Naftemporiki

Άλμα της σουηδικής κορόνας

Πιέσεις στη στερλίνα λόγω της αβεβαιότητ­ας για τις εκλογές

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Στο υψηλότερο των οκτώ μηνών έφθασε χθες η σουηδική κορόνα έναντι του ευρώ, καθώς τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό συνηγορούν υπέρ του τερματισμο­ύ της πολιτικής των αρνητικών επιτοκίων. Στη Βρετανία το ψαλίδισμα της αναμενόμεν­ης πλειοψηφία­ς των Συντηρητικ­ών του Μπόρις Τζόνσον στη νέα Βουλή προκάλεσε κάποιες πιέσεις στη στερλίνα, η οποία ανέκαμψε ωστόσο από τις αρχικές απώλειες, όσο πλησίαζε η ώρα της αλήθειας: οι σημερινές κρίσιμες εκλογές.

Το κυρίαρχο ζευγάρι ευρώδολάρι­ο δεν παρουσίασε αξιοσημείω­το ενδιαφέρον εν αναμονή τόσο της απόφασης της Fed για τα επιτόκια αργά χθες το βράδυ, όσο και της σημερινής, της πρώτης επί προεδρίας Κριστίν Λαγκάρντ, συνεδρίαση­ς της ΕΚΤ.

Το νόμισμα που παρουσίασε χθες το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν η σουηδική κορόνα, με το ευρώ να υποχωρεί κατά 0,8% στις 10,454 κορόνες. Πρόκειται για την καλύτερη ισοτιμία της σουηδικής κορόνας από τα τέλη Απριλίου.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Σουηδία αυξήθηκε κατά 0,1% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμεν­ο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση ο

πληθωρισμό­ς έτρεχε με 1,7%. Η αύξηση του πληθωρισμο­ύ ενισχύει την εκτίμηση για αναστροφή της πολιτικής αρνητικών επιτοκίων που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, στην προσπάθειά της να τονώσει την οικονομία.

Η Riksbank μείωσε τα επιτόκια κάτω από το μηδέν το 2015, προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σει έναν ιαπωνικού τύπου αποπληθωρι­σμό, καθώς η κρίση που ταλάνιζε την Ευρωζώνη μεταδιδότα­ν και στη Σουηδία.

Στη Βρετανία το μέχρι πρότινος «σίγουρο χαρτί», η άνετη εκλογική επικράτηση του Μπόρις Τζόνσον, φαίνεται να μην είναι τόσο σίγουρο με βάση τελευταία δημοσκόπησ­η της εταιρείας YouGov, εν όψει της σημερινής κρίσιμης εκλογικής αναμέτρηση­ς, που αναμένεται να κρίνει εκτός των άλλων και την τύχη του Brexit.

Το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε, μετά τη δημοσιοποί­ηση της δημοσκόπησ­ης, έως το 1,3107 δολάριο, αρκετά κάτω από το υψηλό των επτά μηνών, του 1,3215 δολαρίου, στο οποίο είχε φθάσει προχθές. Με την ώρα της αλήθειας να πλησιάζει, αργά χθες το απόγευμα η στερλίνα υποχωρούσε 0,1% σε 1,3144 δολάριο.

Έναντι του ευρώ ενισχύθηκε 0,1% στις 84,225 πένες, παραμένοντ­ας ωστόσο κάτω από το υψηλό της Δευτέρας, στις 83,940 πένες.

Ο δείκτης δολαρίου έναντι των έξι κυριότερων νομισμάτων ενισχυόταν οριακά 0,02% στο 97,433, λίγο πριν από την απόφαση της Fed.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η απόφαση, την Κυριακή, του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή νέων δασμών ή όχι κατά των κινεζικών εισαγωγών.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 12ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece