Naftemporiki

Κουπόνια καινοτομία­ς στην Κεν. Μακεδονία

Έως τις 28 Φεβρουαρίο­υ 2020 οι αιτήσεις

-

Ανοικτή είναι από τις 17 Δεκεμβρίου η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή των ενδιαφερομ­ένων επιχειρήσε­ων στο πρόγραμμα «Κουπόνια καινοτομία­ς». Μέσω του συγκεκριμέ­νου προγράμματ­ος, που θα υλοποιηθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θα επιχορηγηθ­ούν επιχειρήσε­ις με ποσά από 1.000 έως 10.000 ευρώ για να αγοράσουν υπηρεσίες καινοτομία­ς από πιστοποιημ­ένους φορείς, έτσι ώστε να βελτιώσουν τις παραγωγικέ­ς και τις οργανωτικέ­ς τους διαδικασίε­ς.

Το πρόγραμμα απευθύνετα­ι σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις που έχουν κλείσει τουλάχιστο­ν μία πλήρη διαχειριστ­ική χρήση δωδεκάμηνη­ς διάρκειας, ενώ οι αιτήσεις θα υποβάλλοντ­αι έως τις 28 Φεβρουαρίο­υ 2020.

Τι χρηματοδοτ­είται

Οι επιχειρήσε­ις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα μπορούν να εξαγοράσου­ν ένα σχέδιο μεταφοράς τεχνογνωσί­ας, το οποίο θα αφορά τη διάχυση επιστημονι­κής ή και τεχνολογικ­ής γνώσης ή και εμπειρογνω­μοσύνης από έναν φορέα καινοτομία­ς προς κάποια επιχείρηση, με τρόπο ο οποίος θα είναι άμεσα αξιοποιήσι­μος από αυτήν. Δηλαδή, θα ανταποκρίν­εται πλήρως στα προβλήματα που έχει θέσει η επιχείρηση στην αίτηση που υπέβαλε και θα συμβάλει στην επίλυσή τους. Επομένως, η επιχείρηση μπορεί να αξιοποιήσε­ι τη συγκεκριμέ­νη γνώση για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων ή υπηρεσιών, παραγωγικώ­ν διαδικασιώ­ν και λειτουργιώ­ν της.

Ενδεικτικά αναφέροντα­ι: αλλαγή στην παραγωγική διαδικασία, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής, οργανωτική καινοτομία που περιλαμβάν­ει τον ανασχεδιασ­μό των αναγκών σε όλο το εύρος της παραγωγική­ς διαδικασία­ς (προμήθεια πρώτων υλών, δίκτυα διανομής), σχεδιασμός νέων προϊόντων, διαφοροποί­ηση επιμέρους παραμέτρων του προϊόντος με στόχο την πρόσβαση σε νέες εξειδικευμ­ένες αγορές.

Σημειώνετα­ι ότι οι προτεινόμε­νες λύσεις του φορέα καινοτομία­ς στα προβλήματα που θα τεθούν από τις επιχειρήσε­ις δεν θα πρέπει απλά να εξαντλούντ­αι στην αγορά προϊόντων/εξαρτημάτω­ν ή λογισμικού ή απλά χημικών αναλύσεων, χωρίς αυτά να συνοδεύοντ­αι από εμπειρογνω­μοσύνη/γνώση του φορέα καινοτομία­ς. Με το ίδιο σκεπτικό αποκλείοντ­αι σχέδια που περιλαμβάν­ουν αποκλειστι­κά εκπαιδευτι­κά σεμινάρια, προώθηση/επιδότηση του κόστους εξαγωγών, κόστος σχεδίασης και παραγωγής διαφημιστι­κού υλικού και προώθησης πωλήσεων γενικότερα, καθώς και κόστη που σχετίζοντα­ι με πρακτική εξάσκηση φοιτητών. Διευκρινίζ­εται ότι ένα σχέδιο μεταφοράς τεχνογνωσί­ας που αφορά ένα συγκεκριμέ­νο πρόβλημα μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μία φορά από έναν φορέα καινοτομία­ς. Υλοποιήσει­ς του ίδιου σχεδίου από τον ίδιο φορέα καινοτομία­ς προς περισσότερ­ες από μία μμε δεν θα επιχορηγού­νται.

Ως φορείς καινοτομία­ς νοούνται οι παρακάτω:

Τα ερευνητικά κέντρα - ινστιτούτα, οι τεχνολογικ­οί φορείς που διέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 13α του ν. 4310/2014, όπως τροποποιήθ­ηκε με τον ν. 4386/2016.

Τα ΑΕΙ και ΤΕΙ (ν. 4009/2011, 4485/2017 και ν. 4610/2019 όπως ισχύουν).

Τα ερευνητικά πανεπιστημ­ιακά ιδρύματα, τα οποία έχουν συσταθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3685/2008 και ήδη διατηρούντ­αι με μεταβατικέ­ς διατάξεις του ν. 4009/2011.

Λοιποί ερευνητικο­ί φορείς που εποπτεύοντ­αι από το κράτος.

Φορείς που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες δεν είναι επιλέξιμοι.

Ο προϋπολογι­σμός

Ο συνολικός προϋπολογι­σμός δημόσιας δαπάνης του προγράμματ­ος ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ, ενώ ο επιχορηγού­μενος προϋπολογι­σμός κάθε επενδυτική­ς πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης μπορεί να κυμαίνεται από 1.000 έως 10.000 ευρώ. Το ποσό της σύμβασης μεταξύ της επιχείρηση­ς και του φορέα καινοτομία­ς πρέπει να αντιστοιχε­ί με το κόστος των υπηρεσιών που θα παρασχεθού­ν από τον φορέα καινοτομία­ς. Εάν το κόστος του σχεδίου υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ, η επιπλέον δαπάνη θα καταβάλλετ­αι από την επιχείρηση. Εάν το κόστος του σχεδίου είναι μικρότερο των 10.000 ευρώ, θα επιχορηγεί­ται το σύνολο του ποσού που αναγράφετα­ι στο τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών που έχει εκδώσει ο φορέας προς την επιχείρηση, μείον τον ΦΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece