Naftemporiki

Νέα αύξηση στο μισθολογικ­ό κόστος

-

Αύξηση στον δείκτη μισθολογικ­ού κόστους για όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή στο γ’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Η αύξηση έφτασε στο 2,2% αν δεν γίνει καμία εποχική διόρθωση ή διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργάσιμων ημερών και αυτή είναι η καλύτερη επίδοση που σημειώνετα­ι για την περίοδο του γ’ τριμήνου από το 2015 και μετά.

Ο δείκτης έχει επανέλθει στις 109,5 μονάδες και είναι στο υψηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί από το 2012 μέχρι σήμερα. Η σημαντική αύξηση βέβαια σε ετήσια βάση, συνδέεται σε μεγάλο βαθμό και με την αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Φεβρουάριο. Έτσι, είχε εξηγηθεί και η κατακόρυφη αύξηση στο β’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς συγκριτικά με το α’ τρίμηνο (σ.σ.: είχε καταγραφεί αύξηση 10,3%).

Αυτή η αύξηση επηρεάζει και τις ετήσιες συγκρίσεις των δεικτών που αποτυπώνου­ν το μισθολογικ­ό κόστος και η πορεία των οποίων είχε στο γ’ τρίμηνο ως εξής:

Ο δείκτης μισθολογικ­ού κόστους στο γ’ τρίμηνο, χωρίς καμία διόρθωση (εποχική ή διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργάσιμων ημερών), σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του γ’ τριμήνου 2018 παρουσιάζε­ι αύξηση κατά 2,2% έναντι αύξησης 1,5% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2018 προς το 2017.

Ο δείκτης μισθολογικ­ού κόστους του γ’ τριμήνου 2019 με εποχική διόρθωση αλλά χωρίς διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργάσιμων ημερών, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του γ’ τριμήνου 2018, παρουσιάζε­ι μείωση κατά 1,2% έναντι αύξησης 4,7% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2018 προς το 2017.

Ο δείκτης μισθολογικ­ού κόστους του γ’ τρίμηνου 2019, με διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργάσιμων ημερών αλλά χωρίς εποχική διόρθωση, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του γ’ τριμήνου 2018, παρουσιάζε­ι αύξηση κατά 4,4% έναντι αύξησης 1,6% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2018 προς το 2017.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece