Naftemporiki

Σε αναμονή σήματος από το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση των 10 λιμανιών

Πρώτα ο διαγωνισμό­ς για την Αλεξανδρού­πολη, όπου αναμένεται ολική παραχώρηση

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@ naftempori­ki. gr

Στην εκκίνηση βρίσκονται υπουργείο Ναυτιλίας και ΤΑΙΠΕΔ για την έναρξη της διαδικασία­ς εκμετάλλευ­σης των 10 λιμανιών ανώνυμων εταιρειών που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκ­ιο του Ταμείου Εκμετάλλευ­σης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίε­ς θα δώσει το σύνθημα μέσα στους πρώτους τέσσερις μήνες του 2020, και αν όλα εξελιχθούν ομαλά πρώτο στη σειρά των διαγωνισμώ­ν που θα γίνουν θα μπει το λιμάνι της Αλεξανδρού­πολης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίε­ς, οι μελέτες είναι έτοιμες και δείχνουν προς ολική παραχώρηση, αφού θεωρείται ότι πολλαπλασι­άζουν το ενδιαφέρον των επενδυτών και ανεβάζουν τα ανταλλάγμα­τα.

Ανάλογο ενδιαφέρον υπάρχει και για την Καβάλα και την Ηγουμενίτσ­α, ενώ θεωρείται ότι στη β' φάση θα ακολουθήσο­υν τα λιμάνια του Βόλου και του Ηρακλείου.

Ειδικά για το λιμάνι της Αλεξανδρού­πολης, έχουν ήδη παρουσιαστ­εί οι « μνηστήρες » , από τις ΗΠΑ, που εκτιμούν ότι θα προσθέσει περαιτέρω δυναμική στο ενεργειακό project που αναπτύσσετ­αι στην περιοχή, ενώ την εντάσσουν και στον στρατιωτικ­ό τους σχεδιασμό.

Ωστόσο, για το λιμάνι δεν

υπάρχει εκφρασμένο μόνο αμερικανικ­ό ενδιαφέρον, αλλά και ιαπωνικό. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες το επισκέφτηκ­ε ο Ιάπωνας πρέσβης στην Ελλάδα, ο οποίος τόνισε ότι και ιαπωνικοί όμιλοι βλέπουν το λιμάνι της Αλεξανδρού­πολης, του οποίου η θέση θεωρείται στρατηγική.

Κινέζοι και Ισραηλινοί

Ενδιαφέρον για τα λιμάνια, κυρίως της Βορείου Ελλάδας, υπάρχει και από την Κίνα, η οποία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασία­ς για τη δημιουργία logistic centers.

Παρών όμως δηλώνουν και οι Ισραηλινοί. Χθες το υπουργείο Ναυτιλίας επισκέφτηκ­ε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα Γιόσι Αμράνι. Στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη επιβεβαιώθ­ηκε η βούληση για την αναβάθμιση του στρατηγικο­ύ επιπέδου συνεργασία­ς μεταξύ των δύο μεσογειακώ­ν χωρών στους τομείς της ναυτιλίας, της αναβάθμιση­ς του ρόλου των λιμένων τους και της προσέλκυση­ς επενδύσεων, καθώς και της εμβάθυνσης συνεργασία­ς των επιχειρησι­ακών αρχών των δύο χωρών.

Έργα 4,4 εκατ. ευρώ

Εκτός από την κεντρική σκη

νή της λιμενικής βιομηχανία­ς, όπου όλα δείχνουν να είναι έτοιμα για την εκκίνηση των διαγωνισμώ­ν, το υπουργείο εστιάζει παράλληλα και στα μικρότερα λιμάνια της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό εγκρίθηκαν εργασίες αποκατάστα­σης ζημιών και ελλείψεων σε 34 μικρά και μεσαία λιμάνια της χώρας.

Πιο συγκεκριμέ­να σειρά λιμενικών έργων συνολικού ύψους 4,4 εκατ. ευρώ ενέκρινε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκη­ς με απώτερο στόχο τη βελτίωση και των εκσυγχρονι­σμό 39 λιμενικών και άλλων εγκαταστάσ­εων οι οποίες τελούν υπό τον έλεγχο 34 λιμανιών της χώρας.

Τα έργα αυτά, τα οποία χρηματοδοτ­ούνται μέσω του Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων επιλύουν χρονίζοντα προβλήματα των εν λόγω 39 λιμενικών εγκαταστάσ­εων και στη συντριπτικ­ή τους πλειοψηφία συνδέονται άμεσα με την ενίσχυση των επιπέδων της ασφάλειας της ναυσιπλοΐα­ς που προσφέρει σήμερα το λιμενικό σύστημα της χώρας.

Όπως ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκη­ς «η συνεχής βελτίωση των λιμενικών υποδομών της νησιωτικής Ελλάδας αποτελεί πρώτη προτεραιότ­ητα για το υπουργείο».

 ??  ?? Χθες το υπουργείο Ναυτιλίας επισκέφτηκ­ε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα Γιόσι Αμράνι (αριστερά), ο οποίος συναντήθηε­κ με τον ΥΕΝ Γιάννη Πλακιωτάκη.
Χθες το υπουργείο Ναυτιλίας επισκέφτηκ­ε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα Γιόσι Αμράνι (αριστερά), ο οποίος συναντήθηε­κ με τον ΥΕΝ Γιάννη Πλακιωτάκη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece