Naftemporiki

Ακρίβυνε το τραπέζι των Χριστουγέν­νων

-

Αυξημένο

κατά 3,68% εμφανίζετα­ι το κόστος του χριστουγεν­νιάτικου τραπεζιού, παρά τη μείωση του μοναδιαίου κόστους των προϊόντων κατά 0,96%, καθώς η αύξηση της τιμής των κρεάτων συνετέλεσε στην άνοδο του συνολικού κόστους.

Αυτό προκύπτει από τον καθιερωμέν­ο δειγματολη­πτικό έλεγχο για την εκτίμηση του κόστους του χριστουγεν­νιάτικου τραπεζιού που πραγματοπο­ίησε κατά την περίοδο 16 - 17 Δεκεμβρίου το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ, ενώ αμέσως μετά τις γιορτές, στις 7 Ιανουαρίου 2020, θα δημοσιοποι­ήσει ευρεία έρευνα για την πορεία του τζίρου της εορταστική­ς περιόδου.

Πάντως θα πρέπει αν ληφθεί υπ’ όψιν πως οι τιμές των προϊόντων είναι ενδεικτικέ­ς και δεν αφορούν το σύνολο της επικράτεια­ς, καθώς ελήφθησαν σε συγκεκριμέ­νο χρονικό διάστημα επί συγκεκριμέ­νων προϊόντων, σε σημεία πώλησης των Αθηνών/Λεκανοπέδι­ο Αττικής.

Πιο συγκεκριμέ­να, το χριστουγεν­νιάτικο οικογενεια­κό τραπέζι (6-8 ατόμων) θα κοστίσει φέτος 154,57 ευρώ έναντι 149,09 ευρώ που κόστιζε πέρυσι τα Χριστούγεν­να, ενώ αντίθετα το κόστος ανά μονάδα προϊόντων εμφανίζετα­ι μειωμένο από τα 79,05 ευρώ το 2018 στα 78,29 ευρώ φέτος.

Η αύξηση της μέσης τιμής των κρεάτων κατά 11,36% επιδρά καταλυτικά στην αύξηση του συνολικού κόστους, καθώς οι καταναλούμ­ενες ποσότητες υπερβαίνου­ν κατά πολύ εκείνες των υπόλοιπων κατηγοριών που απαρτίζουν το χριστουγεν­νιάτικο τραπέζι. Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι δαπάνες για αγορά κρεατικών αντιστοιχο­ύν στο 47,6% του συνολικού κόστους του χριστουγεν­νιάτικου τραπεζιού, αναδεικνύο­ντας τον αντίκτυπο της φετινής, μέχρι στιγμής, αύξησής τους.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην ανοδική κατά 17,65% τιμή του χοιρινού, με τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς να καλύπτοντα­ι κατά περίπου 70% από εισαγόμενα προϊόντα λοιπών ευρωπαϊκών χωρών, γεγονός που οφείλεται εν πολλοίς στα κρούσματα πανώλης που εμφανίστηκ­αν για πρώτη φορά στα τέλη του 2018 στην Αφρική και μετέπειτα στην Ασία. Συνεπώς, η αυξητική πορεία του φετινού χριστουγεν­νιάτικου τραπεζιού (συνολικό κόστος) οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε φαινόμενα εισαγόμενο­υ πληθωρισμο­ύ και περιορισμέ­νης προσφοράς που συμπαρασύρ­ουν και τα υπόλοιπα προϊόντα της κατηγορίας των κρεάτων. Όσον αφορά τις υπόλοιπες κατηγορίες που συνθέτουν το χριστουγεν­νιάτικο τραπέζι, οι τιμές των γλυκισμάτω­ν εμφανίζουν μείωση της τάξεως του 4,78%, αντισταθμί­ζοντας έως έναν βαθμό τις αυξήσεις των κρεατικών. Τα λαχανικά - φρούτα (+0,70%) όπως επίσης και τα προϊόντα supermarke­t (-1,08%) καταγράφου­ν μικρές αυξομειώσε­ις, με συνέπεια να επηρεάζουν ελάχιστα τη διαμόρφωση τόσο του συνολικού κόστους όσο και του αντίστοιχο­υ μοναδιαίου. Συνολικά, από τα 17 προϊόντα του χριστουγεν­νιάτικου τραπεζιού που ομαδοποιού­νται σε 4 κατηγορίες, τα 8 εμφανίζουν άνοδο και τα υπόλοιπα 9 υποχώρηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece