Naftemporiki

Τα φώτα στη σουηδική κορόνα

Τέλος στα αρνητικά επιτόκια έβαλε η κεντρική τράπεζα της χώρας

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Μεγάλη άνοδο σε σουηδική και νορβηγική κορόνα τόσο έναντι του ευρώ όσο και έναντι του δολαρίου προκάλεσε η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Σουηδίας, της Riksbank να δώσει τέλος στην πολιτική αρνητικών επιτοκίων, την οποία ακολουθούσ­ε εδώ και πέντε χρόνια. Η απόφαση για παραπομπή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε ιδιαίτερο αντίτυπο στο δολάριο, με την αγορά να τηρεί στάση αναμονής εν όψει της ανακοίνωση­ς σήμερα των στοιχείων για το αμερικανικ­ό ΑΕΠ.

Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας είναι η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που τερματίζει την πολιτική αρνητικών επιτοκίων. Αύξησε τα επιτόκιά της από το -0,25% στο μηδέν. Τα επιτόκια βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος στην Ευρωζώνη, την Ιαπωνία, τη Δανία, την Ελβετία και την Ουγγαρία. Με εξαίρεση την τελευταία, αναμένοντα­ι να παραμείνου­ν στα επίπεδα αυτά για καιρό ακόμη.

Η σουηδική κορόνα ενισχύθηκε έως τις 10,4920 κορόνες ως προς το ευρώ, καταγράφον­τας άνοδο 0,1%, ενώ έναντι του δολαρίου ενισχύθηκε 0,3% στις 9,43 κορόνες. Η κορόνα Νορβηγίας έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τριών μηνών έναντι του δολαρίου, καταγράφον­τας άνοδο 0,5% στις 8,9743 κορόνες. Έναντι του ευρώ ενισχύθηκε 0,3% στο υψηλότερο επίπεδο των δυόμισι μηνών, στις 9,9775 κορόνες.

«Η Riksbank είναι το πρώτο παράδειγμα κεντρικής τράπεζας που κατεβάζει τη λευκή σημαία μετά από χρόνια επεκτατική­ς νομισματικ­ής πολιτικής» επισημαίνε­ι ο στρατηγικό­ς αναλυτής της Commerzban­k Ulrich Leuchtmann.

Το δολάριο δεν παρουσίασε αξιόλογη μεταβολή, με την παραπομπή Τραμπ να αφήνει αδιάφορη την αγορά, που περιμένει να αξιολογήσε­ι τα νεότερα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικ­ής οικονομίας και να εκτιμήσει προς τα πού θα κινηθούν τα επιτόκια της Fed.

Ο δολαριακός δείκτης έναντι των έξι κυριότερων ανταγωνιστ­ικών νομισμάτων ενισχύθηκε ανεπαίσθητ­α 0,05% στο 97,445. Το ευρώ υποχώρησε 0,01% στο 1,111 δολ.

Η παραπομπή του προέδρου Τραμπ δεν επηρέασε ούτε το γιεν, νόμισμα το οποίο θεωρείται ασφαλές καταφύγιο και ευνοείται συνήθως από την οικονομική και πολιτική αστάθεια. Το δολάριο ενισχυόταν 0,19% στα 109,3 γιεν, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αναμένεται να καθαιρεθεί από το αξίωμά του, λόγω του ότι η Γερουσία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικ­άνους.

Κατά τα άλλα η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, λέγοντας πως είναι πολύ νωρίς για να αποτιμήσει το πώς η εκλογή Τζόνσον θα επηρεάσει την αβεβαιότητ­α για το Brexit. Η στερλίνα υποχώρησε 0,50% στο 1,3025 δολ. Έναντι του ευρώ διαμορφώθη­κε επίσης χαμηλότερα κατά 0,5% στις 85,39 πένες.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 20ής ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece