Naftemporiki

Έχει μεγάλο δρόμο να διανύσει η αγορά

-

τα χρηματιστή­ρια της Ευρωζώνης παρατηρήθη­κε σχεδόν η ίδια στάση από την πλευρά των θεσμικών επενδυτών. Καθώς όλα άνοιξαν με νευρικότητ­α που όρισε αρχικά ανώτερο μέρας πάνω από το κλείσιμο της Τετάρτης και μετά, άλλα γρήγορα και άλλα αργότερα, πέρασαν σε αρνητικό πεδίο. Στις 15:30 δεν υπήρχε δείκτης με θετική μεταβολή και στην Αθήνα είχαν διεξαχθεί συναλλαγές με χαμηλότερο­υς ρυθμούς έναντι των δυο προηγούμεν­ων συνεδριάσε­ων. Ο 25άρης είχε εύρος διακύμανση­ς 20 μονάδων με τον Γ.Δ. ανάμεσα στις 900,33 και τις 906,14. Η ατμόσφαιρα που έφερε μικρές απώλειες στους βασικούς δείκτες διαμορφώθη­κε από την επιφύλαξη που προκαλούσε η εικόνα των αγορών που λειτουργού­σαν παράλληλα και η απουσία διάθεσης για ρίσκο, αλλά και για γερά ξεφορτώματ­α θέσεων.

λοιπόν, που σκοπό είχε τη διατήρηση του μέσου όρου πάνω από τη ζώνη που αποτελούσε οροφή για το 2019 ως προχθές, ήταν αποτέλεσμα της μικτής εικόνας που εμφάνιζαν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στις 16:00 τα τραπεζικά blue chip με απώλειες ήταν οι ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ, ενώ ΕΤΕ και ΠΕΙΡ εμφάνιζαν μικρά κέρδη. Νομίζουμε πως ισχυρότερη επίδραση στην τιμή των βασικών δεικτών είχε η ΕΕΕ, με απώλειες πάνω από -1%, παρά η πτώση των ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ. Όμως όσο πλησίαζε το τέλος οι πιέσεις μεγάλωναν την πτώση τους ενώ μίκραινε η άνοδος στις ΕΤΕ και ΠΕΙΡ. Ο μέσος όρος από τις 12:35 ως τις 16:00 κινήθηκε πλάγια μεταξύ των 902 και 904,35 και με τζίρο 53 εκατ. ευρώ εμφάνιζε μεταβολή -030%, καθώς είχε ακουμπήσει στις 903 μονάδες με αξία πακέτων κοντά στα 9,7 εκατ.

των ρυθμών ήταν αποτέλεσμα της απουσίας διάθεσης για αγορές, μια μέρα που στα χρηματιστή­ρια διεθνώς η επιδίωξη των θεσμικών ήταν η ενθυλάκωση μέρους από τα κέρδη μιας ανόδου που ως προχθές έδωσε νέα ρεκόρ υψηλών βίου στα χρηματιστή­ρια των ΗΠΑ. Οι συνεδριάσε­ις στην περίοδο των διακοπών για τα Χριστούγεν­να

πάντα ενέχουν το απροσδόκητ­ο που συνεπάγετα­ι η απώλεια βάθους. Άλλωστε η ανακούφιση από τη συμφωνία Πρώτης Φάσης για το εμπόριο οδήγησε σε κορυφές σε βάθος πολλών μηνών τους βασικούς χρηματιστη­ριακούς δείκτες στην Ευρώπη και την Ασία. Το να πάνε τα κέρδη στα διαθέσιμα ρευστά, με την Ουάσιγκτον σε κλίμα πολεμικό, δεν θα λέγαμε πως είναι ένδειξη φόβου, αλλά προνοητικό­τητας που αρμόζει σε επαγγελματ­ίες. Στην αθηναϊκή αγορά, όμως, η συσσώρευση αμέσως μετά την

των επενδυτών του δολαρίου, παρά το ανοδικό ξεκίνημα στις ΗΠΑ, δεν λειτούργησ­ε υπέρ ανόδου και εξαφάνισης των μικρών απωλειών. Επίσης στην αγορά ομολόγων ασκήθηκαν πιέσεις στα δεκαετή αναφοράς και η απόδοσή τους σκαρφάλωσε από το 1,29% στο 1,39%. Λες και ήθελαν οι διαχειριστ­ές κεφαλαίων στις αγορές σταθερού εισοδήματο­ς να αναιρέσουν άμεσα την υποχώρησή της κατά 9 μονάδες την Τετάρτη. Η αγορά στις 905 μονάδες έχει απλά επιστρέψει σε επίπεδα τιμών που είχε να δει από τους 4 πρώτους μήνες του 2015! Με τιμές του Γ.Δ. το 2010 κοντά στις 2.250 μονάδες συνεπώς έχει μεγάλο δρόμο να διανύσει και σχετικά προβλέψιμο αν εμφανίσει η οικονομία σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης. Καλό Σαββατοκύρ­ιακο.

Σοφοκλήςβ’

[ Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης ]

 ??  ?? Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 οι κατά τόπους οικονομίες βρέθηκαν κάτω από την πίεση πετρελαϊκώ­ν κρίσεων που επέφεραν πολιτικές λιτότητας στα αναπτυγμέν­α ευρωπαϊκά κράτη. Μεγάλες ομάδες νέων που έφευγαν από τις οικογενεια­κές εστίες αναζητούσα­ν εργασία στις μεγαλουπόλ­εις και παράλληλα στέγη. Δύσκολα βρισκόταν, ενώ μια σειρά κτηρίων ήταν άδεια. Γιατί η φτώχεια και η σκληρότητα της δημοσιονομ­ικής πολιτικής δεν επέτρεπαν την ενοικίασή τους. Το πρώτο θέαμα που αντίκρισα βγαίνοντας από τον κεντρικό σταθμό του Άμστερνταμ ήταν αψιμαχίες μεταξύ καταληψιών και αστυνομίας. Τα ίδια συνέβαιναν στο Ντίσλεντορ­φ στη Γερμανική Ρηνανία Βεστφαλία που επισκέφτηκ­α μετά από ένα μήνα, ενώ η Θάτσερ στη Βρετανία κυνηγούσε μετανάστες και εργάτες των εργοστασίω­ν που έκλειναν. Στα κατειλημμέ­να βολεύτηκαν δεκάδες νέοι σε κοινοβιακό περιβάλλον, αλλά μετά από χρόνια εκφυλίστηκ­αν και μετατράπηκ­αν σε κέντρα ανομίας, με «φιλοξενούμ­ενους» μόνο όσους ήταν στο κόλπο. Δεν διαφέρει η κατάσταση και εδώ, αλλά το κόλλημα των δήθεν προοδευτικ­ών για δικαιολογη­μένη αριστερή βία έφτιαξε συνταξιούχ­ους καταλήψεων.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 οι κατά τόπους οικονομίες βρέθηκαν κάτω από την πίεση πετρελαϊκώ­ν κρίσεων που επέφεραν πολιτικές λιτότητας στα αναπτυγμέν­α ευρωπαϊκά κράτη. Μεγάλες ομάδες νέων που έφευγαν από τις οικογενεια­κές εστίες αναζητούσα­ν εργασία στις μεγαλουπόλ­εις και παράλληλα στέγη. Δύσκολα βρισκόταν, ενώ μια σειρά κτηρίων ήταν άδεια. Γιατί η φτώχεια και η σκληρότητα της δημοσιονομ­ικής πολιτικής δεν επέτρεπαν την ενοικίασή τους. Το πρώτο θέαμα που αντίκρισα βγαίνοντας από τον κεντρικό σταθμό του Άμστερνταμ ήταν αψιμαχίες μεταξύ καταληψιών και αστυνομίας. Τα ίδια συνέβαιναν στο Ντίσλεντορ­φ στη Γερμανική Ρηνανία Βεστφαλία που επισκέφτηκ­α μετά από ένα μήνα, ενώ η Θάτσερ στη Βρετανία κυνηγούσε μετανάστες και εργάτες των εργοστασίω­ν που έκλειναν. Στα κατειλημμέ­να βολεύτηκαν δεκάδες νέοι σε κοινοβιακό περιβάλλον, αλλά μετά από χρόνια εκφυλίστηκ­αν και μετατράπηκ­αν σε κέντρα ανομίας, με «φιλοξενούμ­ενους» μόνο όσους ήταν στο κόλπο. Δεν διαφέρει η κατάσταση και εδώ, αλλά το κόλλημα των δήθεν προοδευτικ­ών για δικαιολογη­μένη αριστερή βία έφτιαξε συνταξιούχ­ους καταλήψεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece