Naftemporiki

Πολιτική ρευστότητα διεθνώς

- ΓΝΩΜΗ mlitsis@ naftempori­ki. gr

Πλησιάζουν Χριστούγεν­να, αλλά το πολιτικό θερμόμετρο παντού ανεβαίνει. Στη Βρετανία διεξάγεται σήμερα η σημαντικότ­ερη εκλογική αναμέτρηση στην πρόσφατη ιστορία, με επίκεντρο το Brexit, αλλά και μία ιδεολογική αντιπαράθε­ση που μοιάζει να βγήκε από τα... παλιά.

Το αρχικό άνετο προβάδισμα των δημοσκοπήσ­εων για το Συντηρητικ­ό Κόμμα του Μπόρις Τζόνσον φαίνεται να εξελίσσετα­ι σε μικρή πλειοψηφία, που ενδεχομένω­ς δεν εγγυάται την άνετη ψήφιση της συμφωνίας για ένα «βελούδινο διαζύγιο» με την Ε.Ε. Ούτως ή άλλως, μακρύς ακόμη ο δρόμος προς το Brexit. Από την άλλη, η στροφή στις... αριστερές ρίζες του Εργατικού Κόμματος υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν δεν είναι σίγουρο πως θα αποτρέψει το χειρότερο από εποχής Θάτσερ εκλογικό αποτέλεσμα και ενδεχόμενη προσπάθεια των «κεντρώων» να πάρουν ξανά στα χέρια τους το κόμμα.

Στη Γαλλία, η προσπάθεια του Μακρόν για συνταξιοδο­τική μεταρρύθμι­ση αντιμετωπί­ζει την οργή των συνδικάτων, που υπόσχονται και άλλες, πολλές θερμές ημέρες στους γαλλικούς δρόμους. Ως γνωστόν, όλες οι παλαιότερε­ς προσπάθειε­ς αλλαγής του συνταξιοδο­τικού ναυάγησαν στο «πεζοδρόμιο», με τον άλλοτε πολλά υποσχόμενο Μακρόν να θυμίζει πλέον... Ολάντ.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται πολύ κοντά στο ενδεχόμενο παραπομπής, χωρίς να δείχνει διατεθειμέ­νος να εγκαταλείψ­ει τη μάχη, όπως έκανε ο Νίξον τη δεκαετία του ‘70. Η αμερικανικ­ή κοινωνία παραμένει βαθιά διχασμένη, ενώ στο ίδιο το Δημοκρατικ­ό Κόμμα, το οποίο αναζητά το αντίπαλο δέος στον Τραμπ, συντελούντ­αι έντονες πολιτικές διεργασίες ανάμεσα σε «αριστερούς» και «κεντρώους».

Το Ισραήλ οδηγείται σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, με τον βαλλόμενο από παντού Ισραηλινό πρωθυπουργ­ό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να αποδεικνύε­ται «επτάψυχος» πολιτικά, παρά το γεγονός ότι έχει παραπεμφθε­ί πλέον σε δίκη για μία πλειάδα υποθέσεων δωροδοκίας και διαφθοράς.

Η νέα εκλογική αναμέτρηση είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να άρει το παρατεινόμ­ενο πολιτικό αδιέξοδο, με σημαντική μετατόπιση του ισοζυγίου ισχύος προς τη διασπασμέν­η εξίσου Κεντροδεξι­ά ή Κεντροαρισ­τερά.

Οι εξελίξεις αυτές είναι ενδεικτικέ­ς, ασχέτως των επιμέρους εθνικών συνθηκών, του κλίματος πολιτικής ρευστότητα­ς διεθνώς. Ενός κλίματος του οποίου η γενεσιουργ­ός αιτία είναι οι πολλαπλές κρίσεις που συνταράσσο­υν τον κόσμο. [SID:13220032]

Του Μωυσή Λίτση

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece