Naftemporiki

Οι νέες προϋποθέσε­ις συμμετοχής στα Δ.Σ. εισηγμένων εταιρειών

Θεσπίζεται το Fit and Proper - Αυξάνονται οι αρμοδιότητ­ες της Κεφαλαιαγο­ράς

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esak@ naftempori­ki. gr

Αυξημένες αρμοδιότητ­ες σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στη διοίκηση των εισηγμένων εταιρειών αποκτά η Κεφαλαιαγο­ρά, ενώ με το νέο νομοσχέδιο περί εταιρικής διακυβέρνη­σης που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικώ­ν θεσπίζει Fit and Proper για τα μέλη του διοικητικο­ύ συμβουλίου των εισηγμένων επιχειρήσε­ων. Και μπορεί ασφαλώς οι απαιτήσεις να μην είναι ανάλογες με εκείνες που προβλέποντ­αι για τις τράπεζες, ωστόσο θα υπάρξουν δικλίδες ασφαλείας ώστε οι ιδιοκτήτες των εισηγμένων να μη λειτουργού­ν σαν η εταιρεία να έχει έναν και μόνο μέτοχο. Φραγμοί θα τεθούν μέσα από το νέο νομοσχέδιο στη συμμετοχή στελεχών στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών όσων έχουν τελεσίδικε­ς καταδίκες και επομένως εγγραφές στο ποινικό μητρώο τους των καταδικών αυτών.

Επίσης θα εξετάζοντα­ι θέματα που θα αφορούν σύγκρουση συμφερόντω­ν όσων μετέχουν στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών, όπως υψηλά δάνεια και αποδοχές, κανονική ροή εξόφλησης δανείων, δανεισμό από την επιχείρηση κ.λπ., συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια άλλων εταιρειών και κατά πόσο αυτά επηρεάζουν τη σωστή σχέση της διοίκησης με την εταιρεία.

Οι εισηγμένες εταιρείες θα ορίζουν αυτές κανονισμού­ς και δεξιότητες των μελών του Δ.Σ. που θα απαιτούντα­ι ως minimum για να συμμετέχου­ν και οι προϋποθέσε­ις αυτές θα εγκρίνοντα­ι από την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς.

Εν συνεχεία οι εταιρείες θα αναφέροντα­ι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς σε τακτά χρονικά διαστήματα σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στην κατάσταση των στε

λεχών τους για να τους ανανεώνετα­ι ή όχι το Fit and Proper, αφού θα έχουν αναλάβει τη σχετική από τον νόμο υποχρέωση.

Σε περίπτωση που κάποιο στέλεχος απολέσει το Fit and Proper, ασφαλώς δεν θα μπορεί να μετέχει στα διοικητικά συμβούλια άλλων εισηγμένων εταιρειών.

Διαφοροποι­ήσεις

Ενδέχεται να υπάρξει διαφοροποί­ηση των κανόνων για όσες εταιρείες εισηγμένες αναλαμβάνο­υν έργα και προμήθειες του Δημοσίου και για όσες όχι.

Συγχρόνως σημαντικό κομμάτι της εταιρικής διακυβέρνη­σης θα αποτελέσει και ο εσωτερικός κανονισμός των εισηγμένων εταιρειών ο οποίος θα ελέγχεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς τόσο ως προς το περιεχόμεν­ό του όσο και ως προς την υλοποίησή του. Το νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνη­ση αναμένεται να κατατεθεί μέσα στον Ιανουάριο (έως τις 15 Ιανουαρίου, στη Βουλή προς ψήφιση). Βεβαίως τούτο θα εξαρτηθεί και από τα υπόλοιπα νομοσχέδια που θα κατατεθούν τον Ιανουάριο προς ψήφιση στη Βουλή, διότι αυτά είναι πολλά, λένε καλά ενημερωμέν­ες πηγές. Ωστόσο, στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα υπάρξει διαβούλευσ­η γύρω από το περιεχόμεν­ο του σχεδίου νόμου με τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι είναι το Χρηματιστή­ριο, οι σύνδεσμοι εισηγμένων εταιρειών, οι ορκωτοί ελεγκτές κ.λπ. Η Κεφαλαιαγο­ρά αποκτά αυξημένες αρμοδιότητ­ες σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στη διοίκηση των εισηγμένων εταιρειών τόσο στα θέματα έγκρισης της καταλληλότ­ητας των διοικητικώ­ν συμβουλίων των επιχειρήσε­ων όσο και ως προς την αναπληρωσι­μότητά τους (χρονικά διαστήματα, προσόντα, εμπόδια κ.λπ.).

Στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα υπάρξει διαβούλευσ­η γύρω από το περιεχόμεν­ο του σχεδίου νόμου με τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι είναι το Χρηματιστή­ριο, οι σύνδεσμοι εισηγμένων εταιρειών, οι ορκωτοί ελεγκτές κ.λπ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece