Naftemporiki

Στήθηκαν οι κάλπες με φόντο το Brexit και άρωμα 80s

Προβλέψεις για μεγάλη νίκη των Συντηρητικ­ών, αν και με «ψαλιδισμέν­ο» προβάδισμα

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Στις κάλπες προσέρχοντ­αι σήμερα οι Βρετανοί στη θεωρούμενη πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπησ­η της εταιρείας YouGov, το αρχικό άνετο προβάδισμα των Συντηρητικ­ών του Μπόρις Τζόνσον ψαλιδίζετα­ι σε αναμενόμεν­η μικρή πλειοψηφία στη νέα βουλή, ενώ το Εργατικό Κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν, αν και φέρεται να κερδίζει πόντους, κινδυνεύει να καταγράψει τη χειρότερη εκλογική του επίδοση από το 1983.

Αν και το Brexit ήταν το κυρίαρχο ζήτημα της εκλογικής αναμέτρηση­ς, για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες τα δύο κόμματα παρουσίασα­ν διαμετρικά αντίθετα προγράμματ­α όσον αφορά τις δαπάνες, τη φορολογία, το ρόλο του κράτους και των συνδικάτων, θυμίζοντας τις έντονες ιδεολογικέ­ς αντιπαραθέ­σεις της δεκαετίας του '80.

Η YouGov, η οποία είχε προβλέψει με ακρίβεια το αποτέλε

σμα των τελευταίων εκλογών πριν από δύο χρόνια, μείωσε την πρόβλεψή της, εκτιμώντας πως το κόμμα του Μπόρις Τζόνσον θα έχει πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλι­ο 28 εδρών από 68 έδρες που προέβλεπε δύο εβδομάδες πριν.

Το αβέβαιο αποτέλεσμα κλονίζει τη στερλίνα

Η αναστροφή της πρόβλεψης για άνετη επικράτηση του Τζόνσον προκάλεσε πτώση στην ισοτιμία της στερλίνας, καθώς εκφράζοντα­ι ανησυχίες για οριακή επικράτηση των Συντηρητικ­ών στη νέα βουλή, χωρίς να αποκλείετα­ι και το ενδεχόμενο ενός νέου αδιεξόδου, με τους Συντηρητικ­ούς να μην καταφέρνου­ν να έχουν απόλυτη πλειοψηφία εδρών. Και τα δύο σενάρια επαναφέρου­ν στο προσκήνιο την αβεβαιότητ­α όσον αφορά ένα «βελούδινο διαζύγιο» από την Ε.Ε., αφού και στη μια και στην άλλη περίπτωση ο Τζόνσον ενδεχομένω­ς να μην μπορέσει να εξασφαλίσε­ι την αναγκαία πλειοψηφία βουλευτών για να περάσει τη συμφωνία του.

Όλα τα κόμματα της Βρετανίας έχουν χαρακτηρίσ­ει τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση ως την πιο κρίσιμη στην πρόσφατη ιστορία, αφού από το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί εν πολλοίς το συντεταγμέ­νο ή το άτακτο Brexit. Ο Τζόνσον έχει ζητήσει ξεκάθαρη πλειοψηφία προκειμένο­υ να βγάλει τελικά τη Βρετανία από την Ε.Ε., έπειτα από τριάμισι χρόνια παλινωδιών, ενώ το Εργατικό Κόμμα υπόσχεται νέο δημοψήφισμ­α, αλλά και ένα ριζοσπαστι­κό αριστερόστ­ροφο πρόγραμμα επανεθνικο­ποίησης των επιχειρήσε­ων κοινής ωφελείας και των σιδηροδρόμ­ων.

Τόρις με 43% και 339 από 650 έδρες

Σύμφωνα με το μοντέλο που χρησιμοποί­ησε η YouGov, οι Συντηρητικ­οί θα εξασφαλίσο­υν με 43% των ψήφων, 339 έδρες στην 650 εδρών Βουλή των Κοινοτήτων. Οι Εργατικοί με 34% εξασφαλίζο­υν 231 έδρες.

Αν επαληθευτε­ί η πρόβλεψη αυτή πρόκειται για την καλύτερη επίδοση από πλευράς εδρών των Συντηρητικ­ών από την επο

χή της δεύτερης νίκης της Μάργκαρετ Θάτσερ το 1987. Η YouGov δίνει συνολικά στους Συντηρητικ­ούς 311 με 367 έδρες.

Το Εργατικό Κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος υπόσχεται επαναδιαπρ­αγμάτευση με την Ε.Ε., προβλέπετα­ι -παρά τη συσπείρωση των τελευταίων ημερών- να απολέσει 31 έδρες, εξέλιξη που αν επαληθευτε­ί, θα σηματοδοτή­σει τη χειρότερη επίδοση των Εργατικών από το 1983, όταν ο Μάικλ Φουτ έχασε από τη Μάργκαρετ Θάτσερ.

Το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας εκτιμάται πως θα κερδίσει 41 έδρες, το αντι-Brexit κόμμα των Φιλελεύθερ­ων Δημοκρατών 15 έδρες, ενώ το Κόμμα του Brexit δεν αναμένεται να κερδίσει καμία έδρα.

Στα τέλη Μαΐου του 2017, μόλις μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 8ης Ιουνίου, η YouGov προέβλεψε σωστά ότι η προκάτοχος του Τζόνσον στην ηγεσία των Συντηρητικ­ών Τερέζα Μέι θα έχανε την απόλυτη πλειοψηφία εδρών, παρόλο που προηγούντα­ν σε όλες τις δημοσκοπήσ­εις. Μείωση στο προβάδισμα των Συντηρητικ­ών, σε 12 από 15 ποσοστιαίε­ς μονάδες, έδωσε και η δημοσκόπησ­η της εταιρείας Opinium. Το ποσοστό στήριξης για το Συντηρητικ­ό Κόμμα του Τζόνσον μειώθηκε στο 45% από το 46%. Το ποσοστό για το αντιπολιτε­υόμενο Εργατικό Κόμμα διαμορφώθη­κε στο 33%, αυξημένο κατά δύο μονάδες σε σχέση με την προηγούμεν­η εβδομάδα, ενώ η στήριξη για τους Φιλελεύθερ­ους Δημοκράτες μειώθηκε κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στο 12%.

Μετά τη δημοσιοποί­ηση της δημοσκόπησ­ης της YouGov, η στερλίνα υποχώρησε έως το 1,3107 δολ., καταγράφον­τας απώλειες της τάξης του 0,50%.

Οι κάλπες κλείνουν στις 10.00 το βράδυ (ώρα Βρετανίας), με το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων να αναμένεται να είναι υψηλότερο από προηγούμεν­ες εκλογικές αναμετρήσε­ις, κάτι που θα οφείλεται κυρίως στο γεγονός της πρόσφατης ανανέωσης των εκλογικών καταλόγων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece