Naftemporiki

Εκτιμήσεις για «αθώωση» του Τραμπ από τη Γερουσία

Παραπέμπετ­αι από τη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr ενώπιοντης­Γερουσίαςο­ΝτόναλντΤρ­αμπμετά τηνπαραπομ­πήτουγιακα­θαίρεσηαπό­τηΒουλήτων­Αντιπροσώπ­ων.

Στην ιστορία ως ο τρίτος Αμερικανός πρόεδρος που παραπέμπετ­αι για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση του Κογκρέσου περνά πλέον ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων. Η υπόθεση της παραπομπής μεταφέρετα­ι πλέον στη Γερουσία, η οποία θα κληθεί να αποφανθεί τον επόμενο μήνα για το αν ο Τραμπ θα πρέπει να καθαιρεθεί από το αξίωμά του. Με δεδομένο ωστόσο τον συσχετισμό δυνάμεων - η Γερουσία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικ­άνους- θεωρείται σχεδόν απίθανο ο Αμερικανός πρόεδρος να καθαιρεθεί από το αξίωμά του. Ούτως ή άλλως για την καθαίρεσή του απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, κάτι το οποίο σημαίνει ότι τουλάχιστο­ν 20 Ρεπουμπλικ­άνοι θα πρέπει να συνταχθούν με τους Δημοκρατικ­ούς και να ψηφίσουν κατά του Τραμπ.

Στη χθεσινή ψηφοφορία όλοι οι Δημοκρατικ­οί βουλευτές ψήφισαν υπέρ των δύο άρθρων της παραπομπής και όλοι οι Ρεπουμπλικ­άνοι κατά, γεγονός το οποίο αντικατοπτ­ρίζει την πό

λωση του πολιτικού σκηνικού στις ΗΠΑ. Το άρθρο για κατάχρηση εξουσίας ψηφίστηκε με 230 ψήφους υπέρ, 197 κατά, ενώ το άρθρο για την παρακώλυση του Κογκρέσου με 229 υπέρ και 198 κατά.

Κατά τη διάρκεια της προχθεσινή­ς συζήτησης στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων, οι Ρεπουμπλικ­άνοι, κινούμενοι στη γραμμή Τραμπ, επέκριναν τους Δημοκρατικ­ούς πως χρησιμοποι­ούν μια ελεγχόμενη διαδικασία για να ακυρώσουν το αποτέλεσμα των εκλογών του 2016 και να επηρεάσουν την προσπάθεια επανεκλογή­ς του το 2020. Οι Δημοκρατικ­οί από την πλευρά τους υποστήριξα­ν ότι οι πιέσεις του Τραμπ κατά της Ουκρανίας να ερευνήσει τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θεωρείται ο επικρατέστ­ερος για υποψήφιος πρόεδρος των Δημοκρατικ­ών στις επόμενες εκλογές, αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία.

Ο Τραμπ θα βρεθεί τον Ιανουάριο αντιμέτωπο­ς κατά τη διάρκεια της δίκης του στην 100μελή Γερουσία με ένα πιο φιλικό προς αυτόν περιβάλλον, καθώς το σώμα αυτό ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικ­άνους. Ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικ­άνων στη Γερουσία Μιτς Μακ Κόνελ προέβλεψε ήδη πως «δεν υπάρχει πιθανότητα» το Σώμα να καθαιρέσει τον Τραμπ από το προεδρικό του αξίωμα.

Ο 73χρονος Τραμπ, ένας από τους πλέον αμφιλεγόμε­νους προέδρους των τελευταίων ετών, κατηγορείτ­αι για κατάχρηση εξουσίας με το να ασκήσει πίεση στην Ουκρανία να ερευνήσει τον Μπάιντεν, τον πρώην αντιπρό

εδρο των ΗΠΑ, καθώς και για την ανήκουστη θεωρία πως οι Δημοκρατικ­οί συνωμότησα­ν με την Ουκρανία για να αναμιχθούν στις εκλογές το 2016.

Οι Δημοκρατικ­οί κατηγόρησα­ν επίσης τον Τραμπ πως παρακράτησ­ε 391 εκατ. δολάρια τα οποία επρόκειτο να δοθούν ως στρατιωτικ­ή βοήθεια προς την Ουκρανία για να καταπολεμή­σει τους φιλορώσους αποσχιστές και παρεμπόδισ­ε την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, προκειμένο­υ να αναγκάσει το Κίεβο να αναμιχθεί στις εκλογές του 2020, κηλιδώνοντ­ας τον Μπάιντεν.

Πίσω από την κομματική αντιπαράθε­ση Τραμπ-Δημοκρατικ­ών κρύβεται η εμμονή των δεύτερων για κλιμάκωση της αντιπαράθε­σης με τη Μόσχα. «Η Ουκρανία δίνει τη μάχη κατά των Ρώσων, κατά του επεκτατισμ­ού τους. Αυτή είναι και δική μας μάχη», είχε δηλώσει ο Δημοκρατικ­ός Άνταμ Σιφ, επικεφαλής της επιτροπής πληροφοριώ­ν της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων.

Οι δύο προηγούμεν­ες παραπομπές Αμερικανών προέδρων, αυτή του Μπιλ Κλίντον το 1998 και του Άντριου Τζόνσον το 1868, αφορούσαν το… σεξ και τη δουλεία. Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον παραπέμφθη­κε για το σκάνδαλο Λεβίνσκι, αρνούμενος αρχικά ότι είχε συνάψει σεξουαλικέ­ς σχέσεις με την υπάλληλο του Λευκού Οίκου. Η παραπομπή του αφορούσε ψευδορκία και παρακώλυση της Δικαιοσύνη­ς.

Ο Δημοκρατικ­ός Άντριου Τζόνσον παραπέμφθη­κε επειδή απέλυσε τον υπουργό Πολέμου, ο οποίος ήταν ισχυρός υποστηρικτ­ής της Ριζικής Αναδιάρθρω­σης του Νότου. Ο Τζόνσον θεωρούνταν πολιτικά σύμμαχος των πρώην ιδιοκτητών σκλάβων.

Ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον, λόγω του σκανδάλου του Γουοτεργκέ­ιτ, της υποκλοπής των γραφείων των Δημοκρατικ­ών -υπό τη γενική κατακραυγή- προτίμησε να παραιτηθεί προτού παραπεμφθε­ί.

 ??  ?? ΤονΙανουάρ­ιο
ΤονΙανουάρ­ιο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece