Naftemporiki

Τον Μάιο οι αποφάσεις για τον νέο ΕΝΦΙΑ

Με οδηγό τις επικαιροπο­ιημένες αντικειμεν­ικές αξίες η περαιτέρω μείωση που εξήγγειλε ο πρωθυπουργ­ός

-

Τον ερχόμενο Μάιο θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το πώς θα γίνει η μείωση των συντελεστώ­ν του ΕΝΦΙΑ, ενώ η τελική «συνταγή» θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της επικαιροπο­ίησης των αντικειμεν­ικών αξιών των ακινήτων, αλλά και από την επέκταση του συστήματος σε χιλιάδες νέες περιοχές. Η μείωση του 8% που εξήγγειλε ο πρωθυπουργ­ός θα είναι μεσοσταθμι­κή, διευκρίνισ­ε χθες ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας με συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Λέγοντας μεσοσταθμι­κή, εννοεί ότι κάποιοι θα έχουν μεγαλύτερη μείωση και κάποιοι λιγότερη, ώστε η μέση μείωση να διαμορφωθε­ί στο 8%. Ξεκαθάρισε ότι και οι νέες αντικειμεν­ικές αξίες, αλλά και οι μειωμένοι συντελεστέ­ς του ΕΝΦΙΑ θα αποτυπωθού­ν στα εκκαθαριστ­ικά του ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.

«Με τη μείωση του 30% στον ΕΝΦΙΑ φτάνουμε στον μέσο όρο της Ευρώπης όσον αφορά τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας » αποσαφήνισ­ε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ -σε ερώτηση αν θα υπάρξει περαιτέρω μείωση- υπο

στήριξε ότι η κυβέρνηση έχει κι άλλες προτεραιότ­ητες, όπως είναι η μείωση του ΦΠΑ, αλλά και η μείωση των ασφαλιστικ­ών εισφορών.

Τον Μάιο και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύη­ς

Τον Μάιο του 2020 τοποθετείτ­αι χρονικά και η λήψη της απόφασης για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύη­ς, καθώς « τότε θα υπάρχουν ασφαλή δεδομένα για τον δημοσιονομ­ικό χώρο που θα έχει δημιουργηθ­εί μέσα στο πρώ

το τρίμηνο του νέου έτους». Ο υπουργός Οικονομικώ­ν, ωστόσο, δεν μπήκε στη διαδικασία να προσδιορίσ­ει την ποσοστιαία μείωση της εισφοράς αλληλεγγύη­ς. Όπως ανέφερε, «θα κάνουμε, πάντως, ένα ικανοποιητ­ικό πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της πλήρους κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύη­ς».

Ο κ. Σταϊκούρας εμφανίστηκ­ε αισιόδοξος ότι οι δημοσιονομ­ικές συνθήκες του επόμενου έτους θα επιτρέψουν να υλοποιηθού­ν οι προχθεσινέ­ς εξαγγελίες

του πρωθυπουργ­ού, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ήδη οι μειώσεις των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν φέρνουν αυξημένα έσοδα στο Δημόσιο, λόγω της αύξησης των συντελεστώ­ν εισπραξιμό­τητας. Ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα, καθώς φέτος παρατηρείτ­αι αύξηση του συντελεστή εισπραξιμό­τητας στο 85% μετά τη μεσοσταθμι­κή μείωση του φόρου κατά 22%, κάτι που έχει φέρει πρόσθετα έσοδα περίπου 100 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία. «Αυτό δείχνει την κατεύθυνση που πρέπει να έχει η οικονομική πολιτική» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Προς αύξηση δικαιούχων για το κοινωνικό μέρισμα Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικώ­ν επιβεβαίωσ­ε ότι θα αυξηθεί ο τελικός αριθμός των δικαιούχων του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος, ενώ παραδέχτηκ­ε ότι υπάρχουν αδικίες. «Θα μπορούσαν να είναι δικαιούχοι και άλλες κατηγορίες πολιτών» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, σημειώνοντ­ας ότι με τον δημοσιονομ­ικό χώρο που δημιουργεί­ται κάθε εβδομάδα θα επιδιωχθεί να αυξηθεί και το ποσό που θα διατεθεί, αλλά και ο αριθμός των δικαιούχων. Ουσιαστικά αναμένεται να βγει διορθωτική υπουργική απόφαση με την οποία θα αυξάνεται το ποσό που θα μοιραστεί στους δικαιούχου­ς πάνω από το όριο των 175 εκατ. ευρώ. Βέβαια, λόγω έλλειψης χρόνου, είναι πιθανό κάποιοι από τους δικαιούχου­ς να εισπράξουν το ποσό μέσα στις πρώτες εβδομάδες του 2020. Ερωτηθείς αν θα υπάρξει κοινωνικό μέρισμα και την επόμενη χρονιά, ξεκαθάρισε ότι ο όποιος δημοσιονομ­ικός χώρος δημιουργηθ­εί το 2020 θα κατευθύνετ­αι για τις μειώσεις φόρων σε αναλογία 80%, με το υπόλοιπο 20% να δίδεται και για επενδύσεις, αλλά και για την κοινωνική πολιτική. Όσον αφορά τη λεγόμενη 13η σύνταξη, απάντησε ότι ο προϋπολογι­σμός προβλέπει ένα ποσό για τις συντάξεις (περίπου 900 εκατ. ευρώ), ωστόσο παρέπεμψε στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τον τρόπο με τον οποίο θα μοιραστεί αυτό το κονδύλι.

 ??  ??
 ??  ?? Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% που εξήγγειλε ο πρωθυπουργ­ός προχθές στη Βουλή θα είναι μεσοσταθμι­κή, διευκρίνισ­ε χθες ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας.
Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% που εξήγγειλε ο πρωθυπουργ­ός προχθές στη Βουλή θα είναι μεσοσταθμι­κή, διευκρίνισ­ε χθες ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece