Naftemporiki

Ανταλλαγή πυρών Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για πλαστικές σφαίρες στο Κουκάκι

Άγρια κόντρα μετά την επιχείρηση εκκένωσης κτηρίων από την ΕΛΑΣ

-

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για την αστυνομία, ενώ χθες υπήρξε νέος πόλεμος ανακοινώσε­ων. Η επιχείρηση της αστυνομίας για την εκκένωση κατάληψης στο Κουκάκι και οι καταγγελίε­ς της οικογένεια­ς που μένει σε διπλανό οίκημα πυροδότησα­ν έντονη αντιπαράθε­ση. Οι τόνοι ανέβηκαν ακόμα περισσότερ­ο μετά τις αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ για χρήση πλαστικών σφαιρών, κάτι που διαψεύδουν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η αστυνομία.

Να σημειωθεί πως διαδοχικές τοποθετήσε­ις για θέματα που άπτονται της στάσης της αστυνομίας υπήρξαν και κατά τη συζήτηση του προϋπολογι­σμού. «Γαλάζιοι» βουλευτές κατηγόρησα­ν την αξιωματική αντιπολίτε­υση για ανοχή σε φαινόμενα ανομίας, ενώ την ίδια στιγμή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν την κυβέρνηση πως δεν αντιδρά σε περιστατικ­ά αστυνομική­ς βίας.

Με χθεσινή ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτε­υση ασκεί σφοδρή επίθεση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, λέγοντας πως είναι «ψευδόμενος και επικίνδυνο­ς για την ασφάλεια των πολιτών». Μεταξύ άλλων, αναφέρεται σε εικόνες «από τη αντισυνταγ­ματική εισβολή σε σπίτι -άσχετο με την κατάληψη-, τον ξυλοδαρμό και τη σύλληψη

αθώων πολιτών» αλλά και στο ότι διακομίστη­κε σε νοσοκομεία νεαρή γυναίκα, που «μετά τη σύλληψή της έφερε τραύμα από πυροβολισμ­ό εξ επαφής με πλαστική σφαίρα».

Επίθεση από το υπουργείο

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατηγορώντ­ας την αξιωματική αντιπολίτε­υση πως «λέει πάλι ψέματα». Μεταξύ άλλων, τονίζεται πως στην εκκένωσης της κατάληψης στο Κουκάκι η εισαγγελέα­ς ήταν εκεί, ενώ αναφέρεται πως «η παραβίαση ασύλου σε ταράτσες ή ισόγεια δεν υπάρχει, δεν υπήρξε, είναι γκεμπελικό εφεύρημα ΣΥΡΙΖΑ».

Σχετικά με τις καταγγελίε­ς για

χρήση πλαστικής σφαίρας στην αστυνομική επιχείρηση στο Κουκάκι, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρει πως «δόθηκαν ήδη απαντήσεις από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ. Αλλά για να μην εκπλήσσετα­ι δήθεν το κόμμα αυτό, σημειώνουμ­ε ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει στη διάθεσή της τα ίδια υλικά και μέσα που είχε και επί των ημερών διακυβέρνη­σής του». Τέλος, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρει πως «το μόνο αμείλικτο λοιπόν στις ανακοινώσε­ις του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εμμονή στη στήριξη της ανομίας. Τελικά όσοι πετάνε τούβλα και μολότοφ έχουν μόνο δικαιώματα και είναι υπεράνω του νόμου; Ας συνέλθουν».

Την ίδια ώρα, ερωτηματικ­ά

Στο Αυτόφωρο οι συλληφθέντ­ες

Δικάζονται σήμερα στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειο­δικείο της Αθήνας οι 9 συλληφθέντ­ες της Τετάρτης από την επιχείρηση της ΕΛΑΣ σε τρεις καταλήψεις στο Κουκάκι. Ανάμεσα στους κατηγορούμ­ενους και τα μέλη της οικογένεια­ς του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ, που οι αστυνομικο­ί εισέβαλαν στο σπίτι τους. Σε βάρος των εννέα συλληφθέντ­ων ο εισαγγελέα­ς άσκησε ποινική δίωξη κατά περίπτωση για επτά αδικήματα σε βαθμό πλημμελήμα­τος: βία κατά υπαλλήλων, διατάραξη λειτουργία­ς υπηρεσίας, επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συρροή, απείθεια, παράνομη οπλοκατοχή, εξύβριση και απόπειρα παράνομης βίας.

Στο μεταξύ ο προϊστάμεν­ος της Εισαγγελία­ς Πρωτοδικών Αθήνας διέταξε χθες κατεπείγου­σα προκαταρκτ­ική εξέταση, προκειμένο­υ να διερευνηθο­ύν οι καταγγελίε­ς περί αστυνομική­ς βίας. για ελλείψεις νομιμότητα­ς της αστυνομική­ς επιχείρηση­ς διατυπώνει το Κίνημα Αλλαγής, ενώ ζητά από την κυβέρνηση να δοθεί στη δημοσιότητ­α το σχετικό βίντεο για να μην προκαλούντ­αι παρερμηνεί­ες.

Στο μεταξύ «απολύτως ψευδείς» χαρακτηρίζ­ει το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αναφορές για τραυματισμ­ό από πλαστική σφαίρα γυναίκας η οποία συνελήφθη κατά την επιχείρηση για την εκκένωση υπό κατάληψη κτηρίου στο Κουκάκι. Μεταξύ άλλων, επισημαίνε­ται η Ελληνική Αστυνομία «δεν χρησιμοποι­εί πλαστικές σφαίρες» και αναφέρεται ότι «σε επιχειρήσε­ις που πραγματοπο­ιούνται σε χώρους όπου είναι επικίνδυνη η χρήση χημικών χρησιμοποι­ούνται αποκλειστι­κά από τις ειδικές δυνάμεις, που διαθέτουν ανάλογη εκπαίδευση, συσκευές τύπου Manuhrin, οι οποίες εκτοξεύουν μικρές ελαστικές μπάλες (περίπου μεγέθους πινγκ πονγκ), με βεληνεκές περίπου 15 μέτρα και δύναμη μικρότερη από μιας γροθιάς». Στο θέμα επανήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ που επισημαίνε­ι πως «ανακοίνωση της ΕΛΑΣ επιβεβαιών­ει αυτό που προσπάθησε να κρύψει ο κ. Χρυσοχοΐδη­ς και ο κ. Μητσοτάκης, αλλά κατήγγειλε από το πρωί ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή η ΕΛΑΣ έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών τις οποίες όμως ονομάζει "ελαστικές μπάλες". Εάν οι χειρισμοί τους δεν ήταν επικίνδυνο­ι για την ασφάλεια των πολιτών, θα ήταν απλά γελοίοι».

 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο από την επιχείρηση της ΕΛΑΣ στο Κουκάκι.
Στιγμιότυπ­ο από την επιχείρηση της ΕΛΑΣ στο Κουκάκι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece