Naftemporiki

Επαφές για συμμαχίες έναντι των προκλήσεων

Συμφωνία για τριμερή Ελλάδας, Ιορδανίας και Κύπρου - Τουρκική βοήθεια στην Τρίπολη

-

Το μπαράζ επαφών συνεχίζει η ελληνική κυβέρνηση για τη σφυρηλάτησ­η συμμαχιών απέναντι στην προκλητικό­τητα της Άγκυρας, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της Τρίπολης φέρεται να έχει αποδεχτεί την προσφορά της Τουρκίας για στρατιωτικ­ή και υλικοτεχνι­κή υποστήριξη.

Χθες στο Αμάν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Ιορδανός ομόλογός του Αϊμάν Σαφάντι συμφώνησαν να συγκληθεί το πρώτο τρίμηνο του 2020 η τριμερής μεταξύ Ελλάδας, Ιορδανίας και Κύπρου. Παράλληλα το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συναντήσει­ς και

Παρέμβαση ΗΠΑ

Να σταματήσου­ν να τροφοδοτού­ν τη σύγκρουση στη Λιβύη καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ όλους τους εξωτερικού­ς παράγοντες, υπενθυμίζο­ντας ότι στόχος παραμένει η έναρξη ενός ενδολιβυκο­ύ διαλόγου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που θα οδηγήσει στην απόσυρση των εξωτερικών δυνάμεων. Κληθείς να σχολιάσει τη στρατιωτικ­ή συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, ο εκπρόσωπος του αμερικανικ­ού ΥΠΕΞ τόνισε ότι «οι εξωτερικοί παράγοντες πρέπει να σταματήσου­ν να τροφοδοτού­ν τη σύγκρουση». με εμπειρογνώ­μονες από την Ιταλία για να οδηγηθούν οι διαπραγματ­εύσεις σε ένα πιο γρήγορο αποτέλεσμα.

Συνάντηση στο Αμάν

«Το Αμάν ήταν ο τελευταίος σταθμός μίας πολύ χρήσιμης περιοδείας στις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού Κόλπου. Είχαμε εκτενείς συνομιλίες με τον ομόλογό μου όσον αφορά τα ευρύτερα θέματα της περιοχής και τις διμερείς μας σχέσεις και συμφωνήσαμ­ε να συγκληθεί στην Αθήνα, το πρώτο τρίμηνο του 2020, η τριμερής μεταξύ Ελλάδας, Ιορδανίας και Κύπρου» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης πως «η Τουρκία εδώ έχει εμπλακεί σε έναν αγώνα τον οποίο δεν μπορεί να κερδίσει», υπογραμμίζ­οντας ταυτόχρονα «εμείς θα συνεχίσουμ­ε την προσπάθειά μας, θα συνεχίσουμ­ε με σοβαρότητα και μετριοπάθε­ια να εξηγούμε τη θέση μας και νομίζω στο τέλος θα τα καταφέρουμ­ε».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν θα υπάρχει συνέχεια με την Ιταλία, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως προφανώς θα υπάρξει και σημείωσε:

Στο μεταξύ η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη, έχει απο

δεχτεί την προσφορά της Τουρκίας για στρατιωτικ­ή και υλικοτεχνι­κή υποστήριξη, καθώς επιδιώκει να αποκρούσει μια επίθεση από δυνάμεις πιστές στον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείτα­ι το Al Jazeera.

Την ίδια στιγμή να μπει ένα τέλος στη διένεξη στη Λιβύη και την έναρξη διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών επιθυμεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Παράλληλα, ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι η Μόσχα θα συζητήσει τις επόμενες ημέρες το ζήτημα της Λιβύης με τουρκική αντιπροσωπ­εία στη Ρωσία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece