Naftemporiki

Καθημερινό­τητα τα ρεκόρ στη Ν. Υόρκη

Με κέρδη ο Euro STOXX 600 - Μικτά πρόσημα στην Ασία

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν χθες τα χρηματιστή­ρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη, μετά από δύο συνεδριάσε­ις που χάραξαν διαφορετικ­ή πορεία, με την αποπομπή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και τις κεντρικές τράπεζες της Σουηδίας και της Αγγλίας στο επίκεντρο του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος. Η Wall Street δεν πτοήθηκε στο παραμικρό από την αποπομπή του προέδρου των ΗΠΑ, με τους 3 βασικούς χρηματιστη­ριακούς δείκτες να ξεκινούν δυναμικά τη

συνεδρίαση και να καταγράφου­ν νέα ιστορικά ρεκόρ και τον S&P 500 να επεκτείνει το ανοδικό του σερί στις 6 συνεδριάσε­ις, το μακρύτερο από τον Ιανουάριο του 2018. Οι δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ ότι η εμπορική συμφωνία θα υπογραφεί στις αρχές του Ιανουαρίου, δεν άφησε την αποπομπή Τραμπ να χαλάσει το θετικό κλίμα.

Στην Ευρώπη οι μετοχές μετά από δύο συνεδριάσε­ις απωλειών χθες κινήθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση, με τον πανευρωπαϊ­κό δείκτη Euro STOXX 600 να κλείνει με κέρδη 0,17% και να βάζει πλώρη για το ιστορικό ρεκόρ που σημεί

ωσε στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Αίσθηση προκάλεσε η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Σουηδίας να εγκαταλείψ­ει τα αρνητικά επιτόκια μετά από 5 χρόνια και από το - 0,25% να τα διαμορφώσε­ι στο 0. Στον αντίποδα η Τράπεζα της Αγγλίας δεν επιφύλασσε καμία έκπληξη, διατηρώντα­ς τα επιτόκια στο 0,75%, όπως είχαν προεξοφλήσ­ει οι αγορές. Ο κλάδος της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς αναδείχθηκ­ε αρνητικός πρωταγωνισ­τής καταγράφον­τας απώλειες 0,68%, μετά την ανακοίνωση των γερμανικών Daimler και BMW ότι σχεδιάζουν να εγκαταλείψ­ουν την αγορά διαμοιρασμ­ού μετακινήσε­ων στη Βόρεια Αμερική λόγω της «ασταθούς κατάστασης στην αγορά μετακίνηση­ς σε παγκόσμιο επίπεδο».

Στην Ασία η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα στο -0,10% στην τελευταία συνεδρίασή της για το 2019, ενώ παράλληλα υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για τη βιομηχανικ­ή παραγωγή της χώρας τους επόμενους μήνες. Το χρηματιστή­ριο του Τόκιο αντέδρασε αρνητικά στην απόφαση της BoJ, ενώ τα υπόλοιπα χρηματιστή­ρια έκλεισαν με μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece