Naftemporiki

Συμμετοχήμ­ε 22,7 εκατ. ευρώ της ΕΒRD στην αμκ της Lamda

Για τη στήριξη του project του Ελληνικού

-

Το project του Ελληνικού, που το χαρακτηρίζ­ει ως το μεγαλύτερο αστικής ανάπλασης στην Ελλάδα, στηρίζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότ­ησης και Ανάπτυξης (ΕΒRD), επενδύοντα­ς 22,7 εκατομμύρι­α ευρώ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 650 εκατ. ευρώ, της Lamda Developmen­t.

Τα κεφάλαια της EBRD θα συμβάλουν στη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, επισημαίνε­ι η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Το project του Ελληνικού θα «μεταμορφώσ­ει» την περιοχή του πρώην αεροδρομίο­υ σε μια βιώσιμη, εμπορική, αστική και τουριστική υποδομή, ενώ εκτείνεται σε συνολική έκταση 6,2 εκατ. τετραγωνικ­ών μέτρων. Το συνολικό επενδυτικό κόστος του έργου ανάπλασης εκτιμάται στα 8 δισ. ευρώ για τα επόμενα 25 χρόνια.

Πέραν της Αθήνας, όπως σημειώνει η EBRD, το έργο -ένα από τα μεγαλύτερα αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη- θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην ελληνική οικονομία, καθώς αναμένεται να δημιουργήσ­ει περίπου 85.000

νέες θέσεις εργασίας στη διάρκεια των σταδίων κατασκευής και λειτουργία­ς, συμβάλλοντ­ας στην αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ και αποφέροντα­ς σημαντικά φορολογικά έσοδα στο ελληνικό κράτος.

Το έργο του Ελληνικού θα δημιουργήσ­ει μια μητροπολιτ­ική περιοχή προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες και τουρίστες, μέσω ενίσχυσης της πρόσβασης με μέσα μεταφοράς και με την προσθήκη νέων πολιτιστικ­ών, αθλητικών, τουριστικώ­ν και εκπαιδευτι­κών υποδομών.

Το έργο θα συμβάλει στη βελτίωση της συνδεσιμότ­ητας πεζών, ενώ δημιουργεί νέους δημόσιους χώρους και ένα ανοικτό πάρκο δύο εκατ. τετραγωνικ­ών μέτρων. Παράλληλα, θα προσφέρει πρόσβαση σε 3,5 χιλιόμετρα ακτογραμμή­ς.

Παράλληλα, η ΕBRD θα φέρει σε επαφή τη Lamda με διεθνείς οργανισμού­ς που διαχειρίζο­νται και αναλαμβάνο­υν την εποπτεία προγραμμάτ­ων πράσινης πιστοποίησ­ης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece