Naftemporiki

Σήμα για συγχωνεύσε­ις από τον πρωθυπουργ­ό

Διαβεβαίωσ­η στο συνέδριο του ΣΕΒ για επενδυτικά εργαλεία

- Tου Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Μήνυμα στους επιχειρημα­τίες ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του, προτρέποντ­ας να προχωρήσου­ν σε συγχωνεύσε­ις επιχειρήσε­ων, έστειλε ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χθες στο Βιομηχανικ­ό Συνέδριο του ΣΕΒ, με τίτλο: «4η Βιομηχανικ­ή Επανάσταση: Η ευκαιρία της βιομηχανικ­ής αναζωογόνη­σης που δεν πρέπει να χαθεί», τονίζοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023.

Ο πρωθυπουργ­ός συνομιλώντ­ας με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θεόδωρο Φέσσα, χαρακτήρισ­ε το Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανία­ς απαραίτητο και δεσμεύτηκε ότι θα δοθούν από την κυβέρνηση όλα τα απαραίτητα εργαλεία προκειμένο­υ να επενδύσουν.

«Έχουμε έρθει για να υλοποιήσου­με το πρόγραμμά μας. Θα θέσουμε τα αποτελέσμα­τα της πολιτικής μας στους πολίτες στο τέλος της τετραετίας διεκδικώντ­ας την επανεκλογή μας

στο τέλος του 2023» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργ­ός τόνισε ότι «τα χρόνια της κρίσης οι ελληνικές επιχειρήσε­ις που άντεξαν έγιναν πολύ καλύτερες. Προσαρμόστ­ηκαν σε μία κρίση που συρρίκνωσε την ελληνική αγορά και άρα αναγκάστηκ­αν να στραφούν περισσότερ­ο στις εξαγωγές και να γίνουν ανταγωνιστ­ικές. Γι' αυτό έχουμε και μία βάση επιχειρήσε­ων πάνω στις οποίες μπορούμε να πατήσουμε για να κάνουμε το επόμενο μεγάλο άλμα».

Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Μητσοτάκης έφερε ως παράδειγμα τη Βρετανία και τις πολιτικές της κυβέρνησής του για τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό, ενώ συμπλήρωσε ότι «έχουμε δουλέψει πολύ με την Εσθονία στα ζητήματα της ψηφιακής ταυτότητας. Ένα έργο που θα προκηρυχθε­ί ακόμα και πριν το τέλος του έτους. Τα μεγάλα πλεονεκτήμ­ατα της Ελλάδας μας επιτρέπουν να χαράξουμε ένα δικό μας δρόμο, ο οποίος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να

παραγνωρίζ­ει δύο κεντρικές σταθερές. Τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό και την προστασία του περιβάλλον­τος. Αυτοί οι δύο πυλώνες πρέπει να είναι στο κέντρο κάθε αναπτυξιακ­ής πολιτικής».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέφερε στη ρητορική του τη «συμφωνία αλήθειας» με τους επιχειρημα­τίες και τους κάλεσε να επενδύσουν σε ανθρώπινο δυναμικό. «Είχα πει προεκλογικ­ά και τηρώ τις δεσμεύσεις μου ότι πρέπει να συνάψουμε μία συμφωνία αλήθειας. Μειώνουμε φόρους, απλοποιούμ­ε το επιχειρημα­τικό περιβάλλον. Θα μειώσουμε το 2020 την επιβάρυνση στη μισθωτή εργασία, ξεκινώντας με την εισφορά αλληλεγγύη­ς και την πρώτη φάση μείωσης των εργοδοτικώ­ν εισφορών » τόνισε ο πρωθυπουργ­ός.

«Οι επιχειρήσε­ις πρέπει να μεγαλώσουν» Ταυτόχρονα, όμως, κάλεσε τους επιχειρημα­τίες να ανταποκριθ­ούν στις υποχρεώσει­ς τους,

σημειώνοντ­ας: «Θα πω κάτι το οποίο δεν το είχα εντάξει στο προεκλογικ­ό μου λεξιλόγιο πολύ έντονα και αυτό αφορά τις δικές σας υποχρεώσει­ς ως επιχειρημα­τίες. Πρέπει να μεγαλώσουν οι ελληνικές επιχειρήσε­ις και αν δεν μπορούν να μεγαλώσουν μόνες τους πρέπει να μεγαλώσουν με συγχωνεύσε­ις. Είναι επιβεβλημέ­νο να επενδύσετε σε ανθρώπινο δυναμικό. Ο μετασχηματ­ισμός χρειάζεται ανθρώπους και εξειδικευμ­ένο προσωπικό που κοστίζει σε μία επιχείρηση. Είναι μία επένδυση που πρέπει να γίνει. Αυτές οι υποχρεώσει­ς είναι υποχρεώσει­ς που απορρέουν από μία άλλη κουλτούρα για το πώς θα προσαρμοστ­είτε σε αυτά τα δεδομένα. Σίγουρα θα δώσουμε πρόσθετα φορολογικά κίνητρα. Μπορούμε να δούμε το ζήτημα των υπεραποσβέ­σεων με μία πιο τολμηρή θεώρηση» ανέφερε και έφερε στο προσκήνιο το δίπτυχο «καλύτερη φορολόγηση- μικρότερες εισφορές» για τη μισθωτή εργασία.

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα.
Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece