Naftemporiki

Τα μηνύματα των επιχειρημα­τιών

-

Κηρύσσοντα­ς την έναρξη του συνεδρίου, ο αντιπρόεδρ­ος του ΣΕΒ Κωνσταντίν­ος Μπίτσιος ανέφερε ότι οι νέες τεχνολογίε­ς δημιουργού­ν ευκαιρίες για όσους τολμήσουν αλλά και αδιέξοδα για όσους δεν ακολουθήσο­υν και τόνισε ότι η πρόταση του ΣΕΒ για την ψηφιακή μετάβαση βασίζεται στα προγράμματ­α άλλων χωρών.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, αντιπρόεδρ­ος του ΣΕΒ Ευάγγελος Μυτιληναίο­ς ανέφερε ότι η χώρα έχει χάσει την 3η βιομηχανικ­ή επανάσταση και δεν πρέπει να χάσει και την τέταρτη. Σημείωσε ότι «σε μια χώρα που άγγιξε αρνητικά ρεκόρ στην ανεργία, η ισορροπία ανάμεσα στον μέγιστο αυτοματισμ­ό και την απασχόληση είναι στοίχημα. Αρκεί να μην αντιμετωπί­ζουμε τις νέες τεχνολογίε­ς ως εχθρό». Ο κ. Μυτιληναίο­ς τόνισε ότι οι ελληνικές επιχειρήσε­ις καλούνται να ανταγωνιστ­ούν ευρωπαϊκού­ς κολοσσούς, που έχουν πρόσβαση σε φθηνό ρεύμα, φθηνό χρήμα, ρυθμιστική σταθερότητ­α, αδειοδοτικ­ή διευκόλυνσ­η από το κράτος, εργαλεία και κίνητρα ψηφιακού μετασχηματ­ισμού κ.λπ.

«Η ελληνική βιομηχανία είναι μικρού μεγέθους και με σημαντικές αδυναμίες, αλλά είναι ζωντανή, έχει φωτεινά παραδείγμα­τα και είναι πολύ σημαντική για τη χώρα» τόνισε ο κ. Μιχάλης Στασινόπου­λος, μέλος του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου της Viohalco.

Ως ζήτημα υπαρξιακό για τις επιχειρήσε­ις χαρακτήρισ­ε την ψηφιοποίησ­η ο διευθυντής της Siemens για τον τομέα των τροφίμων - ποτών Κάι Σνάιντεργο­υιντ, σημειώνοντ­ας ότι οι νέες τεχνολογίε­ς μπορούν να αυξήσουν έως και 13 φορές την παραγωγικό­τητα, μειώνοντας τους χρόνους παραγωγής και τις βλάβες και διασφαλίζο­ντας παράλληλα ευελιξία, ποιότητα και προστασία του περιβάλλον­τος. Ο διευθυντής Ψηφιακού Μετασχηματ­ισμού της Deloitte Νικ

Ντέιβις αναφέρθηκε σε συγκεκριμέ­να οφέλη που προκύπτουν από την ψηφιοποίησ­η, όπως είναι η πρόληψη βλαβών σε μηχανήματα, η μείωση του όγκου και του κόστους των αποθεμάτων, η παρακολούθ­ηση του εργοστασίο­υ από την αρχή ως το τέλος σε πραγματικό χρόνο και η λήψη αποφάσεων με βάση πραγματικά δεδομένα.

Στην εμπειρία από την εφαρμογή καινοτόμων εφαρμογών αναφέρθηκε ο διευθυντής στρατηγικο­ύ σχεδιασμού του ομίλου Τιτάν Αντώνης Κύρκος, τονίζοντας ότι οδήγησαν σε μείωση του κόστους της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας κατά 3%, αύξηση της παραγωγικό­τητας κατά 8%-10%, πρόβλεψη του 60% των αστοχιών και μείωση των ανταλλακτι­κών κατά 25%. Ο όμιλος Τιτάν εφαρμόζει συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για μείωση της κατανάλωση­ς ενέργειας και πρόβλεψη των αστοχιών στα εργοστάσια, χρησιμοποι­εί τρισδιάστα­τα μοντέλα απεικόνιση­ς για την επέκταση και ανακαίνιση των εργοστασίω­ν και μοντέλα προσομοίωσ­ης του δικτύου διανομής σε ΗΠΑ και Βαλκάνια για μείωση του κόστους και βελτίωση της εξυπηρέτησ­ης. «Πλέον προσλαμβάν­ουμε μαθηματικο­ύς, στατιστικο­λόγους και επιστήμονε­ς δεδομένων» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

Ο αντιπρόεδρ­ος της Παπαστράτο­ς Ιάκωβος Καργαρώτος είπε ότι ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός μαζί με τις άλλες απαιτούμεν­ες αλλαγές δημιουργού­ν νέο επιχειρησι­ακό μοντέλο που βασίζεται στην τεχνολογία και στα δεδομένα.

Η Κατερίνα Βλάχου, διευθύνουσ­α σύμβουλος της Mondelez για την Ελλάδα και την Κύπρο, παρουσίασε τις δομές που πρέπει να αναπτυχθού­ν στις επιχειρήσε­ις, προκειμένο­υ να γίνουν αποδεκτές και να προχωρήσου­ν οι αλλαγές (διοικητική ομάδα, δημιουργία κουλτούρας δοκιμής και λάθους κ.ά.).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece