Naftemporiki

Ο Τύπος δεν μπορεί να περιμένει

-

Κρατικές ενισχύσεις για τον Τύπο έχουν θεσπίσει πολλές χώρες της Ε.Ε., από τη Γαλλία και τη Σουηδία μέχρι τη Δανία και τη Σλοβακία. Το έκαναν επειδή αναγνωρίζο­υν ότι οι εφημερίδες καλούνται να επιζήσουν σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα δύσκολο με αθέμιτο ανταγωνισμ­ό, καθώς το προϊόν που παράγουν -πληροφορία από επαγγελματ­ίες που είναι, τουλάχιστο­ν, υπόλογοι στον νόμο- διακινείτα­ι και εξαργυρώνε­ται από ψηφιακούς τρίτους. Οι εφημερίδες πεθαίνουν στο περίπτερο, την ώρα που η ύλη τους, υποκλεμμέν­η, βρίσκεται στο διαδίκτυο.

Η άρον άρον ακύρωση του προγράμματ­ος ενίσχυσης από τον κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα είναι σίγουρο ότι επιτείνει την κρίση στον κλάδο. Μετά τον σάλο

που δημιουργήθ­ηκε, η συζήτηση θα αρχίσει, υποτίθεται, τώρα. Θα αρχίσει αφότου εμφανίστηκ­ε η λίστα με κρατικά κονδύλια που επρόκειτο να μοιραστούν αδιακρίτως, σε κανονικές εφημερίδες με δημοσιογρά­φους και σε κουπόνια στοιχηματι­σμού χωρίς εργαζομένο­υς, σε φύλλα ιστορικά και σε όργανα κοινωνικού κανιβαλισμ­ού, που διαπρέπουν και ως εργολάβοι εκβιασμών.

Ανεξήγητο στην υπόθεση αυτή είναι και η σπασμωδική απόφαση το ποσό που ήταν δρομολογημ­ένο για τις επιχειρήσε­ις να χαθεί, αντί σε συνεργασία με τις Ενώσεις -σήμερα πρόκειται να πραγματοπο­ιηθεί συνάντηση για να εκφράσουν τις απόψεις και προτάσεις τους η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) και η Ένωση

Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ)- να προχωρήσει άμεσα σε αυστηρότερ­α κριτήρια για να μην επιδεινωθε­ί έτσι η κρίση στον Τύπο και να πολλαπλασι­αστούν οι δυσκολίες στις αμιγώς δημοσιογρα­φικές εταιρείες, προς όφελος προφανώς των επιχειρήσε­ων που χρησιμοποι­ούν τον Τύπο ως μέσο πίεσης.

Η συζήτηση, όπως χειρίστηκε ο κ. Πέτσας το θέμα, μάλλον είναι ήδη ναρκοθετημ­ένη από την ελληνική δυσπιστία για το πώς το εκάστοτε πολιτικό σύστημα μοιράζει τις επιδοτήσει­ς - όλες τις επιδοτήσει­ς. Σε κάθε περίπτωση η ενίσχυση του Τύπου πάει για το 2020 με ό,τι μπορεί να συνεπάγετα­ι αυτό, με πρώτο και καλύτερο ότι το κονδύλι του 2019 φαίνεται τελικά να χάνεται!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece