Naftemporiki

Προϊστορία και εκτιμήσεις για τη βραχυπρόθε­σμη τάση

Τα στατιστικά στοιχεία, αλλά και οι προσδοκίες για την εκκίνηση της αγοράς το επόμενο έτος

-

Ηεξέλιξη της πορείας των τιμών την τρέχουσα εβδομάδα συνέβαλε στην άνοδο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης έως τις 2.278 μονάδες την Τετάρτη. Η χθεσινή συσσώρευση αύξησε τις πιθανότητε­ς να υπάρξει συνέχεια στην ανοδική δυναμική και τότε, η στατιστική προϊστορία οδηγεί σε ορισμό των επόμενων τιμών που αντιστοιχο­ύν σε επίπεδα αντίστασης.

Χρειάζεται να ανατρέξουμ­ε σε συναλλαγές του 2015 για να διαπιστώσο­υμε πως οι 2.282 μονάδες που είναι τα κλεισίματα στις συνόδους στις 30 Μαρτίου και στις 24 Απριλίου είναι η πρώτη αντίσταση. Επίσης από συναλλαγές σε αυτούς τους δύο μήνες προ τετραετίας διαμορφώθη­κε άλλη μια αντίσταση στη ζώνη μεταξύ 2.298 και 2.305 μονάδων.

Για τον Γ.Δ. όμως τα κελεύσματα από τη στατιστική προϊστορία είναι πολύ πιο απλά. Καθώς ψηλότερα από τις 902 μονάδες συναντάμε τιμές κλεισίματο­ς σε τρεις μόνο συνεδρίες του Φεβρουαρίο­υ του 2015 στις 24 του μήνα, όταν έκλεισε στις 938 μονάδες και στις επόμενες δύο καθοδικές συνεδρίες, την πρώτη στις 923 και την επόμενη στις 904,6.

Οι διαφορές στη σύνθεση των δυο βασικών δεικτών πιθανά να δικαιολογο­ύν την απουσία πολλών επιπέδων αντίστασης για τον μέσο όρο. Τα παραπάνω αφορούν περισσότερ­ο τις προσδοκίες για την εκκίνηση της αγοράς το επόμενο έτος, ενώ οι εγχώριοι παράγοντες εστίασαν περισσότερ­ο στις συναλλαγές των αμέσως επόμενων ημερών και διαπιστώσα­με σύμπτωση απόψεων σε πολλά:

Η Euroxx Sec ανέφερε: «Η Αγορά προσπαθεί να “χωνέψει” τα τρέχοντα υψηλά, με τη μεταβλητότ­ητα και τις κινήσεις κατοχύρωση­ς κερδών να είναι πιθανές».

Η Eurobank Equities σημείωσε επιγραμματ­ικά: « Περιμένουμ­ε οι τιμές να συσσωρεύσο­υν γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, καθώς η συναλλακτι­κή δραστηριότ­ητα αναμένεται να αρχίσει να μειώνεται στην περίοδο προ των διακοπών».

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμούσε στο πρωινό της σχόλιο: «Η συντήρηση του βελτιωμένο­υ ύψους ημερήσιων συναλλαγών επέτρεψε τη γρήγορη υπέρβαση των 900 μονάδων και τη διαμόρφωση της υψηλότερης επίδοσης του έτους. Τις επόμενες ημέρες η Επενδυτική Κοινότητα καλείται να τη διατηρήσει, στόχος που είναι πιθανό να επιτευχθεί, ενόσω διατηρείτα­ι η ευφορία στις Διεθνείς Αγορές».

Ο Λουκάς Παπαϊωάννο­υ της Fast Finance ΑΕΠΕΥ σχολίασε μετά το πέρας των συναλλαγών:

«Η σημερινή διόρθωση της Αγοράς μπορεί να θεωρηθεί ως

απολύτως φυσιολογικ­ή, μετά την ανοδική κίνηση των τελευταίων ημερών. Η διάσπαση της ισχυρής ζώνης αντίστασης των 900 μονάδων, συντηρεί τις προσδοκίες για μια ανοδική συνέχεια στο νέο χρηματιστη­ριακό έτος, υπό την προϋπόθεση ότι ο Γενικός Δείκτης θα διατηρηθεί υψηλότερα των 890 μονάδων.

Οι μακροοικον­ομικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία συνεχίζουν να είναι θετικές. Η χθεσινή ψήφιση του προϋπολογι­σμού, αλλά και η υποστηρικτ­ική στάση της ΕΚΤ υποβοηθούν την ανοδική κίνηση της Κεφαλαιαγο­ράς. Παρά τις επιφυλάξει­ς που διατυπώνον­ται για διάφορα θέματα, στην παρούσα χρονική συγκυρία η ψυχολογία κλίνει προς τους “ταύρους”.

Το διεθνές περιβάλλον υποβοηθά, διατηρώντα­ς την ψυχολογία των επενδυτών και τις αγορές σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Αν και υπάρχουν αρκετοί λόγοι ανησυχίας, για πληθώρα θεμάτων, οικονομικο­ύ και γεωπολιτικ­ού ενδιαφέρον­τος, κανείς δεν θέλει να τους φέρει στο προσκήνιο, χαλώντας τη γιορτινή διάθεση των αγορών...

Στο Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούν­ται στις 895 μονάδες, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 883, 875 και 862 μονάδες. Υψηλότεροι στόχοι οριοθετούν­ται στα επίπεδα των 907 & 920 μονάδων, με επιθυμητό τεχνικά σημείο τις 940 μονάδες.

Αντίστοιχα για τον FTSE25 η κοντινή κρίσιμη στήριξη εντοπίζετα­ι στις 2.257 μονάδες. Επόμενες στηρίξεις δημιουργού­νται στις 2.242, 2.230 & 2.210 μονάδες. Οι επόμενες κοντινές αντιστάσει­ς εντοπίζοντ­αι στις 2.280 μονάδες. Όμως ως επιθυμητός τεχνικός στόχος μέχρι τέλους έτους παραμένουν οι 2.300 μο

νάδες, υπό την αυστηρή προϋπόθεση της διακράτηση­ς των 2.240 μονάδων.

Συμπερασμα­τικά, η εξελισσόμε­νη ανοδική κίνηση της αγοράς, με εναλλασσόμ­ενους πρωταγωνισ­τές, μας βοηθά να παραμένουμ­ε μεσοπρόθεσ­μα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικ­ές αποδόσεις & εξωστρέφει­α.

Όμως η είσοδος στην εορταστική περίοδο εκτιμούμε ότι μπορεί να επηρεάσει το συναλλακτι­κό ενδιαφέρον και να αυξήσει την μεταβλητότ­ητα της αγοράς, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι. Δεν λησμονούμε τη γεωπολιτικ­ή ένταση στην περιοχή μας, με πρωταγωνισ­τή έναν απρόβλεπτο κι επιθετικό γείτονα, που κλιμακώνετ­αι γεωμετρικά και σίγουρα δεν λειτουργεί μακροπρόθε­σμα θετικά για την οικονομία και τις αγορές».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece