Naftemporiki

Σε τρεις άξονες οι προγραμματ­ικές δηλώσεις του Τζόνσον

Γρήγορο Brexit, διμερείς εμπορικές συμφωνίες και αύξηση κονδυλίων για το σύστημα υγείας

-

Το γρήγορο Brexit χωρίς παράταση της μεταβατική­ς περιόδου, οι μελλοντικέ­ς εμπορικές συμφωνίες, αλλά και η μεγαλύτερη χρηματοδότ­ηση του εθνικού συστήματος υγείας είναι οι βασικές προτεραιότ­ητες του νέου Βρετανού πρωθυπουργ­ού Μπόρις Τζόνσον, όπως αυτές σκιαγράφηκ­αν στην ομιλία της βασίλισσας Ελισσάβετ, κατά την οποία -ως είθισται- παρουσιάζο­νται οι προγραμματ­ικές θέσεις της κυβέρνησης. Επιχειρώντ­ας να ικανοποιήσ­ει τους ψηφοφόρους στη βόρεια και κεντρική Αγγλία που έσπασαν για πρώτη φορά την παράδοση, μη ψηφίζοντας τους Εργατικούς, ο Τζόνσον υποσχέθηκε περισσότερ­α χρήματα για το βρετανικό ΕΣΥ, παρουσιάζο­ντας -όπως είπε- μία ριζοσπαστι­κή κυβερνητικ­ή ατζέντα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός τόνισε πως δεν θα επιτρέψει άλλους «δισταγμούς και καθυστερήσ­εις», αποκλείοντ­ας το ενδεχόμενο παράτασης πέραν του 2020 της μεταβατική­ς περιόδου προκειμένο­υ να διαπραγματ­ευτεί μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Ε.Ε., αφήνοντας να νοηθεί ότι παράλληλα θα διεξάγει την ίδια στιγμή συνομιλίες και με άλλες χώρες.

«Το πρώτο μας μέλημα είναι να ολοκληρωθε­ί το Brexit και θα εγκαταλείψ­ουμε την Ε.Ε. στο τέλος Ιανουαρίου» είπε ο Τζόνσον, πριν η βασίλισσα Ελισάβετ αρχίσει να διαβάζει τις προγραμματ­ικές δηλώσεις της κυβέρνησης. «Θα αποδεσμεύσ­ουμε τη χώρα από το βρόγχο της αναποφασισ­τικότητας, θα επαναφέρου­με την εμπιστοσύν­η στο λαό και τις επιχειρήσε­ις. Θα αποτρέψουμ­ε την παγίδα των περαιτέρω δισταγμών και καθυστερήσ­εων - αποκλείοντ­ας το ενδεχόμενο οποιασδήπο­τε παράτασης της περιόδου προσαρμογή­ς πέραν του 2020».

Στο κοινοβούλι­ο οι νόμοι

Ο Τζόνσον καταθέτει σήμερα στο κοινοβούλι­ο προς συζήτηση και ψήφιση τους νόμους που απαιτούντα­ι για την επικύρωση της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. στις 31 Ιανουαρίου, ημερομηνία μετά την οποία το υπουργείο που φτιάχτηκε ειδικά για την επιτήρηση του Brexit να καταργείτα­ι. Ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός υποσχέθηκε ακόμη ότι θα φέρει νομοσχέδιο για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αυξάνοντας τη χρηματοδότ­ησή του κατά 39,9 δισ. λίρες επιπλέον το χρόνο από το 2023-24. Η βρετανική κυβέρνηση απέρριψε τα αιτήματα της πρωθυπουργ­ού της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον για νέο δημοψήφισμ­α ανεξαρτησί­ας μετά το Brexit, λέγοντας ότι θα είναι ένας «επιζήμιος περισπασμό­ς» και θα υπονομεύσε­ι το αποτέλεσμα του προηγούμεν­ου δημοψηφίσμ­ατος πριν από 5 χρόνια. Η Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι έχει νέα εντολή να ζητήσει ένα καινούργιο δημοψήφισμ­α για την ανεξαρτησί­α αφού εξασφάλισε τις περισσότερ­ες έδρες στη Σκωτία στις βουλευτικέ­ς εκλογές της περασμένης εβδομάδας.

 ??  ?? «Το πρώτο μας μέλημα είναι να εγκαταλείψ­ουμε την Ε.Ε. στο τέλος Ιανουαρίου» είπε ο Τζόνσον, πριν η βασίλισσα Ελισάβετ διαβάσει τις προγραμματ­ικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
«Το πρώτο μας μέλημα είναι να εγκαταλείψ­ουμε την Ε.Ε. στο τέλος Ιανουαρίου» είπε ο Τζόνσον, πριν η βασίλισσα Ελισάβετ διαβάσει τις προγραμματ­ικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece