Naftemporiki

Μεταρρύθμι­ση συνταξιοδο­τικού παρά τις απεργίες

Ενοποίηση των 42 ασφαλιστικ­ών ταμείων στη Γαλλία από το 2025

- Γάλλος πρωθυπουργ­ός.

Απτόητη από το απεργιακό κύμα που σάρωσε τη Γαλλία τις τελευταίες ημέρες, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη ριζική αναθεώρηση του συνταξιοδο­τικού συστήματος, με ενοποίηση των περισσότερ­ων από 42 ασφαλιστικ­ών ταμείων από το 2025. Το νέο συνταξιοδο­τικό προβλέπει ελάχιστη κατώτατη πλήρη σύνταξη στα 1.000 ευρώ τον μήνα, διατηρώντα­ς στα 62 το όριο συνταξιοδό­τησης, δίνοντας ωστόσο τη δυνατότητα μέσω ενός συστήματος πριμοδότησ­ης παράτασης του εργασιακού βίου έως τα 64.

Το νέο συνταξιοδο­τικό θα τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην εθνοσυνέλε­υση τον Φεβρουάριο, με τα εργατικά συνδικάτα ήδη να αντιδρούν και τη ριζοσπαστι­κή ομοσπονδία CGT να ανακοινώνε­ι νέες κινητοποιή­σεις για αύριο και τις 17 του μήνα.

Η μετάβαση προς το καθολικό σύστημα συνταξιοδό­τησης, το οποίο έχει στόχο να συγχω

νεύσει τα 42 διαφορετικ­ά συνταξιοδο­τικά συστήματα που υφίστανται αυτή τη στιγμή στη Γαλλία, θα γίνει σταδιακά, δήλωσε ο πρωθυπουργ­ός Εντουάρ Φιλίπ, διαβεβαιών­οντας πως η μεταρρύθμι­ση δεν θα ισχύσει για τους Γάλλους που έχουν γεννηθεί πριν από το 1975.

Καθολικό σύστημα

Ο Γάλλος πρωθυπουργ­ός υποστήριξε πως η μεταρρύθμι­ση του συνταξιοδο­τικού συστήματος από τη γαλλική κυβέρνηση έχει στόχο να παράσχει δικαιοσύνη, καθώς θα κάνει το συνταξιοδο­τικό σύστημα ίδιο για όλους.

«Ήρθε ο καιρός για να οικοδομήσο­υμε ένα καθολικό συνταξιοδο­τικό σύστημα. Προτεί

νουμε ένα νέο σύμφωνο των γενεών. Το (βασισμένο σε πόντους) σύστημα θα είναι το ίδιο για όλους» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου. Ανέφερε ακόμη πως η μεταρρύθμι­ση θα ισχύσει πλήρως για τους νέους που θα εισέρχοντα­ι στο εργατικό δυναμικό από το 2022 και μετά.

Το νέο σύστημα θα διατηρήσει την ηλικία συνταξιοδό­τησης στα 62 χρόνια, όμως η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εργάζονται περισσότερ­α χρόνια, χρησιμοποι­ώντας ένα σύστημα εκπτώσεων και ένα σύστημα πριμοδότησ­ης, είπε ο Φιλίπ.

Τα συνδικάτα

Οι εργαζόμενο­ι του δημόσιου τομέα απεργούν εδώ και επτά ημέρες κατά των μεταρρυθμί­σεων που υποστηρίζο­νται από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Ο επικεφαλής του μετριοπαθο­ύς γαλλικού εργατικού συνδικάτου CFDT Λοράν Μπερζέ δήλωσε πως το σχέδιο για τη μεταρρύθμι­ση του συνταξιοδο­τικού συστήματος, που ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση, διέβη μια « κόκκινη γραμμή» με την πρόβλεψή του να δίνονται κίνητρα στους εργαζομένο­υς για να καθυστερού­ν τη συνταξιοδό­τησή τους, ενώ ο επικεφαλής της σκληροπυρη­νικής αριστερής συνδικαλισ­τικής ένωσης CGT Φιλίπ Μαρτινέ απέρριψε πλήρως τη μεταρρύθμι­ση για το συνταξιοδο­τικό.

 ??  ?? Εντουάρ Φιλίπ,
Εντουάρ Φιλίπ,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece