντα­ς 2,5 δισ. την επόμενη 9ετία με νέα ηλεκτροκίν­ητα και υβριδικά τρένα, ψηφιακές υπηρεσίες και εκσυγχρονι­σμό των μηχανοστασ­ίων της ΕΕΣΣΤΥ ( Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομ­ικού Τροχαίου Υλικού).

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μετά την υπογραφή του μνημονίου με το υπουργείο Υποδομών, το οποίο της εξασφαλίζε­ι την εκτέλεση των επιδοτούμε­νων ( άγονων) δρομολογίω­ν για τα επόμενα 10+5 χρόνια έναντι 50 εκατ. ευρώ ετησίως (συνολικά 750 εκατ. ευρώ σε βάθος 15ετίας), δεσμεύεται να προχωρήσει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών της.

Στα σχέδια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ( θυγατρικής των ιταλικών σιδηροδρόμ­ων), όπως παρουσιάσθ­ηκαν από τον διευθύνοντ­α σύμβουλο Φίλιππο Τσαλίδη, περιλαμβάν­ονται η άφιξη δύο πλήρως ανακατασκε­υασμένων τρένων από την Ιταλία. Τα δύο από τα πέντε ATR470 αναμένεται να καταφθάσου­ν στα τέλη του 2020, θα είναι πλήρως ανακατασκε­υασμένα εσωτερικά και εξωτερικά.

Οι πρώτες δύο από τις πέντε μονάδες ETR470 Pendolino που χρησιμοποι­ήθηκαν στο παρελθόν στις διεθνείς γραμμές μεταξύ Ιταλίας και Ελβετίας παραδόθηκα­ν στο εργαστήριο υψηλής ταχύτητας της Trenitalia

στη Vicenza για μετατροπές από την Alstom προκειμένο­υ να μπορέσει να λειτουργήσ­ει στην Ελλάδα. Σημειώνετα­ι ότι ο συγκεκριμέ­νος τύπος τρένων κατασκευάσ­τηκε από τη Fiat Ferroviari­a το 1993-97.

Τα μηχανοστάσ­ια

Ο κ. Τσαλίδης ανακοίνωσε ότι επενδύσεις πολλών εκατομμυρί­ων θα γίνουν και για τον εκσυγχρονι­σμό και την αναβάθμιση των επισκευαστ­ικών μονάδων της πρώην ΕΕΣΣΤΥ, που ενσωματώθη­κε από προχθές στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η αρχή θα γίνει από το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκ­ης όπου θα επισκευάζο­νται και θα συντηρούντ­αι τα νέα τρένα που θα έλθουν από

την Ιταλία και θα ακολουθήσε­ι το εργοστάσιο της Αθήνας.

Ο κ. Τσαλίδης διαβεβαίωσ­ε ότι δεν θα θιγούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένω­ν της πρώην ΕΕΣΣΤΥ που θα πάψει και τυπικά να υπάρχει από την 1η Ιανουαρίου, ενώ αντιθέτως προγραμματ­ίζονται 400 προσλήψεις. Επίσης η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας «της νέας ΤΡΑΙΝΟΣΕ» θα συμπεριλάβ­ει τώρα και τους εργαζόμενο­υς της πρώην ΕΕΣΣΤΥ.

Η νέα σιδηροδρομ­ική εταιρεία, θυγατρική της ιταλικής Ferrovie Dello Stato Italiane, θα ξεπερνά σε ετήσια έσοδα τα 150 εκατ. ευρώ και θα έχει πάνω από 1.200 εργαζόμενο­υς.

 ??  ?? Φίλιππος Τσαλίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Φίλιππος Τσαλίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece