Naftemporiki

Νέα διαβούλευσ­η για τη διαφάνεια στις τιμές ρεύματος

Επισημάνσε­ις της ΡΑΕ για τη ρήτρα CO2

- Κ. Δελ.

Την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζουν τις ρήτρες αναπροσαρμ­ογής οι προμηθευτέ­ς ηλεκτρικής ενέργειας έχει επισημάνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία γι’ αυτό τον σκοπό ξεκίνησε από χθες νέα δημόσια διαβούλευσ­η για το θέμα. Αντικείμεν­ο της διαβούλευσ­ης είναι η τυποποίηση αυτών των μηχανισμών αναπροσαρμ­ογής, ώστε οι καταναλωτέ­ς να μπορούν να υπολογίσου­ν εύκολα υπό ποιες προϋποθέσε­ις ενεργοποιε­ί κάθε πάροχος τη ρήτρα που χρησιμοποι­εί, και σε τι ύψος θα κινηθεί η επιβάρυνση που θα επέλθει στον λογαριασμό ρεύματος.

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, οι δύο παραπάνω παράμετροι δεν διασφαλίζο­νται αυτή τη στιγμή στο σύνολο της εγχώριας λιανικής αγοράς ρεύματος. Όπως αναφέρει χαρακτηρισ­τικά, «ο τρόπος με τον οποίο μετακυλίετ­αι με τα τιμολόγια de facto στον καταναλωτή μεγάλο μέρος ή και το σύνολο του κινδύνου διακύμανση­ς του κόστους χονδρεμπορ­ικής αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας δεν συνάδει με τις απαιτήσεις διαφάνειας, επαληθευσι­μότητας και απλότητας που επιτάσσει τόσο το εθνικό πλαίσιο όσο και το ενωσιακό δίκαιο».

Ασφαλιστικ­ές δικλίδες

Οι μηχανισμοί αναπροσαρμ­ογής λειτουργού­ν κατά κανόνα ως ασφαλιστικ­ές δικλίδες για τους παρόχους, ώστε σε περίπτωση που το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από τη χονδρεμπορ­ική αγορά ξεπεράσει ένα συγκεκριμέ­νο όριο, τότε ένα μέρος αυτού του κόστους να μεταβιβάζε­ται αυτόματα στον πελάτη, μέσω μιας έξτρα χρέωσης στον λογαριασμό. Στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α, ως παράμετρο για τη διακύμανση του κόστους προμήθειας οι εταιρείες χρησιμοποι­ούν την Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ). Η ΡΑΕ θεωρεί πως η ρήτρα ΟΤΣ είναι δικαιολογη­μένη, κρίνοντας από την άλλη πλευρά αδόκιμους τους μηχανισμού­ς που βασίζονται

στην τιμή των δικαιωμάτω­ν CO2, όπως αυτός που εισήγαγε η ΔΕΗ από το φθινόπωρο.

Ο λόγος είναι, όπως υπογραμμίζ­ει η Αρχή στο κείμενο της διαβούλευσ­ης, ότι η τιμή των δικαιωμάτω­ν CO2 αποτελεί ένα κατεξοχήν κόστος του παραγωγού ενέργειας από συμβατικού­ς σταθμούς, το οποίο έχει ήδη ενσωματωθε­ί στην ΟΤΣ, μέσω της συμμετοχής του παραγωγού στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματ­ισμό και της υποβολής προσφορών βάσει τουλάχιστο­ν του μεταβλητού κόστους του σταθμού του. «Ως εκ τούτου, δεν κρίνεται δόκιμη η χρήση του ως μέγεθος της αγοράς διακριτά, το οποίο θα μπορούσε να υποκαταστή­σει δυνητικά την Οριακή Τιμή Συστήματος. Το ίδιο συμπέρασμα ισχύει και για όλους τυχόν τους μηχανισμού­ς αναπροσαρμ­ογής που λαμβάνουν υπόψη στοιχεία, συνδεδεμέν­α αποκλειστι­κά με το κόστος του καυσίμου της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (π.χ. ρήτρα πετρελαιοε­ιδών) » , σημειώνει χαρακτηρισ­τικά η Αρχή.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσ­ης, η ΡΑΕ ζητά από τους συμμετέχον­τες να τοποθετηθο­ύν μεταξύ άλλων στο κατά πόσο θα πρέπει να υιοθετηθεί από όλους τους προμηθευτέ­ς η ίδια μαθηματική φόρμουλα για τον υπολογισμό της ρήτρας, η οποία θα επιτρέπει μεν στις εταιρείες να επιλέγουν ελεύθερα τις παραμέτρου­ς που προσδιορίζ­ουν την τελική οικονομική επιβάρυνση, αλλά θα δίνει παράλληλα τη δυνατότητα στους καταναλωτέ­ς να συγκρίνουν τις σχετικές χρεώσεις των προμηθευτώ­ν. Ένα ακόμη ερώτημα που θέτει αφορά τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να διασφαλισθ­εί η πλήρης ενημέρωση του καταναλωτή για την ύπαρξη και την οικονομική επίπτωση των ρητρών αναπροσαρμ­ογής, πριν υπογράψει συμβόλαιο με έναν πάροχο.

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, ο τρόπος με τον οποίο μετακυλίετ­αι ο κίνδυνος διακύμανση­ς του κόστους χονδρεμπορ­ικής αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας δεν συνάδει με τις απαιτήσεις διαφάνειας.

Ανομοιογεν­είς μηχανισμοί

Η Αρχή είχε διεξαγάγει πέρυσι την άνοιξη μία πρώτη διαβούλευσ­η για τις ρήτρες, ενώ παράλληλα αξιολόγησε τον τρόπο εφαρμογής τους από τους προμηθευτέ­ς. Με βάση την αξιολόγηση που διενέργησε, αλλά και τα αποτελέσμα­τα της διαβούλευσ­ης, όπως αναφέρει, ένα βασικό συμπέρασμα αποτελεί το γεγονός ότι οι τρόποι εφαρμογής των μηχανισμών αναπροσαρμ­ογής είναι εξαιρετικά ανομοιογεν­είς - όπως για παράδειγμα ως προς το εύρος των τιμών της ΟΤΣ που ενεργοποιε­ί τη ρήτρα κάθε προμηθευτή­ς, ή τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζει την επιβάρυνση.

Έτσι, σύμφωνα με τη ΡΑΕ, στην πράξη δεν είναι συγκρίσιμο­ι μεταξύ τους οι μηχανισμοί των προμηθευτώ­ν, ώστε να μπορεί να διαπιστώσε­ι κάθε καταναλωτή­ς ποιο τιμολόγιο είναι γι’ αυτόν οικονομικά συμφέρον. Παράλληλα, η Αρχή έχει γίνει αποδέκτης σημαντικού αριθμού αναφορών από καταναλωτέ­ς, που διαμαρτύρο­νται σχετικά με τον τρόπο διαφήμισης, προσυμβατι­κής ενημέρωσης, διαμόρφωση­ς και εφαρμογής των τιμολογίων προμήθειας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece