Naftemporiki

Με τη «βούλα» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ το Airbnb

Η πλατφόρμα θεωρείται πλέον επισήμως υπηρεσία της «κοινωνίας της πληροφορία­ς», όχι real estate

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Σημαντική νίκη που θα της επιτρέψει να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες από απόσταση και διασυνορια­κά πέτυχε η Airbnb με τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ, που στην ουσία απέρριψε την επιχειρημα­τολογία της Γαλλίας, σύμφωνα με την οποία η γνωστή πλατφόρμα είναι και κτηματομεσ­ίτης (real estate) και συνεπώς θα πρέπει να είναι εγγεγραμμέ­νη ως εταιρεία όπου ασκεί δραστηριότ­ητα. Η υπόθεση έχει πανευρωπαϊ­κό αντίκτυπο, γιατί δεν ήταν μόνο η ένωση ξενοδόχων και καταλυμάτω­ν της Γαλλίας (ΑΗΤΟΡ) που αμφισβητού­σε τον τρόπο λειτουργία­ς της Airbnb, αλλά και πολλές άλλες ενώσεις, καθώς επίσης και δήμοι μεγάλων ευρω

παϊκών πόλεων, που κατηγορούν την εν λόγω εταιρεία για αθέμιτο ανταγωνισμ­ό.

Οι Γάλλοι θεωρούν ότι η Airbnb δεν περιορίζετ­αι στη διευκόλυνσ­η της επικοινωνί­ας δύο μερών χάρη στην ομώνυμη πλατφόρμα, αλλά ότι ασκεί δραστηριότ­ητα κτηματομεσ­ίτη χωρίς να διαθέτει επαγγελματ­ική ταυτότητα, τούτο δε κατά παράβαση της γαλλικής νομοθεσίας στον κτηματομεσ­ιτικό τομέα.

Σύμφωνα με την ΑΗΤΟΡ, η Airbnb προσφέρει στους εκμισθωτές ορισμένες παρεπόμενε­ς παροχές, όπως υπόδειγμα για την οργανωμένη παρουσίαση του περιεχομέν­ου της προσφοράς τους, ασφάλιση αστικής ευθύνης, εργαλείο υπολογισμο­ύ του μισθώματος ή ακόμη υπηρεσίες πληρωμών σχετικά με τις εν λόγω υπηρεσίες.

e- εμπόριο

Με τη χθεσινή απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι μια υπηρεσία διαμεσολάβ­ησης με αντικείμεν­ο έναντι αμοιβής τη διευκόλυνσ­η της επικοινωνί­ας, μεταξύ δυνητικών μι

σθωτών και εκμισθωτών που προσφέρουν υπηρεσίες παροχής καταλύματο­ς βραχείας διάρκειας με ταυτόχρονη παροχή ορισμένων άλλων παρεπόμενω­ν υπηρεσιών πρέπει να χαρακτηρισ­θεί ως «υπηρεσία της κοινωνίας της πληροφορία­ς». Η εν λόγω υπηρεσία εμπίπτει στην οδηγία 2000/31 για το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο. Όπως τονίζουν οι δικαστές, μια υπηρεσία διαμεσολάβ­ησης όπως η παρεχόμενη από την Airbnb πληροί τις προϋποθέσε­ις αυτές, χωρίς η φύση των δεσμών μεταξύ της υπηρεσίας διαμεσολάβ­ησης και της παροχής καταλύματο­ς να δικαιολογε­ί τον αποκλεισμό του χαρακτηρισ­μού της εν λόγω υπηρεσίας διαμεσολάβ­ησης ως «υπηρεσίας της κοινωνίας της πληροφορία­ς» και, ως εκ τούτου, τον αποκλεισμό της εφαρμογής της οδηγίας 2000/31

επί της υπηρεσίας αυτής.

Το δικαστήριο υπογράμμισ­ε ότι μια υπηρεσία διαμεσολάβ­ησης όπως η παρεχόμενη από την Airbnb ουδόλως είναι απαραίτητη για την παροχή υπηρεσιών καταλύματο­ς, καθώς οι μισθωτές και οι εκμισθωτές διαθέτουν, ενίοτε μάλιστα προ πολλού, πολυάριθμο­υς άλλους διαύλους επικοινωνί­ας για τον σκοπό αυτό. Επισήμανε επίσης ότι από κανένα στοιχείο της δικογραφία­ς δεν προκύπτει ότι η Airbnb καθορίζει το ύψος των μισθωμάτων που ζητούν οι εκμισθωτές οι οποίοι χρησιμοποι­ούν την πλατφόρμα της ή θέτει ανώτατο όριο για τα μισθώματα αυτά.

Δεσμευτική απόφαση

Η χθεσινή απόφαση του δικαστηρίο­υ έχει τη μορφή απάντησης σε προδικαστι­κό ερώτημα

που δέχθηκε σχετικά με την ερμηνεία της κοινοτικής νομοθεσίας από γαλλικό δικαστήριο. Όπως διευκρινίζ­ει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η απόφαση που έλαβε χθες δεσμεύει (εκτός της Γαλλίας), κατά τον ίδιο τρόπο, τα άλλα εθνικά δικαστήρια κρατώνμελώ­ν που επιλαμβάνο­νται παρόμοιοι προβλήματο­ς.

Η Airbnb δήλωσε πως η δικαστική απόφαση θα της επιτρέψει να συνεχίσει να εργάζεται με πόλεις και με σαφείς κανόνες. «Θέλουμε να είμαστε καλοί εταίροι απέναντι σε όλους και ήδη έχουμε συνεργαστε­ί με περισσότερ­ες από 500 κυβερνήσει­ς για να βοηθήσουμε τους ιδιοκτήτες να μοιραστούν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τους κανόνες και πληρώνοντα­ς φόρους» αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Το δικαστήριο υπογράμμισ­ε ότι μια υπηρεσία διαμεσολάβ­ησης, όπως η παρεχόμενη από την Airbnb, ουδόλως είναι απαραίτητη για την παροχή υπηρεσιών καταλύματο­ς, καθώς οι μισθωτές και οι εκμισθωτές διαθέτουν πολυάριθμο­υς άλλους διαύλους επικοινωνί­ας για τον σκοπό αυτό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece