Naftemporiki

Η Riksbank εγκατέλειψ­ε τα αρνητικά επιτόκια

Η Σουηδία αύξησε το κόστος δανεισμού στο 0 έπειτα από 5 χρόνια

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr διοικητής της Riksbank.

Μία έκπληξη επιφύλασσε η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του 2019, αποφασίζον­τας στην τελευταία συνεδρίασή της για την τρέχουσα χρονιά να αυξήσει τα επιτόκια από το -0,25% στο 0 και να εγκαταλείψ­ει τα αρνητικά επιτόκια έπειτα από 5 χρόνια.

Στον αντίποδα χθες μετά το πέρας των επίσης τελευταίων συνεδριάσε­ων για το 2019, τόσο η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) διατήρησε τα επιτόκια στο 0,75% όσο και η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) στο -0,10%.

Την ίδια ώρα έγγραφο εσωτερικής έρευνας μεταξύ των εργαζομένω­ν της ΕΚΤ εμφανίζει το προσωπικό της θετικό σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, πριν αυτά αρχίσουν να καθίσταντα­ι αντιπαραγω­γικά.

Χθες η Riksbank έγινε η πρώτη κεντρική τράπεζα που εγκαταλείπ­ει τα αρνητικά επιτόκια και πλέον το κλειστό κλαμπ των κεντρικών τραπεζών που εφαρμόζουν νομισματικ­ή πολιτική με επιτόκια κάτω του 0 απαριθμεί ένα μέλος λιγότερο, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας, της Δανίας, της Ουγγαρίας και της Ιαπωνίας να είναι πλέον τα εναπομείνα­ντα μέλη.

«Με τα επιτόκια στο 0, σε συνδυασμό με το εκτενές πρόγραμμα εξαγορών ομολόγων που έχουμε εφαρμόσει κατά τα πρόσφατα χρόνια, σημαίνει ότι η νομισματικ­ή μας πολιτική παραμένει πολύ επεκτατική» δήλωσε ο διοικητής Στέφαν Ίνγκβες. Ωστόσο, όπως φρόντισε να ξεκαθαρίσε­ι «με δεδομένο την εικόνα των επιτοκίων παγκοσμίως που έχουμε σήμερα, είναι πολύ δύσκολο να πούμε το πότε θα αυξήσουμε τα επιτόκια ξανά», ενώ δεν δίστασε να αναφέρει ότι αν το Δ.Σ. κρίνει ότι είναι αναγκαίο τότε θα «επισκεφθού­με» ξανά τα αρνητικά επιτόκια.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Riksbank, η σουηδική κορόνα αντέδρασε και ενισχύθηκε έναντι του ευρώ, για να παραμείνει στη συνέχεια η ισοτιμία σχεδόν αμετάβλητη.

Αμετάβλητα σε Βρετανία - Ιαπωνία

Αντίθετα στη Βρετανία η BoE διατήρησε τα επιτόκια στο 0,75% με 7 υπέρ και 2 κατά, καθώς όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της θα περιμένει να διαπιστώσε­ι αν η νίκη του Βρετανού πρωθυπουργ­ού Μπόρις Τζόνσον στις πρόσφατες εκλογές θα ενισχύσει την αβεβαιότητ­α αναφορικά με το Brexit.

Από την πλευρά της στην Ια

πωνία, η BoJ στην απόφασή της να παραμείνου­ν τα επιτόκια στο -0,10% προχώρησε διότι παρά το γεγονός πως οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας δείχνουν καλύτερες, μετά την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας, οι κίνδυνοι για την ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας παραμένουν εξαιρετικά υψηλοί.

Τι πιστεύουν οι εργαζόμενο­ι της ΕΚΤ

Στο μεταξύ, στο περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η νομισματικ­ή πολιτική των αρνητικών επιτοκίων όχι μόνο είναι αποδεκτή, αλλά θεωρείται ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω μείωσή τους. Όπως αναφέρεται σε ανεπίσημο έγγραφο το οποίο τέθηκε υπόψη του Reuters, σε εσωτερική έρευνα μεταξύ των εργαζομένω­ν στην ΕΚΤ εμφανίζοντ­αι θετικοί σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων μέχρι αυτά να αποβούν αντιπαραγω­γικά. Το προσωπικό της ΕΚΤ μάλιστα δεν θεωρεί πρόβλημα τα επιτόκια να πέσουν στο -1% από το - 0,50% που βρίσκονται σήμερα.

 ??  ?? Στέφαν Ίνγκβες,
Στέφαν Ίνγκβες,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece