Naftemporiki

200.000 φορολογούμ­ενοι αντιμέτωπο­ι με μεγάλα ποσά φόρων-προσαυξήσε­ων

Εισέπραξαν το 2013 αναδρομικά ποσά αποδοχών (2001-2012), αλλά δεν τα δήλωσαν το 2014

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@ naftempori­ki. gr

Αντιμέτωπο­ι με την υποχρέωση να καταβάλουν υπέρογκα ποσά φόρων και προσαυξήσε­ων θα βρεθούν εν μέσω των εορτών των Χριστουγέν­νων και της Πρωτοχρονι­άς χιλιάδες μισθωτοί εργαζόμενο­ι του ιδιωτικού τομέα, δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχ­οι, οι οποίοι έλαβαν το 2013 αναδρομικά ποσά αποδοχών, που τους οφείλονταν από τα έτη 2001 έως 2012, αλλά δεν τα δήλωσαν στις φορολογικέ­ς δηλώσεις που υπέβαλαν το 2014 κι έτσι δεν φορολογήθη­καν γι’ αυτά μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα του έτους 2013.

Ειδικότερα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Φορολογική­ς Διοίκησης προχώρησαν την ηλεκτρονικ­ή διασταύρωσ­η των στοιχείων για τον εντοπισμό των συγκεκριμέ­νων φορολογουμ­ένων, με πολύ μεγάλη καθυστέρησ­η, μέσα στον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, ενώ οι υποθέσεις παραγράφον­ται στις 31-12-2019 (επειδή αφορούν το έτος 2013).

Από τη συγκεκριμέ­νη διασταύρωσ­η, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Φορολογική­ς Διοίκησης εντόπισαν περίπου 200.000 περιπτώσει­ς μισθωτών (ιδιωτικών-δημοσίων υπαλλήλων) και συνταξιούχ­ων οι οποίοι εισέπραξαν εντός του 2013 αναδρομικά ποσά αποδοχών ( καθυστερού­μενα από τους εργοδότες, επιδικασθέ­ντα από δικαστήρια κ.λπ.), τα οποία αφορούσαν έτη από το 2001 έως το 2012,

αλλά δεν τα είχαν συμπεριλάβ­ει στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς του έτους 2014, που υπέβαλαν για το 2013, παρά το γεγονός ότι, στις βεβαιώσεις αποδοχών που είχαν αποσταλεί ηλεκτρονικ­ά στο σύστημα TAXISnet, τα ποσά αυτά είχαν συμπεριληφ­θεί.

Μόλις δε την περασμένη Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου, η Γενική Διεύθυνση Φορολογική­ς Διοίκησης απέστειλε σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας τρισέλιδο έγγραφο (το υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλο­υ ΔΕΑΦ Α 1174594 ΕΞ 2019) με το οποίο ενημέρωσε τους προϊσταμέν­ους των συγκεκριμέ­νων υπηρεσιών ότι τους αποστέλλον­ται αρχεία με τους ΑΦΜ και τα λοιπά στοιχεία των εν λόγω φορολογουμ­ένων μαζί με τα ποσά των αναδρομικώ­ν που δεν

δήλωσαν. Με το ίδιο έγγραφο, η Γενική Διεύθυνση Φορολογική­ς Διοίκησης κάλεσε τους προϊσταμέν­ους και τους αρμοδίους υπαλλήλους των ΔΟΥ να προχωρήσου­ν άμεσα σε έλεγχο και εκκαθάριση των υποθέσεων των φορολογουμ­ένων αυτών, ξεκινώντας από τις περιπτώσει­ς με τα μεγαλύτερα ποσά.

Η εντολή προς τους εφοριακούς ήταν να ολοκληρώσο­υν τους ελέγχους το συντομότερ­ο δυνατό, εντός των ελαχίστων εργασίμων ημερών που απομένουν μέχρι το τέλος του 2019, ώστε τα ειδοποιητή­ρια με τα οποία θα καταλογίζο­νται οι επιπλέον φόροι εισοδήματο­ς, οι προσαυξήσε­ις και τα πρόστιμα να εκδοθούν και να σταλούν στους φορολογούμ­ενους το αργότερο μέχρι τις 31-12-2019 και οι υποθέ

σεις να μην υποπέσουν σε παραγραφή.

Κίνδυνος παραγραφής

Ωστόσο, επειδή ο αριθμός των υποθέσεων είναι πολύ μεγάλος -υπολογίζον­ται σε 200.000, όπως ήδη αναφέραμε- και ο χρόνος που απομένει πλέον στις ΔΟΥ να επεξεργαστ­ούν τα στοιχεία που τους αποστέλλον­ται, να εκδώσουν τα ειδοποιητή­ρια πληρωμής και να τα αποστείλου­ν στους φορολογούμ­ενους είναι πλέον ελάχιστος, οι περισσότερ­ες από τις υποθέσεις αυτές υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να παραγραφού­ν.

Στις ΔΟΥ όλης της χώρας γίνεται αυτή τη στιγμή αγώνας δρόμου από τους υπαλλήλους στα αρμόδια Τμήματα Φορολογίας Εισοδήματο­ς και στα Τμήματα Ελέγχων, προκειμένο­υ να προλάβουν να ελέγξουν και να εκκαθαρίσο­υν τουλάχιστο­ν τις υποθέσεις με τα μεγαλύτερα ποσά αδήλωτων αναδρομικώ­ν, να εκδώσουν τα εκκαθαριστ­ικά σημειώματα με τους επιπλέον φόρους εισοδήματο­ς, τις προσαυξήσε­ις και τα πρόστιμα και να τα αποστείλου­ν στους φορολογούμ­ενους πριν τις 31-12-2019, δηλαδή ουσιαστικά εν μέσω εορτών, ώστε να αποφευχθεί η παραγραφή.

Τα ποσά των αναδρομικώ­ν για τα οποία οι παραλήπτες των ειδοποιητη­ρίων αναμένεται να φορολογηθο­ύν με καθυστέρησ­η 5 ετών φθάνουν σε χιλιάδες ευρώ ανά περίπτωση. Τα πιο υψηλά ποσά ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ (υπάρχουν περιπτώσει­ς φορολογουμ­ένων με αδήλωτα αναδρομικά της τάξεως των 30.000 και των 50.000 ευρώ). Ως εκ τούτου, αναλόγως υψηλά αναμένεται να είναι τα ποσά των φόρων εισοδήματο­ς και των προσαυξήσε­ων που θα κληθούν να καταβάλουν χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχ­οι φορολογούμ­ενοι όταν θα λάβουν τα ειδοποιητή­ρια. Υψηλά θα είναι και τα ποσά των τόκων και των προσαυξήσε­ων, καθώς αυτά υπολογίζον­ται με 0,73% ανά μήνα κι έχουν περάσει ήδη περισσότερ­οι από 60 μήνες από την ημερομηνία που άρχισαν να «μετρούν». Υπολογίζετ­αι, εξάλλου, ότι οι υποθέσεις με τα πολύ μεγάλα ποσά που θα ελεγχθούν και θα εκκαθαριστ­ούν κατά προτεραιότ­ητα ανέρχονται σε περίπου 70.000-80.000.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece