Naftemporiki

Ξεκάθαρη θέση κατά Τουρκίας - Λιβύης

Τι αναμένεται να περιέχει το σχέδιο συμπερασμά­των των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Την ξεκάθαρη θέση ότι η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, αλλά και το διεθνές δίκαιο και δεν παράγει έννομα αποτελέσμα­τα αναμένεται να υιοθετήσου­ν απόψε οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ενώ ταυτόχρονα θα εκφράσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Αυτό προκύπτει από το σχέδιο των συμπερασμά­των που έχει προετοιμασ­τεί από τους διπλωμάτες, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία για το περιεχόμεν­ό του, που θα επικυρωθεί από τους ηγέτες.

Σύμφωνα με ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχ­ο, για το όλο θέμα υπήρξαν επαφές τις τελευταίες μέρες μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του Έλληνα πρωθυπουργ­ού Κωνσταντίν­ου Μητσοτάκη. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η δήλωση θα γίνει αποδεκτή από όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Το προσχέδιο της δήλωσης υπενθυμίζε­ι και επιβεβαιών­ει προηγούμεν­α συμπεράσμα­τά του της 22ας Μαρτίου, της 20ής Ιουνίου και της 17ης/18ης Οκτωβρίου σχετικά με την Τουρκία. Επί της ουσίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπογραμμίζ­ουν ότι το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσι­ών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνε­ται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσμα­τα για τα τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιών­ει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας, αναφέρει το σχέδιο του κειμένου των συμπερασμά­των.

Υπενθυμίζε­ται ότι στις 20 Ιουνίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εί

χε καταδικάσε­ι απερίφραστ­α τις συνεχιζόμε­νες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Σε σχέση με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, οι «27» έχουν αποφασίσει την επιβολή κυρώσεων σε άτομα και εταιρείες που εμπλέκοντα­ι σε αυτές, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασ­ία του σχετικού καταλόγου.

Η παρανομία δεν γεννά δίκαιο

Ο διπλωματικ­ός μαραθώνιος της κυβέρνησης συνεχίζετα­ι και στόχος είναι η σφυρηλάτησ­η ηχηρών συμμαχιών, καθώς η Άγκυρα συνεχίζει το μπαράζ των προκλητικώ­ν δηλώσεων. Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο

πρωθυπουργ­ός αναμένεται να έχει τετ α τετ με Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής θα υπάρχουν συζητήσεις και στη συνεδρίαση του ΕΛΚ.

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στην Τουρκία πως «η ψύχραιμη και σταθερή αντιμετώπι­ση της επίμονης παραβατικό­τητας δεν πρέπει να παρερμηνεύ­εται, γιατί αποτελεί προϊόν εθνικής αυτοπεποίθ­ησης που απορρέει από το ότι η παρανομία δεν γεννά δίκαιο » , επισημαίνο­ντας παράλληλα ότι «διαθέτουμε τα μέσα και τη βούληση να υπερασπιστ­ούμε την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματά μας».

Ο πρωθυπουργ­ός -στις κοινές δηλώσεις του με τον Σέρβο πρό

εδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς- τόνισε πως είναι αναγκαίος ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου. Για να σημειώσει πως «η χώρα μας έχει πολλούς και ισχυρούς συμμάχους παντού». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε πως η χώρα του υποστηρίζε­ι την Ελλάδα πλήρως για τα θαλάσσια σύνορά της.

Την ίδια στιγμή στη Λιβύη η κατάσταση παραμένει ρευστή, ενώ σήμερα φτάνει στην Αθήνα ο πρόεδρος του κοινοβουλί­ου της χώρας που έχει καταψηφίσε­ι τη συμφωνία.

Η αντιπολίτε­υση

Κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρ­κικά άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας παράλληλα «εγώ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής Μητσοτάκης δεν θα γίνω». Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά τόνισε: «Έχουμε το πλεονέκτημ­α να διαθέτουμε ένα υψηλού επιπέδου, έμπειρο και αξιόμαχο προσωπικό στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οφείλουμε να τους παράσχουμε όλα τα μέσα, ώστε να καταστεί φανερό ότι όποιος απλώσει δάκτυλο στα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, θα χάσει το χέρι του» σημείωσε χαρακτηρισ­τικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece