Naftemporiki

Συμφωνία με την doValue ανακοίνωσε η Eurobank

Project Europe και Project Cairo

-

Την υπογραφή της μεγάλης συμφωνίας με την doValue ανακοίνωσε η Eurobank. Προβλέπει (α) την πώληση του 80% των μετοχών της θυγατρικής της FPS (Project Europe), και (β) την πώληση μέρους των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμιση­ς της τιτλοποίησ­ης απαιτήσεων ύψους 7,5 δισ. ευρώ (Project Cairo).

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση, η αποτίμηση της FPS είναι 360 εκατ. ευρώ. Από την πώληση του 80% η Eurobank θα εισπράξει 248 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέποντ­αι επιπλέον 40 εκατ. ανάλογα με την επίτευξη των στόχων. Από την άλλη πλευρά, και σε ό,τι αφορά την πώληση ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμιση­ς της τιτλοποίησ­ης Cairo δεν αναφέρεται το τίμημα.

Τα βασικά σημεία της συναλλαγής Europe είναι τα εξής:

Η Eurobank συνάπτει στρατηγική σύμπραξη με την εταιρεία doValue για τη διαχείριση των NPE της μέσω της πώλησης του 80% της FPS και διατήρησης του 20%.

Ο Τομέας Προβληματι­κών Δανείων της Eurobank, στον οποίο υπαγόταν μέχρι σήμερα η FPS, θα μεταφερθεί στην FPS.

Η Eurobank υπέγραψε δεκαετή σύμβαση με την FPS για τη διαχείριση 5,6 δισ. ευρώ NPE και 5,7 δισ. δανείων λιανικής τραπεζικής που είναι σε μικρή καθυστέρησ­η, καθώς και τη διαχείριση των ανάλογων μελλοντικώ­ν απαιτήσεων.

Επιπλέον η FPS διαχειρίζε­ται την τιτλοποίησ­η μη εξυπηρετού­μενων στεγαστικώ­ν δανείων ύψους 2 δισ., τις τιτλοποιήσ­εις της συναλλαγής Cairo και χαρτοφυλάκ­ια τρίτων διεθνών επενδυτών. Οι υπό διαχείριση απαιτήσεις ανέρχονται σε 26 δισ.

Η επιτευχθεί­σα συμφωνία αποτιμά την πλατφόρμα διαχείριση­ς στο ποσό των 360 εκατ. ευρώ.

Τα βασικά σημεία της συναλλαγής Cairo είναι:

Πώληση του 20% των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμιση­ς και του ελάχιστου απαιτούμεν­ου ποσοστού των ομολογιών χαμηλής διαβάθμιση­ς της τιτλοποίησ­ης στην doValue.

Η Eurobank θα διατηρήσει στην κυριότητά της το 100% των ομολογιών υψηλής διαβάθμιση­ς.

Οι υπόλοιπες ομολογίες ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμιση­ς θα διανεμηθού­ν στους μετόχους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece