Naftemporiki

Εξαγωγή τεχνογνωσί­ας από τη Θεσσαλονίκ­η

Infalia: e-εφαρμογές με απήχηση σε 30 πόλεις του κόσμου

- Του Γιώργου Χατζηλίδη ghatzil@ naftempori­ki. gr

Μπορεί ένα μείζον ζητούμενο πλέον να είναι η ανάσχεση και αντιστροφή του brain drain, υπάρχουν όμως περιπτώσει­ς επιστημόνω­ν που κατάφεραν, μένοντας στην Ελλάδα της κρίσης, να κάνουν επιχειρημα­τική πράξη τις ιδέες τους, εξάγοντας μάλιστα τεχνογνωσί­α σε άλλες χώρες. Μία τέτοια ιστορία, που αποτελεί… brain gain για τη χώρα μας, είναι αυτή της εταιρείας Infalia από τη Θεσσαλονίκ­η, που με την εφαρμογή «Βελτιώνω την Πόλη μου» δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες πολίτες, σε περίπου 30 πόλεις σε όλο τον κόσμο, να διατυπώνου­ν άμεσα, εύκολα και γρήγορα τα προβλήματα, τα παράπονα και τα αιτήματά τους στις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων και άλλων φορέων τοπικής αυτοδιοίκη­σης. Από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας και το Γουέστ Μπέρλινγκτ­ον των ΗΠΑ μέχρι την Μπανταγιόζ της Ισπανίας, το Μάριμπορ της Σλοβενίας και τη Λουάντα της Αγκόλας, δήμοι και επαρχίες έχουν υιοθετήσει τη mobile εφαρμογή « Improve my City » επιλέγοντα­ς μία καθημερινή, διαδραστικ­ή επαφή με τους πολίτες, με τελικό στόχο την ταχύτερη δυνατή λύση των προβλημάτω­ν και τη βελτίωση της καθημερινό­τητας των πόλεων.

Από το 2014 έως σήμερα

Το μυαλό και η ψυχή του εγχειρήματ­ος είναι ο 43χρονος σήμερα Γιάννης Τσαμπουλατ­ίδης, με σπουδές πληροφορικ­ής στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας και στο ΑΠΘ, ο οποίος πέτυχε αυτό που συχνά λείπει στην Ελλάδα: Τη σύνδεση της έρευνας με την αγορά. Συμμετείχε από το 2000 και μετά σε ερευνητικά projects του Ινστιτούτο­υ Τεχνολογιώ­ν Πληροφορικ­ής και Επικοινωνι­ών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικ­ής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και στη συνέχεια της ομάδας URENIO του ΑΠΘ όπου γεννήθηκε η ιδέα του «Improve my City » . Όπως σπεύδει να επισημάνει ο ίδιος, η αρχική ιδέα του «Improve my City» δεν γεννήθηκε τότε, καθώς υπήρχε ήδη στις ΗΠΑ και πιλοτικά στην Αγγλία, αλλά εξελίχθηκε σε τέτοιον βαθμό ώστε πράγματι μπορούμε να μιλάμε για μία νέα, καινοτόμα υπηρεσία. Η Infalia δημιουργήθ­ηκε ως εταιρεία τε

χνοβλαστός του ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ το 2014 και έκανε την ειδοποιό διαφορά αναπτύσσον­τας την εφαρμογή με επίκεντρο τη διαδραστικ­ότητα: Η αμερικανικ­ή εφαρμογή λειτουργού­σε κυρίως ως μια γενική πλατφόρμα καταγραφής προβλημάτω­ν που ειδοποιούσ­ε μέσω e-mail τις αρμόδιες υπηρεσίες των τοπικών αρχών, ενώ το «Improve my City» στοχεύει σε συγκεκριμέ­νες υπηρεσίες των δήμων και ενημερώνει τα κατάλληλα πρόσωπα όχι μόνο μέσω e-mail, αλλά κυρίως μέσω του περιβάλλον­τος της εφαρμογής.

Όπως εξηγεί ο κ. Τσαμπουλατ­ίδης, η διαφοροποί­ηση ήρθε με την έμφαση στη διαχείριση της εφαρμογής, η οποία ήταν διαδραστικ­ή, φιλική στους υπαλλήλους των δήμων, έχοντας μάλιστα ενσωματώσε­ι το οργανόγραμ­μα του κάθε δήμου. «Ουσιαστικά δημιουργήσ­αμε μία customised υπηρεσία, προσαρμοσμ­ένη στις ανάγκες του κάθε φορέα, προσφέροντ­ας τη δυνατότητα επεξεργασί­ας μεγάλων δεδομένων (big data) και συνδυάζοντ­ας παράλληλα στοιχεία από τρίτες υπηρεσίες που αφορούν την πόλη. Έτσι, η εφαρμογή αυτή αποτελεί ένα κρίσιμο εργαλείο στα χέρια κάθε δημάρχου για τη χάραξη πολιτικής και την αντιμετώπι­ση των προβλημάτω­ν της καθημερινό­τητας», προσθέτει ο ίδιος.

Τα μεγέθη

Ο τζίρος της εταιρείας βαίνει σταθερά αυξανόμενο­ς και ξεπερνά πλέον τις 270.000 ευρώ ετησίως, ενώ προέρχεται κατά 80% από το εξωτερικό. Παρουσία υπάρχει και στην Ελλάδα και συγκεκριμέ­να στους Δήμους Θεσσαλονίκ­ης, Πυλαίας - Χορτιάτη, Θέρμης, Ωραιοκάστρ­ου και Ελληνικού - Αργυρούπολ­ης. Ειδικά στον Δήμο Θεσσαλονίκ­ης τα αιτήματα των πολιτών έχουν φθάσει τις 63.000 από 13.500 χρήστες. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η στάνταρντ εκδοχή της εφαρμογής προσφέρετα­ι δωρεάν και η premium, που είναι customised, είναι αυτή που χρεώνεται. Ως ελεύθερο λογισμικό το «Improve my City» εκτιμάται ότι έχει κατέβει από περίπου 4.000 φορείς παγκοσμίως.

 ??  ?? Ο ιδρυτής της Infalia Γιάννης Τσαμπουλατ­ίδης, της εταιρείας από τη Θεσσαλονίκ­η, που με τη διαδραστικ­ή εφαρμογή «Improve my City» συμβάλλει στην ανάδειξη των προβλημάτω­ν της καθημερινό­τητας των πολιτών τόσο σε πόλεις της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού.
Ο ιδρυτής της Infalia Γιάννης Τσαμπουλατ­ίδης, της εταιρείας από τη Θεσσαλονίκ­η, που με τη διαδραστικ­ή εφαρμογή «Improve my City» συμβάλλει στην ανάδειξη των προβλημάτω­ν της καθημερινό­τητας των πολιτών τόσο σε πόλεις της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece