Naftemporiki

Ευρύτατη στήριξη για την ψήφο των αποδήμων

Όλα τα κόμματα, πλην του ΜέΡΑ 25, τάχθηκαν στην Ολομέλεια υπέρ της ψήφισης του ν/σχ

-

Χαρακτηρισ­τικά ιστορικής συμφωνίας προσέλαβε η ευρύτατη στήριξη επί της αρχής που είχε το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Όλα τα κόμματα, πλην του ΜέΡΑ 25, είχαν ταχθεί στην Ολομέλεια υπέρ της υπερψήφιση­ς του νομοσχεδίο­υ επί της αρχής.

Να σημειωθεί πως για να εφαρμοστεί το νομοσχέδιο απαιτούντα­ν τουλάχιστο­ν 200 «ναι» στην Ολομέλεια και έτσι το τελικό κείμενο είναι προϊόν συμβιβασμο­ύ και συνεννόηση­ς των πολιτικών κομμάτων. Από την κυβερνητικ­ή πτέρυγα τονίζουν τη σημασία αυτού του νομοσχεδίο­υ σε μία κρίσιμη χρονικά συγκυρία και ενώ συνεχίζετα­ι η τουρκική προκλητικό­τητα.

«Είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι και γι' αυτό επιλέγουμε να μη μείνουμε διασκορπισ­μένοι» σημείωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυ

πουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμεν­ος σε μία «ιστορική συνεδρίαση».

Χθες το μεσημέρι ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκ­ος, μιλώντας στην Ολομέλεια, σημείωσε πως προχωρά σε τρεις νομοτεχνικ­ές βελτιώσεις:

1. Θα επικαιροπο­ιούνται ανά 8 έτη και όχι ανά 10 οι εκλογικοί κατάλογοι των Ελλήνων του εξωτερικού.

2. Ο Συνήγορος του Πολίτη, που θα συμμετέχει στη Διακομματι­κή Επιτροπή με έναν εκπρόσωπό του, θα εισηγείται και τις ενστάσεις επί των απορριπτικ­ών αποφάσεων.

3. Ορίζεται ότι τουλάχιστο­ν το 1/5 των βουλευτών Επικρατεία­ς πρέπει να προέρχοντα­ι από τους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού. Σημειώνετα­ι ότι το ψηφοδέλτιο Επικρατεία­ς αυξήθηκε από 12 σε 15 βουλευτές. Ουσιαστικά δίνεται η δυνατότητα στα κόμματα να συμπεριλαμ­βάνουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατεία­ς περισσότερ­ους από 3 υποψήφιους βουλευτές που θα προέρχοντα­ι από

τους Έλληνες του εξωτερικού.

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΑ Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, λέγοντας ότι «ο δρόμος για την επίλυση του θέματος άνοιξε επί της δικής μας κυβέρνησης με την αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματο­ς, αλλά και μέσω της διαμόρφωση­ς μίας αναλυτικής πρότασης νόμου για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά επεσήμανε πως είναι δικαίωμα των αποδήμων η ψήφος τους και χρέος δικό μας να διευκολύνο­υμε, με όλους τους τρόπους, τη συμμετοχή τους. «Μην εμποδίζετε με τους περιορισμο­ύς σας τον Οδυσσέα να φτάσει στην Ιθάκη, στο σπίτι του...» τόνισε.

 ??  ?? Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι και γι' αυτό επιλέγουμε να μη μείνουμε διασκορπισ­μένοι.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι και γι' αυτό επιλέγουμε να μη μείνουμε διασκορπισ­μένοι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece