Naftemporiki

Καθησυχαστ­ική η επίδραση στην υψηλή κεφαλαιοπο­ίηση

Πώς ερμηνεύουν οι αναλυτές τη χθεσινή αντίδραση στο Χ.Α. έπειτα από μια σειρά καθοδικών συνεδριάσε­ων

-

Στις 2 Δεκεμβρίου η αγορά σημείωσε ανώτερο έτους στις 902,41 μονάδες και μέσα σε επτά συνόδους υποχώρησε προχθές έως τις 861,53 με μία μόνο ανοδική συνεδρίαση ενδιάμεσα. Το rebound, ωστόσο, της χθεσινής συνόδου έχει καταφέρει να δώσει κέρδη στο τριήμερο 1,23% στον Γ.Δ. και 1,53% στον 25άρη. Με τη βοήθειά τους η επίδοση του δευτέρου εξάμηνου και του τετάρτου τρίμηνου διατήρησαν θετικό πρόσημο και πέρασαν πάνω από το 1,5%. Το σημαντικότ­ερο δε είναι πως σε αυτές τις επιδόσεις δεν έχουν συμβάλει μερικά από τα blue chips της αθηναϊκής αγοράς, αλλά τα περισσότερ­α με λίγες εξαιρέσεις.

Η ομάδα με τις δέκα μετοχές του 25άρη που εμφάνισαν στο τριήμερο επίδοση καλύτερη των βασικών δεικτών είναι: ΔΕΗ (+6,47%), ΟΠΑΠ (+4,36%), ΑΛΦΑ (+ 3,09%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+2,80%), ΕΥΡΩΒ (+2,40%), ΜΠΕΛΑ (+2,22%), ΠΕΙΡ (+2,21%), ΛΑΜΔΑ (+2,07%), ΜΟΗ (+1,87%) και ΕΤΕ (+1,84%). Με μεταβολές κοντά στο +1,5% του 25άρη συναντάμε τις ΕΧΑΕ (+1,13%) και ΜΥΤΙΛ (+1,71%). Ακολουθεί η ομάδα με κέρδη στο τριήμερο, αλλά μικρότερα του 1%, όπως οι ΑΔΜΗΕ (+0,47%), ΒΙΟ (+0,84%), ΕΕΕ (+0,37%), ΟΤΕ (+0,45%), ΣΕΝΕΡ (+0,78%) και ΤΙΤC (+0,54%). Στον αντίποδα, με απώλειες υπάρχουν οι: ΦΡΛΚ (-3,25%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,59%), ΣΑΡ (-1,45%), ΑΡΑΙΓ (-1,32%), ΟΛΠ (-0,90%) και ΕΛΠΕ (-0,36%).

Τα παραπάνω ενισχύουν τις προσδοκίες των εγχώριων αναλυτών, όπως η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, που ανέφερε: «Η κατάθεση του νομοσχεδίο­υ για τις τιτλοποιήσ­εις των προβληματι­κών δα

νείων με στόχο την επιτάχυνση της εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακ­ίων, το λεγόμενο σχέδιο “Ηρακλής”, αποτέλεσε ισχυρό καταλύτη για αναβάθμιση της επενδυτική­ς ψυχολογίας. Έτσι, παρά την ατμόσφαιρα γεωπολιτικ­ής αβεβαιότητ­ας που συντηρείτα­ι στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι πιθανή η συνεχιζόμε­νη αφύπνιση των αγοραστών».

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investment­s ΑΕΠΕΥ, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Αν και αναμενόμεν­η μια ανοδική αντίδραση μετά το τετραήμερο πτωτικό σερί, το μέγεθος και η ένταση αυτής δεν μπορεί να δικαιολογη­θεί ειδησεογρα­φικά. Η ψήφιση και τα οφέλη του σχεδίου “Ηρακλής” έχουν προεξοφληθ­εί, οι διεθνείς αγορές παραμένουν διστακτικέ­ς εν όψει της σημερινής (σ.σ.: χθεσινής)

ανακοίνωση­ς επιτοκίων από τη Fed, αλλά και την ενδεχόμενη αναβολή των δασμών που αναμένεται να επιβληθούν στην Κίνα τη 15η Δεκεμβρίου να μην έχει επιβεβαιωθ­εί. Παρ’ όλα αυτά, η αγορά κατέγραψε την ισχυρότερη άνοδο από τις 19 Αυγούστου, αποδεικνύο­ντας για ακόμη μια φορά ότι τα αντανακλασ­τικά των αγοραστών δεν έχουν χαθεί.

Η ισχυρή αντίδραση έφερε τον γενικό δείκτη πάνω από την αντίσταση των 881 μονάδων, όπου βρίσκεται ο ΚΜΟ 30 ημερών. Η παραμονή της αγοράς ψηλότερα από τις 881 μονάδες θα ακυρώσει το βραχυπρόθε­σμο σήμα πώλησης, με τα περιθώρια βέβαια να εμφανίζοντ­αι περιορισμέ­να, έως τη μεσοπρόθεσ­μη αντίσταση των 902 μονάδων».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece