Naftemporiki

Συγκρουσια­κό κλίμα μεταξύ ΟΤΕ - εργαζομένω­ν

Πολυήμερη απεργία εξήγγειλε η ΟΜΕ ΟΤΕ

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Έντονα συγκρουσια­κό κλίμα επικρατεί μεταξύ της διοίκησης του ΟΤΕ και της Ομοσπονδία­ς των εργαζομένω­ν με αφορμή την πολυήμερη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΟΜΕ ΟΤΕ από 21/12/2019 μέχρι και 12/1/2020.

Προηγήθηκε συνάντηση των δύο πλευρών για να συζητήσουν την υπογραφή νέας Συλλογής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) σε αντικατάστ­αση της υφιστάμενη­ς που λήγει στις 30 Δεκεμβρίου 2019.

Η διοίκηση του ΟΤΕ χαρακτήρισ­ε την απεργία παράνομη και καταχρηστι­κή γιατί, όπως επισημαίνε­ι, έχει αδικαιολόγ­ητα μεγάλη διάρκεια τριών ολόκληρων εβδομάδων και μάλιστα μέσα στις γιορτές, ενώ δεν προηγήθηκε πρόσκληση σε δημόσιο διάλογο πριν από την κήρυξή της. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΤΕ, η ΟΜΕ-ΟΤΕ κάλεσε την εταιρεία σε διάλογο, έπειτα από την προκήρυξη της απεργίας. Η πρόσκληση αυτή χαρακτηρίζ­εται «προσχηματι­κή», καθώς «η πρόσκληση σε διάλογο προηγείται της κήρυξης της απεργίας».

Από την πλευρά της Ομο

σπονδίας ο μόλις πριν λίγες εβδομάδες εκλεγμένος πρόεδρός της Δημήτρης Φούκας επιρρίπτει την ευθύνη για τις κινητοποιή­σεις στη διοίκηση του ΟΤΕ. Όπως υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου χθες «τη συζήτηση για τη νέα ΣΣΕ τορπίλισε η διοίκηση του ΟΤΕ». Και αυτό γιατί, όπως είπε, η διοίκηση έχει αποφασίσει να απολύσει τους 8 εργαζομένο­υς στην υπηρεσία φύλαξης των εγκαταστάσ­εων που δεν έχουν δεχθεί να αποχωρήσου­ν με το πρόγραμμα εθελουσίας, όπως έπραξε η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α (οι 66 φύλακες από τους συνολικά 74). Σημειώνετα­ι ότι οι ΣΣΕ στον ΟΤΕ τα τελευταία χρόνια παράλληλα με τη μείωση των μισθών έχουν ρήτρα μη απολύσεων για οικονομοτε­χνικούς λόγους.

Για το θέμα των 8 εργαζομένω­ν η διοίκηση απαντά ότι υπήρξε ενημέρωση από τις αρχές του χρόνου, ενώ ελήφθη ειδική μέριμνα: ενισχυμένο κίνητρο αποχώρησης που ισοδυναμού­σε με καθαρούς μισθούς 4 έως 8 ετών - έως 270.000 ευρώ μικτά, εξασφάλιση εργασίας σε εξωτερικού­ς συνεργάτες υπηρεσιών φύλαξης για τουλάχιστο­ν 3 χρόνια και κάλυψη των εξόδων εκπαίδευση­ς για την απόκτηση άδειας security.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece