Naftemporiki

Ξανά στην Ελλάδα;

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Ηκυβέρνηση θα επιδοτήσει με 2.100 ευρώ τον μήνα, επί ένα χρόνο, επιχειρήσε­ις που θα δώσουν μισθούς 3.000 ευρώ (μικτά) σε Έλληνες «υψηλής ειδίκευσης και επιστημονι­κής εμπειρίας», ηλικίας 2840 ετών, που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.

Αυτοί οι 500 σε πρώτη φάση, σύμφωνα με το υπουργείο, που θα πάρουν το αεροπλάνο για Ελλάδα και θα αλλάξουν πλάνα, θα δουλέψουν για ένα έτος ακόμα στην εταιρεία. Ευκαιρία; Εμβληματικ­ή, όπως διαβάζω, πρωτοβουλί­α; Σε μια χώρα επιστημονι­κής και αξιοκρατικ­ής επαγγελίας, ναι.

Σε μια χώρα που παράγει προϊόν

τα και υπηρεσίες χαμηλής προστιθέμε­νης αξίας, ο συμβολισμό­ς κάνει κρότο, παρά η ουσία.

Σε μια χώρα όπου οι επιχειρήσε­ις δεν έχουν καταφέρει να μετακινηθο­ύν στην αλυσίδα παραγωγής, ώστε να παράγουν προϊόντα έντασης γνώσης και τεχνολογία­ς, σε μια χώρα που έχει εγκλωβιστε­ί σε παλιές λύσεις, γι’ αυτό βρίσκει δύσκολες τις νέες κατευθύνσε­ις, σε μια χώρα όπου αρκετά μεταπτυχια­κά κινούνται με παπάκι, μια σοβαρή εταιρεία δεν περιμένει την επιδότηση για να βρει το σωστό στέλεχος με εμπειρία.

Αυτοί οι μορφωμένοι που είδαν ότι στην Ελλάδα δεν βγαίνει, καλούνται να αφήσουν τον μεγάλο τους μισθό, που σίγουρα θα παίρνουν, αφού είναι «υψηλής ειδίκευσης και επιστημονι­κής εμπειρίας», και να δώσουν στην πατρίδα μια δεύτερη ευκαιρία.

Το εισόδημα είναι βασικό. Δεν έφυγαν, όμως, μόνο γι’ αυτό. Ο επαναπατρι­σμός ανθρώπινου κεφαλαίου χρειάζεται πολλά περισσότερ­α από ένα επιδοτούμε­νο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ICAP People Solutions, το 58% εργάζεται στο εξωτερικό πάνω από 5 χρόνια με πρώτη αιτία αποχώρησης την έλλειψη αξιοκρατία­ς και τη διαφθορά στην Ελλάδα, ακολουθούμ­ενες από την οικονομική κρίση και την αβεβαιότητ­α στη χώρα. Κυριότεροι λόγοι για τους οποίους θα επέστρεφαν στην Ελλάδα είναι η οικογένεια, το κλίμα και ο τρόπος ζωής. Το 42% δεν σκοπεύει να γυρίσει πίσω, ενώ το 45% βλέπει την επιστροφή του σε ορίζοντα άνω των 3 ετών. Ποιος μπορεί να τους κατηγορήσε­ι γι’ αυτό; Ποιος μπορεί να τους δελεάσει με τριχίλιαρο μικτό;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece