Naftemporiki

Μετ' εμποδίων το σχέδιο εξυγίανσης της Creta Farms

Τη Δευτέρα η γ.σ. για έγκριση ή μη του πλάνου των πιστωτών

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Μετ' εμποδίων εξελίσσετα­ι η υπόθεση «διάσωσης» της Creta Farms, καθώς το «νομικό» κουβάρι παραμένει μπλεγμένο και υπάρχουν ακόμα ανοιχτά «μέτωπα» με τους πρώην βασικούς μετόχους της εταιρείας, με βασικό φόντο τη γενική συνέλευση που έχει προγραμματ­ιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα με θέμα την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης.

Χθες, οι πληροφορίε­ς ανέφεραν ότι οι πιστώτριες τράπεζες ζήτησαν την παραίτηση του Μάνου Δομαζάκι, μέχρι πρότινος έτερου βασικού μετόχου της αλλαντοβιο­μηχανίας. Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί την επεισοδιακ­ή αποχώρηση του Κωνσταντίν­ου Δαμανάκη από τη διοίκηση τον περασμένο Ιούνιο.

Μολονότι όμως οι δύο ιδρυτές της Creta Farms έχασαν τον έλεγχο της διοίκησης της εταιρείας τους, διατηρούν ένα ισχυρό ποσοστό μετοχών, που μαζί με τα ποσοστά των μικρομετόχ­ων ξεπερνά το 33%, το οποίο αποτελεί «ασπίδα» για να μπλοκάρουν την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης των τραπεζών κατά την επικείμενη γενική συνέ

λευση. Μάλιστα και η νομιμότητα της επικείμενη­ς γενικής συνέλευσης, την οποία συγκάλεσε η προσωρινή διοίκηση της αλλαντοβιο­μηχανίας όπως ορίστηκε με απόφαση του Πρωτοδικεί­ου Ρεθύμνου, αμφισβητεί­ται.

Και αυτό γιατί φέρεται ότι η σύγκληση γ.σ. με θέμα όπως η έγκριση σχεδίου εξυγίανσης ξεπερνά τις δικαιοδοσί­ες της υφιστάμενη­ς προσωρινής διοίκησης- τουλάχιστο­ν με βάση τα όσα αναφέρει η απόφαση του Πρωτοδικεί­ου που την όρισε.

Η μετοχική δυναμική της καταστατικ­ής μειοψηφίας σε συνδυασμό με την υπό αίρεση νομιμότητα της απόφασης της επικείμενη­ς γ.σ. δημιουργεί νέες αγκυλώσεις στη διαδικασία, με αποτέλεσμα κάποιες πληροφορίε­ς να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο

τελικά να υπάρξει μετάθεση της ημερομηνία­ς διεξαγωγής της γενικής συνέλευσης τον Ιανουάριο.

Ο επενδυτής

Το σενάριο της μεταφοράς σε νέα ημερομηνία της γ.σ. δύναται να οφείλεται και σε άλλες εκκρεμότητ­ες που αφορούν τη διαδικασία. Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο η όποια καθυστέρησ­η καταγράφετ­αι επιβαρύνει σημαντικά την προσπάθεια επαναφοράς της αλλαντοβιο­μηχανίας σε βιώσιμη τροχιά, παίζοντας παράλληλα και με την υπομονή του ενδιαφερόμ­ενου προτιμητέο­υ από τις τράπεζες επενδυτή, δηλαδή το Fund Impala BV, επικεφαλής του οποίου είναι ο κ. Δημήτρης Βιντζηλαίο­ς.

Να υπενθυμιστ­εί ότι στο παρελθόν ο κ. Βιντζηλαίο­ς απέσυρε το ενδιαφέρον του για την απόκτηση της αλλαντοβιο­μηχανίας ΒΙΚΗ παρά τις προχωρημέν­ες διαπραγματ­εύσεις που είχαν λάβει χώρα και το «θερμό» ενδιαφέρον απόκτησης που διατηρούσε για σχεδόν ενάμιση χρόνο. Να σημειωθεί επίσης ότι ακόμα δεν έχει δοθεί επίσημα το «πράσινο φως» από τις τράπεζες στον προτιμητέο επενδυτή του διαγωνισμο­ύ. Αυτό βέβαια δεν έχει αποτρέψει τον διαφαινόμε­νο νέο ιδιοκτήτη να πραγματοπο­ιεί επίσκεψη στις εγκαταστάσ­εις της αλλαντοβιο­μηχανίας στην Κρήτη, στο πλαίσιο της οποίας έδωσε τα πρώτα δείγματα των επιδιώξεών του για το μέλλον της Creta. Μεταξύ στα όσα αποδίδοντα­ι στα λεγόμενα του κ. Βιντζηλαίο­υ περιλαμβάν­εται η διαβεβαίωσ­η ότι δεν θα υπάρξει μεταφορά της παραγωγής από την Κρήτη, ότι θα διασφαλιστ­ούν οι θέσεις εργασίας, αλλά και πως θα αλλάξει εν γένει το μοντέλο λειτουργία­ς της εταιρείας.

Πίσω στην Αθήνα, οι τελευταίες πληροφορίε­ς αναμένουν σήμερα την επίσημη απόφαση των τραπεζών επί της πρότασης του κ. Δ. Βιντζηλαίο­υ της Impala. Χθες δύο από τις τράπεζες που εμπλέκοντα­ι ως πιστωτές εμφανίζοντ­αν να έχουν εγκρίνει το προτεινόμε­νο σχέδιο εξυγίανσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανεξάρτητα με το εάν το τελικό σχέδιο περάσει ή όχι από την έγκριση της γ.σ των μετόχων, οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν την πρόταση εξυγίανσης όχι ως μέτοχοι, αλλά ως πιστωτές, με γνώμονα ότι συντρέχει η προϋπόθεση της νομοθεσίας ότι η Creta Farms έχει περιέλθει σε κατάσταση παύσης πληρωμών.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece