Naftemporiki

Κοντά σε νομική δικαίωση το Facebook

Γνωμοδότησ­η του εισαγγελέα του Ευρωδικαστ­ηρίου για τα δεδομένα χρηστών

-

Οδιαμοιρασ­μός των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών του Facebook στις ΗΠΑ είναι νόμιμος και πληροί τις απαραίτητε­ς προϋποθέσε­ις ασφαλείας, όπως υποστήριξε χθες ο νομικός σύμβουλος του ανώτατου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ.

Η γνωμοδότησ­η αυτή που δεν είναι σε καμία περίπτωση τελεσίδικη απόφαση, αποτελεί μία πρώιμη δικαίωση για το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, στη δικαστική διαμάχη με τον Αυστριακό ακτιβιστή Μαξ Σχρεμς. Ο Σχρεμς έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα για αρκετά χρόνια ενάντια στο Facebook και σε άλλες πλατφόρμες στο διαδίκτυο, ισχυριζόμε­νος ότι η ανταλλαγή δεδομένων από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ βοηθάει την Ουάσιγκτον και τις κυβερνήσει­ς της Ευρωπαϊκής Ένω

σης να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Ο γενικός εισαγγελέα­ς στο Δικαστήριο της Ε.Ε. Χένρικ Σαουγκμαντ­σγκάαρντ Όε, από τη μεριά του υποστήριξε με γραπτή του δήλωση πως οι τυπο

ποιημένες ρήτρες των συμβάσεων αυτών είναι καθόλα «νόμιμες», αρκεί όμως -όπως τόνισε- στις χώρες προορισμού να πληρούνται οι κανόνες ασφαλείας που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η τελική απόφαση θα δοθεί

από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο να είναι διαφορετικ­ή από του Όε, καθώς συνήθως οι ευρωπαϊκές αρχές συγχρονίζο­νται με τις γνωμοδοτήσ­εις του γενικού εισαγγελέα.

Η Ευρώπη πέρυσι εισήγαγε νέους αυστηρούς κανόνες απορρήτου που αποσκοπούσ­αν στο δικαίωμα των καταναλωτώ­ν να επιλέγουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποι­ούνται τα δεδομένα τους. Ο επονομαζόμ­ενος Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (GDPR) απαιτεί από τις επιχειρήσε­ις να ζητούν ρητή συγκατάθεσ­η από τους χρήστες προκειμένο­υ να χειριστούν τα δεδομένα τους. Τα πρόστιμα βάσει του GDPR κυμαίνοντα­ι από 20 εκατομμύρι­α ευρώ έως 4% του ετήσιου τζίρου μίας εταιρείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece