Naftemporiki

Μεγαλύτερη στήριξη για απολιγνιτο­ποίηση

Τι ζητεί ο ΥΠΕΝ Κ. Χατζηδάκης από τις Βρυξέλλες

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@ naftempori­ki. gr

ΗΕλλάδα θα πετύχει την πλήρη απολιγνιτο­ποίηση το 2028 (σχεδόν 20 χρόνια νωρίτερα από τον σχεδιασμό της προηγούμεν­ης κυβέρνησης) και η προσήλωσή της στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να ανταμειφθε­ί με εύλογο ύψος κεφαλαίων από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της Ε.Ε. για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολη­ς.

Το μήνυμα αυτό έστειλε ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης στους Ευρωπαίους ομολόγους του αλλά και στην Κομισιόν κατά τη Σύνοδο των Υπουργών Περιβάλλον­τος στις Βρυξέλλες. Η παρέμβαση του κ. Χατζηδάκη για τη συνεισφορά της E.E. στη χρηματοδότ­ηση της ενεργειακή­ς μετάβασης στην E.E. έγινε σε συνέχεια της επίσημης παρουσίαση­ς του business plan της ΔΕΗ, που επισφράγισ­ε ότι έως το 2023 θα σβήσουν όλες οι εν λειτουργία λιγνιτικές μονάδες και έως το 2028 θα λειτουργεί μόνο η υπό κατασκευή μονάδα Πτολεμαΐδα V.

O Έλληνας υπουργός δεν παρέλειψε επίσης να επισημάνει ότι η Ελλάδα έχει ευθυγραμμι­στεί απόλυτα με το Green Deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάτι που αποτυπώνετ­αι στους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕK) που εγκρίθηκε χθες από το Κυβερνητικ­ό Συμβούλιο Οικονομική­ς Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Σημειώνετα­ι ότι η απολιγνιτο­ποίηση θα είναι ένα από τα βασικά θέματα της τελευταίας συνεδρίαση­ς του Υπουργικού Συμβουλίου για φέτος, που θα λάβει χώρα στις 23 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε στην ομιλία του ότι η πλήρης απολιγνιτο­ποίηση της χώρας ουσιαστικά μέχρι το 2023 (πολύ νωρίτερα από τον τεθέντα ευρωπαϊκό στόχο) αποτελεί βασικό άξονα της κυβερνητικ­ής πολιτικής, με δεδομένη τη διασφάλιση πως θα είναι μία δίκαιη μετάβαση για τις περιοχές που επηρεάζοντ­αι. Μάλιστα, ζήτησε να δοθεί προτεραιότ­ητα στις περιοχές που παράγουν λιγνίτη με μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της Ε.Ε., με δεδομένο ότι αυτές οι περιοχές προσαρμόζο­νται γρηγορότερ­α στον στόχο της μετάβασης στη μετά άνθρακα εποχή.

Επίσης, βασικός «πυλώνας» της κυβερνητικ­ής πολιτικής είναι η έμφαση στην κάλυψη φυσικών καταστροφώ­ν. Με δεδομένες τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε όλη την Ευρώπη, αλλά ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, είναι ανάγκη η «Πράσινη Συμφωνία» να αποτυπώνει εντονότερα πολιτικές πρόληψης και κυρίως αντιμετώπι­σης των φυσικών καταστροφώ­ν και μέσω του κοινοτικού προϋπολογι­σμού. Παράλληλα, προτεραιότ­ητα αποτελεί η προστασία της πολιτιστικ­ής και φυσικής κληρονομιά­ς από την κλιματική αλλαγή. Ο υπουργός τόνισε τη σημασία της διεθνούς πρωτοβουλί­ας που έχει αναλάβει η χώρα μας με στόχο την ανάδειξη αποτελεσμα­τικών

λύσεων για την προστασία της φυσικής και πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς, ένα ζήτημα που επηρεάζει καθοριστικ­ά την Ελλάδα.

Γύρος επαφών

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας συνομίλησε κατ’ ιδίαν με τον εκτελεστικ­ό αντιπρόεδρ­ο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, επίτροπο κ. Φρανς Τίμερμανς και με τον επίτροπο, αρμόδιο για το Περιβάλλον Βιργίνιους Σινκεβίσιο­υς. Ο κ. Χατζηδάκης είχε επίσης κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Ολλανδή ομόλογό του Στιέντχε Βαν Βελντχόφεν. Τέλος, συναντήθηκ­ε με Έλληνες εργαζόμενο­υς στις Γενικές Διευθύνσει­ς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλον­τος, Κλίματος και Ενέργειας, ανταλλάσσο­ντας απόψεις μαζί τους για θέματα κοινού ενδιαφέρον­τος.

Προχθές, ο κ. Χατζηδάκης συμμετείχε σε συνάντηση που οργάνωσε η φινλανδική προεδρία, παρουσία των περιβαλλον­τικών οργανώσεων για θέματα κλιματικής αλλαγής και βιοποικιλό­τητας. Ο υπουργός μίλησε μαζί με την υπουργό της Φινλανδίας Κρίστα Μικόνεν και τον υπουργό της Πολωνίας Μίχαλ Κούρτικα για τη βιοποικιλό­τητα και σημείωσε: «Η προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από την κρίση είναι άρρηκτα συνδεδεμέν­η με την προστασία του περιβάλλον­τος. Αν δεν προστατέψο­υμε το περιβάλλον, δεν μπορούμε να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη και επομένως δεν θα μπορεί να έχει μέλλον η οικονομία μας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece