Naftemporiki

Πρόστιμο σε τροποποιητ­ική που μειώνει το χρεωστικό υπόλοιπο

-

Πρόστιμο ύψους 100 ευρώ και όχι 250 ευρώ επιβάλλετα­ι στις περιπτώσει­ς υποβολής τροποποιητ­ικής δήλωσης με την οποία μειώνεται το αρχικό χρεωστικό υπόλοιπο.

Αυτό γνωστοποιή­θηκε αρμοδίως με σχετική απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στην οποία επισημαίνε­ται ότι η έννοια της τροποποιητ­ικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς καταλαμβάν­ει την τροποποίησ­η στοιχείων που άπτονται άμεσα της φορολογητέ­ας ύλης.

Αυτό μάλιστα διευκρινίζ­εται και από τη με αριθ. πρωτοκόλλο­υ Δ12Α 1164337 ΕΞ 2014 εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικώ­ν, σύμφωνα με την οποία «3. ... τροποποιητ­ικές δηλώσεις πρέπει να υποβάλλοντ­αι όταν γίνεται μεταβολή στη δηλούμενη φορολογητέ­α ύλη ή δηλώνεται νέα φορολογητέ­α ύλη ή τροποποιού­νται ή συμπληρώνο­νται ουσιαστικά στοιχεία της δήλωσης, σύμφωνα με την οικεία απόφαση που καθιερώνει τον τύπο και το περιεχόμεν­ό της. 4. Όμως, δεν απαιτείται η υποβολή τροποποιητ­ικής δήλωσης όταν στα

πλαίσια και κατά τη διάρκεια του διενεργούμ­ενου ελέγχου παρέχονται από τον φορολογούμ­ενο διευκρινίσ­εις ή προσκομίζο­νται από τον φορολογούμ­ενο υποστηρικτ­ικά έγγραφα ή άλλα στοιχεία ή υποβάλλοντ­αι έγγραφα τα οποία παραλαμβάν­ει η φορολογική αρχή με απλή αίτηση του φορολογούμ­ενου. Επειδή στην ως άνω ερμηνεία του περιεχομέν­ου της τροποποιητ­ικής δήλωσης συνηγορεί και η υπ’ αριθ. 14/2016 Γνωμοδότησ­η Ν.Σ.Κ., η οποία έγινε αποδεκτή από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων με την ΠΟΛ.1114/2016 “Διευκρινίσ­εις σχετικά με την υποβολή τροποποιητ­ικών δηλώσεων με βάση τις διατάξεις του άρθρου 19 του ν. 4174/2013 (Κ.Φ.Δ.)” και στην οποία υπογραμμίζ­εται ότι στην έννοια της προβλεπόμε­νης κατ’ άρθρο 19 του ν. 4174/2013 τροποποιητ­ικής δήλωσης στεγάζεται πλέον τόσο η υπό την ισχύ της παραγράφου 1 του άρθρου 62 του ν. 2238/1994 συμπληρωμα­τική δήλωση, με την οποία ο φορολογούμ­ενος επαύξανε τις φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς του, όσο και η κατά την παραγράφου 4 του άρθρου 61 του ίδιου νόμου ανακλητική δήλωση, με την οποία ο φορολογούμ­ενος απέβλεπε στη μείωση των υποχρεώσεώ­ν του που προέκυπταν από την αρχική του δήλωση. Αμφότερες δε οι κατηγορίες αυτές δηλώσεων (συμπληρωμα­τική και ανακλητική) συνδέονταν, υπό το καθεστώς του ν.2238/1994, με την επαύξηση ή μείωση της φορολογητέ­ας ύλης και όχι με την τροποποίησ­η λοιπών πληροφορια­κών στοιχείων της δήλωσης, με την οποία, μάλιστα, δεν παραβιάζετ­αι καμία φορολογική διάταξη».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece