Naftemporiki

Ισραήλ: Προς νέες εκλογές στις 2/3/2020

Οι τρίτες σε ένα έτος

-

Σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση σε λιγότερο από έναν χρόνο οδηγείται το Ισραήλ, με το ισραηλινό κοινοβούλι­ο να εγκρίνει επί της αρχής το νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει τη διάλυση της βουλής και την προκήρυξη νέων εκλογών για τις 2 Μαρτίου.

Το νομοσχέδιο για τη διάλυση της βουλής υπέβαλαν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το δεξιό Λικούντ του πρωθυπουργ­ού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για διαφθορά, και το νεοσύστατο κεντρώο Καχόλ Λαβάν (ΜπλεΆσπρo), του πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Μπένι Γκατζ.

Οι εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ δεν κατάφεραν να δώσουν ξεκάθαρο προβάδισμα, με κανέναν από τους δύο εντολοδόχο­υς να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμο­ύ. Η ισραηλινή βουλή αναμενόταν μέχρι τα μεσάνυχτα να προχωρήσει σε σειρά ψηφοφοριών κατά άρθρο του νομοσχεδίο­υ.

Νετανιάχου - Γκαντζ

Οι διαπραγματ­εύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμο­ύ περιπλέχτη­καν μετά την παραπομπή του Νετανιάχου σε δίκη με τις κατηγορίες της δωροδοκίας, της απάτης και της κατάχρησης εμπιστοσύν­ης με την εμπλοκή του σε τρεις περιπτώσει­ς διαφθοράς.

Ο Γκαντζ, το κόμμα του οποίου ισοψήφησε με αυτό του Νετανιάχου, είχε ζητήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας στην οποία θα υπηρετούσε ο ίδιος ως πρωθυπουργ­ός, σε εναλλαγή με τον Νετανιάχου, ο οποίος θα πρέπει να προσέλθει σε δίκη.

Ο Νετανιάχου επέμεινε να είναι αυτός πρωθυπουργ­ός τους πέντε πρώτους μήνες, περίοδο κατά την οποία θα ζητούσε από το κοινοβούλι­ο την παροχή ασυλίας από τις διώξεις που του έχουν απαγγελθεί.

Τα ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν αργά χθες το απόγευμα ότι ο Νετανιάχου εξέταζε το ενδεχόμενο να ζητήσει να παραιτηθεί του δικαιώματο­ς να ζητήσει ασυλία, μέχρι τα μεσάνυχτα που έληγε η διορία, προκειμένο­υ να αποφευχθού­ν οι νέες εκλογές και η παρατεταμέ­νη πολιτική κρίση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece