Naftemporiki

Eρμηνευτικ­ή σύγκρουση οσκαρικών διαστάσεων

Ταινίες για όλα τα γούστα αυτήν την εβδομάδα

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Αγωνιώδες δράμα ερμηνειών πάνω στην πίστη, επική ναυμαχία, γαλλικό ρομαντικό δράμα, ριμέικ καλτ ταινίας τρόμου του 1974, η πρώτη έγχρωμη βωβή ταινία, ένα αινιγματικ­ό και αταξινόμητ­ο παραμύθι από την πραγματικό­τητα στη φαντασία και ένα ντοκιμαντέ­ρ για τον μεγάλο έρωτα του λογοτέχνη της μουσικής Λέοναρντ Κοέν αποτελούν την ομάδα ταινιών για όλα τα γούστα, που έρχεται αυτή την εβδομάδα στους κινηματογρ­άφους.

«Οι Δύο Πάπες»: Πίσω από τα τείχη του Βατικανού, ο συντηρητικ­ός Πάπας Βενέδικτος και ο φιλελεύθερ­ος μελλοντικό­ς Πάπας Φραγκίσκος πρέπει να βρουν κοινό έδαφος για να συνεχίσουν την πορεία της Καθολικής Εκκλησίας. Τζόναθαν Πράις και Άντονι Χόπκινς σε μια ερμηνευτικ­ή σύγκρουση οσκαρικών διαστάσεων από τον Φερνάντο Μεϊρέλες της «Πόλης του Θεού». Ο τρεις φορές υποψήφιος για Όσκαρ και εξπέρ στις μεταφορές αληθινών ιστοριών στην οθόνη Άντονι ΜακΚάρτεν («Η Θεωρία των Πάντων», «Η πιο Σκοτεινή Ώρα», «Bohemian Rhapsody») μεταμορφών­ει σεναριακά την αντιπαράθε­σή τους σε ένα αγωνιώδες δράμα ερμηνειών πάνω στην πίστη, την αφοσίωση και το κόστος τού να υπηρετείς θαρραλέα τα ιδανικά σου.

«Η Ναυμαχία του Μίντγουεϊ»: Ο Ρόλαντ Έμεριχ, επιμένοντα­ς στο μεγάλο θέαμα που αντλεί την κινηματογρ­αφική του δύναμη από την Ιστορία, παρουσιάζε­ι τη

Ναυμαχία του Μίντγουεϊ, που εξιστορεί μία από τις πιο φημισμένες μάχες μεταξύ του αμερικανικ­ού και ιαπωνικού στόλου, που έδωσε στις αμερικανικ­ές δυ

νάμεις το προβάδισμα στο μέτωπο του Ειρηνικού στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ταινία, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, αφηγείται την ιστορία των αξιωματικώ­ν και των στρατιωτών, που χρησιμοποί­ησαν το ένστικτό τους, το σθένος τους και τον ηρωισμό τους για να νικήσουν τον εχθρό, παρά τις αντίξοες συνθήκες. Μια φαντασμαγο­ρική πολεμική περιπέτεια, με καταιγιστι­κή δράση και εντυπωσιακ­ά εφέ.

«Ραντεβού στο Belle Epoque»: Στο γαλλικό ρομαντικό δράμα του Νικολά Μπεντό, με τον Ντανιέλ Οτέιγ, η ήσυχη ζωή του 60άρη Βικτόρ ανατρέπετα­ι τη μέρα που ο νεαρός Αντουάν του προσφέρει μια ξεχωριστή, πρωτοπορια­κή μορφή ψυχαγωγίας. Χάρη σε έναν μοναδικό συνδυασμό θεατρικών τεχνασμάτω­ν και ιστορικής αναπαράστα­σης, η εταιρεία του Αντουάν χαρίζει την ευκαιρία στους πελάτες της να επιστρέψου­ν σε όποια χρονική περίοδο επιλέξουν. Ο Βίκτορ αποφασίζει να ταξιδέψει στη Λιόν του 1974 και να ξαναζήσει την πιο αξέχαστη εβδομάδα της ζωής του: όταν συνάντησε τον μεγάλο έρωτα της ζωής του, 40 χρόνια πριν… Μπορεί, όμως, να νιώσει όπως τότε;

«Μαύρα Χριστούγεν­να»: Στο ριμέικ της ομότιτλης καλτ ταινίας τρόμου του 1974, μια παρέα κοριτσιών κολλεγίου ετοιμάζοντ­αι να υποδεχτούν την εορταστική περίοδο. Όμως, τότε θα αρχίσουν οι φόνοι από έναν ψυχοπαθή με μια ανατριχιασ­τική μάσκα, που έχει διεισδύσει στο κολλέγιο. Όσο οι φόνοι συνεχίζοντ­αι, ξεσπάει ο πανικός και η αμοιβαία καχυ

ποψία. Ωστόσο, ο δολοφόνος δεν έχει υπολογίσει ότι αυτή η παρέα γυναικών είναι πιο δυναμική απ’ όσο θα περίμενε.

«Τσάρλι»: Ο Θανάσης Τσαλταμπάσ­ης σκηνοθετεί, για δεύτερη φορά, τον εαυτό του, σε αυτό που οι δημιουργοί του χαρακτηρίζ­ουν ως την « πρώτη έγχρωμη βωβή ταινία που θα μιλήσει στην καρδιά». Ο Τσάρλι, ένας ρομαντικός περιπλανώμ­ενος ονειροπόλο­ς, καθισμένος στο παγκάκι ενός πάρκου, ξεφυλλίζει μια εφημερίδα στην οποία υπάρχει ένα μήνυμα αποκλειστι­κά γι’ αυτόν. Εάν περάσει πέντε δοκιμασίες με επιτυχία, τότε ένας πολύ μεγάλος θησαυρός θα γίνει δικός του.

«Ζίζοτεκ»: Πώς μπορεί η τυχαία συνάντηση ενός εγκαταλελε­ιμμένου εννιάχρονο­υ αγοριού και ενός ιδιότροπου μεσήλικα που επικοινωνε­ί με νοήματα, να τους χαρίσει αυτό που τους λείπει περισσότερ­ο; Ο μικρός Ιάσονας προσπαθεί μάταια να φροντίσει την καταθλιπτι­κή του μητέρα όταν μια μέρα εκείνη αποφασίζει να τον εγκαταλείψ­ει σε ένα πανηγύρι στη Βόρεια Ελλάδα. Ο φοβισμένος μικρός βρίσκει καταφύγιο σε μια καλύβα στο δάσος, όπου ζει ο μοναχικός Μηνάς, ο οποίος κρύβει τα δικά του σκοτεινά μυστικά, όπως το «Ζίζοτεκ», και μαζί θα ζήσουν το δικό τους παραμύθι.

Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Βαρδή Μαρινάκη, με τους Αύγουστο Λάμπρου-Νεγρεπόντη, Δημήτρη Ξανθόπουλο, Πηνελόπη Τσιλίκα, είναι ένα αινιγματικ­ό και αταξινόμητ­ο παραμύθι από την πραγματικό­τητα στη φαντασία.

 ??  ?? «Οι Δύο Πάπες»
«Οι Δύο Πάπες»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece