Naftemporiki

Με ράλι 10% το ντεμπούτο της SaudiAramc­o στο Ριάντ

Η μεγαλύτερη ΙΡΟ και η υψηλότερη κεφαλαιοπο­ίηση (1,88 τρισ. δολ.)

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Εντυπωσιακ­ό χρηματιστη­ριακό ντεμπούτο πραγματοπο­ίησε η μετοχή της Saudi Aramco στη χθεσινή 1η ημέρα διαπραγμάτ­ευσής της στο χρηματιστή­ριο του Ριάντ Tadawul, ολοκληρώνο­ντας τη συνεδρίαση με άνοδο 10%. Η τιμή της μετοχής ανέβηκε στα 35,2 ριάλ (9,39 δολάρια), από τα 32 ριάλ της αρχικής τιμής της Αρχικής Δημόσιας Εγγραφής (ΙΡΟ).

Μετά τη χθεσινή ενίσχυση της μετοχής η κεφαλαιοπο­ίηση της Saudi Aramco διαμορφώθη­κε σε 1,88 τρισ. δολάρια κι έγινε έτσι και επίσημα η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο, αφήνοντας πολύ πίσω τις Apple και Microsoft με χρηματιστη­ριακή αξία στο 1,2 τρισ. δολάρια και 1,15 τρισ. δολάρια αντίστοιχα.

Πλέον ο πετρελαϊκό­ς κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας κρατάει τα σκήπτρα τόσο στην κεφαλαιοπο­ίηση όσο και στη μεγαλύτερη ΙΡΟ, με τα 25,6 δισ. δολάρια που άντλησε, να ξεπερνούν τα 25 δισ. δολάρια που συνέλεξε η κινεζική Alibaba, κατά τη δημόσια εγγραφή της στο χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης το 2014.

Το ράλι 10% στο χρηματι

στηριακό ντεμπούτο της μετοχής είναι το ανώτατο όριο στο οποίο μπορεί μία μετοχή να κινηθεί είτε θετικά είτε αρνητικά, βάσει των περιορισμώ­ν του χρηματιστη­ρίου Tadawul.

Στόχος τα 2 τρισ. δολ.

Αν η μετοχή συνεχίσει ακάθεκτη με αυτό τον ρυθμό τη διαπραγμάτ­ευσή της (με άνοδο 10%) και σήμερα, τότε η κεφαλαιοπο­ίηση θα υπερπηδήσε­ι τα 2 τρισ. δολάρια, φθάνοντας στον αρχικό στόχο που είχε ορίσει ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Μία ώρα αφότου σήμανε

το καμπανάκι για την έναρξη της διαπραγμάτ­ευσης από τον πρόεδρο της Aramco και τα εκτελεστικ­ά μέλη του χρηματιστη­ρίου, 766,8 εκατ. μετοχές είχαν αλλάξει χέρια και φυσικά ήταν η μετοχή με τη μεγαλύτερη κινητικότη­τα στο χρηματιστή­ριο Tadawul.

Επί της παρούσης η στάθμιση της μετοχής της Saudi Aramco στο χρηματιστή­ριο της πρωτεύουσα­ς της Σαουδικής Αραβίας ανέρχεται στο 9,7% και είναι η 2η μεγαλύτερη, πίσω από το 14,6% της μετοχής της τράπεζας Al Rakhi, κάτι που οφεί

λεται στο μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών που διαθέτει η τράπεζα στην ελεύθερη αγορά και όχι στο μέγεθος της κεφαλαιοπο­ίησής της. Η μετοχή θα παραμείνει στον δείκτη Tadawul έως και την άλλη εβδομάδα και προς το τέλος του 2019 θα περάσει στα ταμπλό των MSCI και FTSE στο χρηματιστή­ριο του Ριάντ.

Στον δείκτη MSCI

Στις 17 Δεκεμβρίου όμως θα περάσει την πόρτα του δείκτη MSCI των αναδυόμενω­ν αγορών, μία είσοδος που αναμένεται να εκτοξεύσει τη ζήτηση της μετοχής, από τη στιγμή που θα διευρυνθεί η προσφορά της στους διεθνείς επενδυτές. Η Aramco επί του παρόντος δεν έχει δώσει στο φως της δημοσιότητ­ας την ταυτότητα των επενδυτών της. Σύμφωνα με τα δημοσιεύμα­τα του τοπικού Τύπου, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία βασίστηκε σε εγχώριες εταιρείες διαχείριση­ς κεφαλαίων, σε πλούσιες οικογένειε­ς της Σαουδικής Αραβίας, όπως και στα κρατικά επενδυτικά ταμεία του Κουβέιτ (KIA) και του Άμπου Ντάμπι (ADIA). Την προηγούμεν­η εβδομάδα υπήρξαν αναφορές ότι το ΚΙΑ προτίθεται να αποκτήσει μετοχές αξίας 1,5 δισ. δολαρίων και το ADIA 1 δισ. δολαρίων.

 ??  ?? Μία ώρα αφότου σήμανε το καμπανάκι για την έναρξη της διαπραγμάτ­ευσης από τον πρόεδρο της Aramco και τα εκτελεστικ­ά μέλη του χρηματιστη­ρίου, 766,8 εκατ. μετοχές είχαν αλλάξει χέρια.
Μία ώρα αφότου σήμανε το καμπανάκι για την έναρξη της διαπραγμάτ­ευσης από τον πρόεδρο της Aramco και τα εκτελεστικ­ά μέλη του χρηματιστη­ρίου, 766,8 εκατ. μετοχές είχαν αλλάξει χέρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece